психотерапевт

Психотерапевт v. 3.0

През годините hypnoza.org и insighting.eu – двата официални сайта на авторитетния психотерапевт и семинар лидер д-р Димитър Тенчев и на основания от него InSighting Център – претърпяха три (до момента) генерални метаморфози, които доведоха до тоталното им обновяване – започвайки от визията им, преминавайки през радикално различното съдържание и достигайки до оглеждащите се в тях промени в парадигмата на водене на преживелищна психотерапия и на философията InSighting.

Психотерапевт – призвание, дарба и изкуство

Три основни версии бяха публикувани за д-р Тенчев, като психотерапевт в сайтовете ни през годините. 

Три генерални ъпдейта с тотално обновено съдържание и дизайн претърпя insighting.eu — сайтът за разЛичния психотерапевт.

Три квантови скока осъществи InSighting, като авангардна психотерапия и път към себе си през този период.

Три по три – или това е “Психотерапевт версия 3.0” на представянето на д-р Димитър Тенчев.

Ще се убедите, че той има малко общо с Психотерапевт v.1 от 2004 година (когато беше създаден първият кабинет по трансперсонална психотерапия); нещо общо, но не съвсем, с Психотерапевт v.2 — версията му от 2007 (когато всички иницитиви преминаха под бренда InSighting); и с някои по-дълги допирателни с д-р Тенчев през 2014 (годината, в която официално бяха въведени хАОс дишането, хАОс медитацията и теорията на хАОс-а, които се превърнаха в повратна точка за InSighting, какъвто го познаваме днес).

И така (от)ново всичко за Димитър (Психотерапевт v. 3.0) в първо лице:

Здравейте!

Това е може би последното ми представяне в ролята на д-р Димитър Тенчев — психотерапевт от София, България, планетата Земя (версия три, а?! ).

Защо последното? Това е въпросът.

Предстои да разберете отговора в следващите редове. Като начало ще започна с фронтална атака (без излишни увъртания и простотии “какво е искал да каже авторът”) – като истински Телец. Погледнете трите колонки от цифри отдолу.

0
години
психотерапевтична практика
0
индивидуални
терапевтични часа
0
денонощия
психотерапия

Казано иначе – “когато цифрите говорят и боговете мълчат!” Тук не броим стотиците проведени семинари, курсове, тренинги, ритрийти, обучения.

Беше изключително обогатяващо време и същевременно…хм-хм (как да го кажа по-меко?) изтощително бреме – да си сред водещите психотерапевти толкова години. Но – време е за промяна.

С излизането на новата версия на сайта insighting.eu, официално обявявам приближаването ми към финалната права от индивидалната си психотерапевтична практика, в която предстои да проведа последната серия от лични, преживелищни, трансперсонални сеанси.  В някои от тях, ще бъда вашият личен психотерапевт. 

Това е рядък шанс. Защото има две времена, които – поне при мен – са уникални в една кариера. Началото – белязано от ентусиазма и желанието да успееш. И краят ѝ (ако е съзнателно взето решението за това) – увенчан със зрелостта на опита и усещането, че правиш нещата като за последно, влагайки всяка частица от душата си в тях.

И така – да се върнем към темата, която някак се превърна в спонтанното представяне на д-р Тенчев — психотерапевт v. 3.0. Какво доведе до решението ми за предстоящото ми оттегляне от индивидуалната ми практика?

На първо място като причина може да се поставят цифрите посочени по-горе. Ако се съберат всичките индивидуални сеанси, които съм провел, сумарно правят приблизително една година и четири месеца денонощна психотерапия. Това е много, много време за един човешки живот, взимайки предвид няколко основни презумции:

  • Времето на Земята ни е изключително ограничено и трябва да гледаме на него като на безценен ресурс, който се топи с всеки изминал миг.
  • По статистики професията “психотерапевт” е една от най-стресогенните (да, на филмите не изглежда така) в света. По-здравословно е да не се практикува доживотно!
  • Знаете ли каква е разликата между успелия и неуспелия човек? Не, не са парите. Не, не е и признанието от стадото-общество. Разликата е, че успелият човек прави само нещата, които му харесват, себеизразяват го и носят две задължителни състояния за духа му — размах и свобода. 
  • Най-убийственото нещо в този живот е рутината, а най-деградиращото – липсата на промяна. Не ги допускайте!
  • Не ме кефят хора от типа “хванал кокала и не го пуска”. Това издава страх от промяната и безидейност на ума.

На второ място – мисля, че дадох достатъчно от себе си като терапевт за благото на индивида и на обществото като цяло. Ето само някои (не)скромни факти, които се родиха от призванието ми да съм психотерапевт:

  • Положих основите на преживелищната (респективно трансперсоналната) психотерапия в България.
  • Развих своеобразен и уникален стил във воденето на преживелищната психотерапия, който се характеризира с директност, краткосрочност, ефективност и не на последно място – оригиналност.
  • Наложих като стандарт използването на променените състояния на съзнанието (хипнозата и трите InSighting дишания), кулминираща в създаването на InSighting – система с мощен изцелителен потенциал, разЛичен психотерапевтичен подход и автентичен път към себепознанието.
  • Наложих се като един от водещите психотерапевти в страната от самото начало на практиката си – факт, който надявам се е допринесъл за развитието на преживелищната психотерапия в България и доказването на пълното ѝ превъзходство над терапевтичните “методи”, които включват ригидната вербална терапия (безсмислени раздумки до безкрай) или безумни псевдопреживелищни подходи, които не са обезпечени със състоянието на транс (като изискването от клиента да бие възглавници до умопомрачение, (фалшиво) гневно да крещи, (фалшиво) истерично да се смее, (фалшиво) гротескно да живее…).
  • Смело мога да кажа, че InSighting като практика изцели хиляди пациенти, а InSighting като философия промени мирогледа за света, живота, себе си и Смисъла на стотици  участници от семинарите ни.

Трето – инсайтърско е да не застояваш. Инсайтърско е също да се сливаш с потока на промяната, който единствено може да те накара да преживяваш свободата отново и отново – в себе си и в битието си; който те отнася към правилната дестинация – за теб, без да живееш за мнението или според ”гледната точка” на другите; който внася дозата свежест, от която всеки има нужда в задушаващия смог на повтарящия се до безкрай омагьосан ден от живота.

Да правиш нови неща, да пробваш разЛични и непопулярни стратегии на живеене, да не залагаш на сигурното, да не усядаш в статуквото, да не слушаш какво другите ти казват “че е правилно” и какво не – това е пътят на разЛичността. Това е моят път. Това е sine qua non от философията ми на психотерапевт,  върху която е възможно да се тъче платното на психическото изцеление, парадимата на свободата и личностното оцелостяване за тези, потърсили моята помощ. 

И… най-хубаво е да се оттеглиш, когато си на върха. 🙂

А дотогава… ще цитирам Wishpin:

Животът е пътуване… нека да повървим (още…) заедно!

Психотерапевт v.2 (2011)

Психотерапевт v.1 (2004)