Онлайн психотерапия и психотерапевт -- безопасността не променя качеството

Онлайн психотерапия и психотерапевт — мисия възможна

Психотерапия онлайн — кога е необходима?

Имаше едно древнокитайско проклятие, което звучеше приблизително така: “Пожелавам ти да живееш в интересни времена!”. Без да драматизираме, можем да кажем, че то се реализира в наши дни на глобално ниво, за милиарди хора по света. Погледнато през психотерапевтичната перспектива, ще нахвърлим само няколко груби щрихи, доказващи че наистина живеем “в нежелано интересни времена”, поне ще се отнася до психичния ни мир и цялостност.

 • Covid 19 заплахата/пандемията/истерията е не само соматичен, но и психотерапевтичен проблем. Корона вирус епидемията промени живота ни, промени и света, който повече няма да бъде същия. Промени нас, но ще е твърде пресилено да кажем, че е към добро. Самото заболяване, пандемичното му разпространение, големият брой жертви, претоварването на системите за здравеопазване, както и икономическите последици в индивидуален и колективен план, са видимата страна на бедствието. Пандемията увеличи страховете и намали свободите ни, което е предпоставка за избуяването на плевелите на психичните разстройства и проблеми (най-често под формата на тревожно-депресивен синдром — алармената инсталация на психиката ни). 
 • Психическата изолация на индивида и дехуманизацията на обществото се превърнаха в социалнозначима “епидемия”. Има и невидима — психологична и психотерапевтична страна, която е като “лявата ръка на мрака” — по-голяма, по-дълбока и в дългосрочен план — с по-мащабни последици от видимата. Корона вирусът (Covid 19) наложи принудителна социална дистанция, но с това демаскира и подсили един по-отдавнашен феномен, който само малцина психотерапевти отчитаха — настъпилата на масово ниво психологична изолация, която ескалира особено явно в последното десетилетие, и се разпространи в невероятни размери и проявления към днешна дата (фалшивото алтерего в социалните мрежи и виртуалният ексхибиционизъм пак там, са само два от индикаторите за дехуманизацията на междучовешките и интимните отношения). 
 • Вътрешната изолация, самотата, усещането, че не си разбран/а или приет/а, лицемерието, непълноценността, утилитаризма (казано по-просто личната изгодата) в отношенията, лишени от искреност, споделеност и топлота, доведе до компенсаторни изкривявания в психиката. Започваш да бъдеш не себе си и да се вместваш в социалния калъп, само за да бъдеш “приет” от стадото и от “мейнстрийма”, като стил на живот — от тези, които няма да те разберат, няма да те допълнят или подкрепят, нито ще споделят екзистенциалните ти търсения и въпроси. Нещо повече — ще ти наложат как да живееш, ще ти внушат за какво да мечтаеш и от какво да се страхуваш, разбира се… ако искаш да си приет от стадото.
 • На фона на повишения стандарт на живот и на подклаждания/подсилвания от медиите, социалните мрежи и среда консуматорски нагон за придобиване и оливане, се увеличава субективното усещане за нещастие и непълноценност (съпроводено със стрес и дистрес синдром).
 • Резултатът? Бум! На психичните разстройства тревожност, паническо разстройство, реактивни и екзистенциални депресии, стрес и дистрес, обсесивно-компулсивни разстройства, фобии, страхове, самоизолация, загуба на чувството на “аз”, комплекс за малоценност, компенсиран с нездрави амбиции за себедоказване.
 • Бум на търсенето на психиатрична помощ и на “консумацията” на ти-знаеш-кои розово-сини хапчета. 
 • Повишено търсене на психотерапевта като специалист и на online психотерапия като услуга.

Години преди Covid 19 посещението при психотерапевт излезна от статуквото си на табу и започна да се превръща в разрастваща се “норма”. Дори стана модно да цитираш личния си психотерапевт, особено, ако е имал какво да ти каже. Корона вирусът, изолацията, оставането насаме със себе си, допълнително катализира у много хора потребността от психотерапия като “душ на душата”. Карантината (най-вече страхът от зараза) до голяма степен възспираше много от тях да потърсят помощта на психотерапевт. Ние обаче бяхме подготвени… с онлайн психотерапията… години преди това. И показахме, че карантината не е пречка за провеждане на адекватна и своевременна терапия, а дори може да бъде “добрия повод” човек най-накрая да отдели време за себе си, за възвръщане на вътрешния си баланс, на изконното си аз. 

Психотерапия онлайн — възможност да изкривиш времето и пространството

“А не предлагате ли онлайн психотерапия? Аз се намирам в Америка и ми е трудно в момента да прелетя до вас, защото… имам страх от летене”. Това беше началото, преди доста години. Как не се бяхме сетили, идеята беше колкото проста, толкова и очевадно приложимо практична?! (В свое оправдание само ще споменем, че по онова време не бяха масово развити нито онлайн комуникациите, нито социалните мрежи, не съществуваше Viber, ICQ беше на доизживяване, тепърва изгряваше звездата на Skype). 

И така, решихме да пробваме. Започнахме с вербална психотерапия онлайн, бързо след това узря времето и за хипноза, а впоследствие започнаха да се включват различни пъстри образи — млади и зрели, мъже и жени, с проблеми или търсещи — от различни краища на света, за да преживеят практикумите ни по Инсайтинг Интензивно дишане през мрежата. 

Човекът, който “не можеше да лети”, се завърна благополучно за следващата си отпуска в България. Също го последваха пациенти с аерофобия от Австралия, Германия, Великобритания… от най-различни дестинации. Онлайн психотерапията и дишанията по Skype се превърнаха в златен стандарт и добра рутинна практика. Стана популярна фразата „онлайн психотерапевт“. 

Наред с безбройните им негативи в общочовешки план, технологиите и онлайн комуникациите изкривиха времето и пространството в полза на InSighting ивентите. Пациентите, участниците в практикумите и семинарите ни, феновете от чужбина, нямаше нужда повече да чакат отпуската, за да се отдадат на приключението да откриеш себе си. То беше на един клик разстояние — през техния лаптоп, компютър или смартфон — от вкъщи, от офиса или дори… от техния автомобил.  

Психотерапия онлайн — пълноценна и ефективна ли е терапията, когато не е “на живо”?

Всъщност ако разбираме фразата буквално, онлайн психотерапията е на живо — тя се развива в реално време. Разликата е, че контактът между психотерапевта и клиента не е физически, а виртуален — през Skype или друг онлайн канал. Онлайн терапията има своите преимущества в сравнение с 3D физическите срещи. Ще ги споменем конспективно:

 • Онлайн психотерапия е услуга, която не е лимитирана от необходимостта от физически контакт. Психотерапията не е типичната медицинска дейност, при която се изисква “жив контакт” между лекаря и пациента (по-голямата част от прегледите в медицината са физикални, инструментални и лабораторни). Психотерапията е „лечение на душата“, следователно подходите, които използва — думи, транс, аналитични или преживелищни методи, могат да бъдат приложени и дистанционно. 
 • Психотерапевт онлайн — безкомпромисно качество на иновативна психотерапия от бъдещето. Доказахме във времето, че ефективността и дълготрайността на онлайн психотерапията е същата, както при преживелищната терапия на живо. Трансперсоналната парадигма е пророкувана още в средата на ХХ век от Ейбрахам Маслоу като „психотерапията на бъдещото“. Психотерапията е в същността си комуникация между психотерапевта и клиента, между съзнаваното и несъзнаваното на пациента, между вътрешния и външния му свят. Напълно резонно, тя започна да се провежда с помощта на новите комуникационни канали на настъпилото бъдеще. 
 • Спестява време и енергия. Не е необходимо да биеш път от страната или друга държава, а и дори да прекосяваш София по време на най-големите задръствания, което си е изпитание на без това пренатегнатата нервна система. Просто се включваш в сесията или дишането онлайн от там, където се намираш.
 • Айляк! Много участници са споделяли самодоволно, че след хипнотична сесия или практикум по дишане, могат да останат да релаксират вкъщи, без да се втурват да “събират такъмите” и да бързат да се прибират, както се случва, когато посещението е на живо в InSighting Център. По-продължителната релаксация спомага за плавната интеграция на преживелищната опитност и настъпващата промяна в ежедневнието. 
 • COVID 19. По време на карантината, а и няколко месеца след това, цялата ни дейност беше преориентирана онлайн. Психотерапията по Skype, даде възможност безопасно и ефективно да продължим дейността си, което беше огромен бонус за всички, които имаха нужда от терапия, дишане, медитация или просто разговор в това необичайно време.

Психотерапевт онлайн — има ли пилот в самолета? 

Важно е да се направи разлика между заготовъчната терапия (като хипноза, релаксация, медитация, курсове за отказване от пушенето да речем, които са на записи във видео или аудио формат) и психотерапията онлайн, която се “предава на живо”. Вторият вид терапия е с уникален дизайн за всеки клиент, изцяло съобразена с качествата на личността му, особеностите на темперамента и ценностната му система, със спецификата на проблема, който трябва да се разреши (тук е също важно да се поясни, че консултациите и сесиите се провеждат във видеовръзка, а не под формата на чат). Психотерапия онлайн на запис може да се сравни с принт на популярна картина, докато преживелищен психотерапевтичен сеанс на живо е уникат, съобразен с вътрешната вселена на пациента/клиента/участника.

Така че, да, онлайн психотерапевт в редовния полет към себе си има. Многобройните сеанси, терапевтични сесии, семинари и практикуми, провеждани онлайн от д-р Димитър Тенчев, са се  доказали във времето с:

 • Качество
 • Ефективност
 • Краткосрочност (преживелищните методи бележат началото на бързата/краткосрочната психотерапия в света)
 • Дълготрайност
 • Обозримост
 • Пълноценност

Опитът и рутината, които д-р Тенчев е придобил през годините на своята практика, днес я е пренесъл онлайн, така че психотерапията и InSighting ивентите да не бъдат лимитирани повече нито от пространствените разстояния, нито от времевите ограничения. 

Остава да се направи първата стъпка от най-истинското пътуване — към самия себе си.