Хазартна зависимост

Има един начин да се освободиш от хазарта – когато зависимостта спре да съществува в несъзнаваното ти

Хазартна зависимост — проблемът и решението са вътре в теб

Има ли излекувани от хазартна зависимост?

Да. Практиката ни е доказала, че за хазартна зависимост ефективно лечение има. И при искреност и правилна мотивация, процентът на успеваемост е много висок.

Компулсивната нужда от залагане и превръщането му в навик представлява болестно състояние, което разрушава взаимоотношенията и може да доведе до финансова разруха и личностен крах.  Хазартната зависимост може да доведе до пълна загуба не само на игралната маса, но и до тотален срив практически във всяка сфера от живота — от загуба на семейството, през уволнение от работата, до затъване в баснословни дългове към официални и сенчести кредитори, с последващо преследване от агенти от колекторски фирми, които тормозят и заплашват “длъжниците” денонощно — по телефона, на домашния адрес, на работното място (ако все още не са изгубили работата си).  

Всяка зависимост е разрушителна.  Но докато останалите (като наркотичната, алкохолната, тютюнопушенето и т.н.) действат някак бавно разрушително на тялото, а впоследствие и на психиката, хазартната зависимост може да нулира живота в рамките на месеци, седмици и дори на дни. Загуба на всички спестявания, проиграване на заплатата в рамките на часове или на едно завъртане на рулетката, овъртане в дългове към роднини и приятели, а след това и към лешоядни кредитори. 

Да, на пръв поглед хазартната зависимост изглежда не толкова драматична, както например наркотичната — поради липса на видима физическа субстанция, която да унищожава здравето, — но това начално впечатление е силно измамно.  Да не говорим за “екстрите”, включени в емоционалния коктейл,  който се произвежда при хазартната зависимост. Влудяваща тревожност,  докато залагаш; отчаяние, когато губиш; парадоксално безпокойство, когато печелиш (докато не загубиш на рулетката, ротативката, картите или спортните залагания адреналиново спечелената сума); неспокойствие (сякаш някакви демони те ръчкат), когато не си в игралната зала и не ръсиш отново хормони на стреса на макс. 

Причини за развитието на зависимостта са нуждата от силни емоции и прилив на адреналин,  желанието за бягство от действителността поради проблеми в работата и семейството, делюзията за лесен живот и големи печалби без усилие. Има и още един решваващ фактор, който силно се подценява. Както всяка зависимост, човек носи хазартната зависимост „в гена си”,  с други думи той/тя е предразположен/а към нея, за разлика от „независимите“. Подреждането на хората, фактите и обстоятелствата в не/подходящия момент в не/подходящата констелация, играят ролята на тригер (отключват зависимостта) и дават начално ускорение по тангентата на зависимостта. Оттам нататък е само въпрос на темперамент и време кога ще настъпят финансовият, личностният, социалният срив и ще се превърнат от субективен в обективен проблем. 

Хазартната зависимост — малка, но силно обезпокоителна статистика 

През последните 20 години броят на хазартно зависимите в САЩ се е удвоил, което е изключително обезпокоителна статистика. Ако преди години те са били 98% мъже, в момента са около 60-70% мъже и 30-40% жени. Около 13-20% от засегнатите предприемат опити за самоубийство и изпадат в тежка депресия.

Хазартна зависимост — психотерапията възможна

Вербалните и аналитичните методи на психотерапия са се показали като нискоефективни, с ненадеждни и нетрайни резултати при лечение на зависимостите през годините. Обяснението е просто — зависимостта, в това число хазартната, както и всеки психически бъг се коренят в индивидуалното несъзнавано на пациента. А до него думите, убежденията и волевите напъни достъп нямат. Да се опиташ с мисълта/анализата/убеждението да промениш несъзнаваното, е все едно да се опитваш да прокараш ръката си през стена, за да подадеш зарядното на телефона на някой в съседната стая. Нещата не работят по този начин. 

Причината е проста и логична (въпреки че на несъзнавано ниво логиката е също чуждо понятие) — подсъзнанието не говори на езика на думите, а психиката реагира със сила, обратна по посока на оказваното усилие/преса върху нея. Или казано с думи прости — ефектът от полаганите усилия води до обратния на желания резултат. 

Решение за хазартната (както и при останалите видове зависимости) зависимост обаче има. През последните десетилетия преживелищната трансперсонална психотерапия (неслучайно обозначавана като “психотерапията на бъдещето”) разви авангардни, иновативни и неконвенционални методи, изцяло насочени към променените състояния на съзнанието, които са портал за достъп и промяна на подсъзнанието. Сред мощните преживелищни методи се открояват InSighting Интензивното дишане, хипнозата и медитацията. 

Трансперсоналната психотерапия емпирично се доказа като ефективна и краткосрочна (като продължителност), и дълготрайна и надеждна (като резултат) при лечението на хазартна зависимост. 

Важно е да се запомни! Ако психотерапевтът прави една стъпка към пациента, пациентът трябва да направи сто стъпки  към себе си. За целта се изисква да притежава/култивира две качества на откровеността — безусловна искреност (пред себе си и психотерапевта) и непреклонна мотивация зависимостта да се превърне в далечен мъглив спомен, сякаш случил се в друг живот на едно старо непотребно отживяло “аз“. 

Великият мъдрец Лао Дзъ е казал: „Решавай големите проблеми, докато са още малки“. За хазартно зависимите проблемът е голям от самото му иницииране. А лечението винаги е закъсняло и отложено за друг, по-добър ден, когато вероятно няма да има нужда от лечение. Затова един искрен непоискан съвет: „Онова отложено „утре“ никога няма да дойде. Промяната може да настъпи единствено днес“.

 

Разгледайте също:

Силата - Която превръща живуркането ни в съдба Една среща с Димитър Вместо пролог Някои полезни дефиниции, свързани стемата на статията Енергия: Енергията (на древногръцки – активност, […]
Тревожните разстройства са знак за промяна - Тревожните разстройства са сред най-разпространените страдания на съвременния човек. Разпределени са в няколко групи. Към първата група спада станалото през последното десетилетие популярно и “пандемично”паническо разстройство. […]
Дишането – моят път към свободата - Здравейте! Как сте в този сив есенно-зимен ден? Никъде не ти се излиза, залостил си се на топло в бърлогата си, сложил си си чаша […]

 

 

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта