rsz_image-and-colour-consultation-image-

Хипноза – танго за душата

Как да опишем вкуса на шоколада на човек, който никога не е опитвал захар (или сладко) в живота си, а е ял само горчиви, солени или кисели храни? Можем да му кажем, че шоколадът няма вкус на нито една от познатите му храни. По същия начин хипнозата трябва да се преживее и само донякъде, като ориентир, може да бъде описвана.

Хипнозата е като тангото. Осъществява се от двама души. И въпреки че мъжът е водещият в танца, тангото би било нищо без грацията и богатството от движения на партньорката му. По подобен начин по време на хипноза се заличават границите между водещ и воден, става спорно кой е лидерът в процеса. Ролята на хипнотерапевта е да помогне да се изявят в пълна степен собствените заложби на хипнотизирания (например, при прояви пред многохилядна публика, ако са налице паника и липса на опит). В същото време хипнотизираният съучаства в терапевтичния процес. На него му се дава опция от вероятности за промяна. И подсъзнанието му избира най-добрата от тях. Постепенно с времето се променя “филтърът на възприятието” у пациента, който започва да привлича различни, по-добри хора, факти, обстоятелства.

Хипнозата не е състояние, а по-скоро процес на динамично взаимодействие между хипнотерапевта и клиента. Това е комплексен и многоизмерен вид психотерапия, който се развива във времето, специфичен и уникален терапевтичен метод, насочен изцяло към доброто на клиента. По същността си тя е постоянен поток на концентрация от страна на пациента върху определена идея, чувство, мисъл или усещане.

Хипнозата не е, както много хора си мислят, безсъзнателно състояние на сън. Повечето хора, които са били подложени на хипноза, споделят, че през цялото време са чували всичко и са били способни да си отворят очите, ако поискат. Не бива да се забравя фактът, че хипнозата е физиологично състояние на мозъка. Човек “влиза” спонтанно в хипноза 10-12 пъти в денонощието. Тези кратки паузи, които дават почивка на мозъка и ни зареждат с енергия, се наричат ултрадианни ритми и се наблюдават особено добре при децата.

Хипнозата е най-често състояние на дълбока релаксация, при което клиентът изпада в състояние на транс. За някои проблеми това повишава значително ефективността на терапевтичния процес. При хипнотичен транс много по-лесно може да се заобиколят съпротивите на логиката и да се индуцира по индирективен път промяна в подсъзнанието. В хипнотично състояние, пред пациента се разширява полето от избори и той може да направи осъзнат избор за нов тип световъзприятие, което да интегрира в ежедневието и което от своя страна създава условия за позитивна промяна – вътре и вън от него. Промяната има изключително широк спектър – може да се простира от предизвикване на приятно релаксиращо състояние (срещу хроничния стрес) до устойчиви трансформации в начина на живеене на индивида.

Противно на една доста широко разпространена заблуда, всеки човек може да бъде хипнотизиран, а най-подходящи за хипнотизиране са интелигентните личности, които по-лесно могат да се концентрират. На някои хора са им необходими малко повече сеанси, за да се отпуснат и да се осъществи дълбока емоциално-вербална връзка между терапевта и пациента. В процеса на хипнотизиране няма доминиране на терапевта над пациента, както много хора си мислят. За да бъдете хипнотизирани, е абсолютно необходимо вашето съгласие. В противен случай хипнозата е невъзможно да бъде осъществена, Тя не е средство за манипулация, терапевтът няма контрол над вашия разум, което оборва представата за хипнотизата като вид зомбиране на пациента. А рискът, че може и да не се “събудите” след хипноза, е един от многото абсурдни митове.

Хипнозата е средство за освобождаване от вреднии навици и модели на поведение, и начин за усилване на собствените способности и дарби. Медицинските общества в САЩ, Канада, Австралия и страните от Европейския Съюз отдавна са приели терапевтичното значение на хипнозата. Хипнотерапията може да се прилага във всички области, които са обект и на конвенционалната вербална терапия – паническо разстройство, депресия, генерализирана тревожност, фобии, зависимости, натрапливи мисли, себеразрушителни или компулсивни модели на поведение, вредни навици, чувство за безизходност, хроничен стрес, безсъние, демотивираност, а също и за повишаване на самооценката, качеството на живот, подобряване на формите за себеизява (говорене пред публика, спортни постижения, концертиране)…може да продължим списъка безкрай. Особено ефективна е за работа с проблеми, коренящи се в несъзнаваното, поради възможността за неговата промяна, но при заобикаляне на съпротивите (страхове, съмнения, предубеждения, деструктивни навици) на логичния ум.

Прочети още по темата

Разгледайте също:

Силата - Която превръща живуркането ни в съдба Една среща с Димитър Вместо пролог Някои полезни дефиниции, свързани стемата на статията Енергия: Енергията (на древногръцки – активност, […]
Стани раз-Личност - Дълго време се колебаех дали да взема участие в курса по хипноза, макар и с благородната цел да напиша статия. Някак нямах доверие на този […]