DSC_0853Д-р Димитър Тенчев

Годините на търсене (понякога на лутане) и на намиране предопределиха попрището, което избрах като най-пълно изразяващо характера и потенциала ми. Но сега, от дистанцията на времето мога категорично да кажа, че по-скоро призванието избра мен, след като бях узрял да го позная. Завършването на магистратура по медицина в МУ- София от една страна и духовните ми търсения и странствания из непознатите кътчета на човешката душа от друга, пренаредиха пъзела на живота ми, по начин, който предопредели избора ми на професия не като продукт на логиката, а като страст и порив на сърцето. Да бъда психотерапевт и да помагам на другите странници по пътя към изцелението, себеоткриването и по-цялостния живот се оказа най-естественото нещо за мен. Защото то изразяваше (и изразява) по естествен начин личността ми и предопределя посоката на житейския ми път.

Така професията психотерапевт и основаването на InSighting като път към себепознанието се оказаха съкровището, което открих, вървейки по пътя на персоналния си мит. Съкровище, което не може да се оцени! Защото срещата ми с всеки един от многобройните пациенти, клиенти или участници от семинарите ни по InSighting е среща с един уникален и винаги различен свят, опознаването, на който ми помага да разбуля все още непознатите кътчета от безкрайната и тайнствена вселена на човешката душа – в другите…и в мен самия. Така разбрах на практика непреходната истина, че най-добрият начин да помогнеш на себе си е като помагаш на някой друг.

Основаването на „Инсайтинг центъра за психотерапия и развитие на потенциала на личността“ с младите и даровити специалисти, работещи в него е логично следствие на досегашната ми дългогодишна работа. Чрез създаването му осъществяваме и нашата специфична мисия – да предложим една богата гама от взаимодопълващи се дейности (психотерапия, консултиране, психологическа астрология, семинари по InSighting, тренинзи, групи за взаимопомощ, клуб за съмишленици, медитации и т.н..), съчетани с винаги различния и индивидуален подход, съобразен с неповторимата уникалност на всеки клиент.

Резултатът е не фалшиво себеусъвършенстване (най-често с неустойчив и краткотраен ефект), а себепознание, приемане и завършена цялост. С една дума подходът ни може да се обобщи като холистичен. Той съчетава най-модерните и авангардни открития, основаващи се на съвременните изследвания за съзнанието, от една страна и практиките, черпещи вдъхновение от древната непреходна мъдрост за науката за душата от друга.

„Съзнателно трябва да изминем само част от пътя до целта; след това да скочим в тъмното до успеха“ Хенри Дейвид Торо

Психотерапевтът v.2

 

Обратно към v.3.0