Личностно развитие — избери багрите, четките и боите от платното на живота ти

Личностно развитие — пътят обратно към себе си

 

 

 

Самоусъвършенстването води до надграждане на идентичността, а себеоткриването — до разгръщане на личността (личностното ти развитие)

Психотравмите, които продължават да тлеят в несъзнаваното и да създават в психиката ти “димна завеса“ от обърканост, болка, дисхармония, липса на късмет и загуба на посока, са резултат на разминаването между автентичния аз и случващото се в живота ти. Колкото по-голям е потенциалът на напрежение между „вътрешния“ и „външния“ свят, толкова повече дисхармонични явления буреносно ще се само/проявяват в живота ти.

Дали това ще са дълбоките разломи на вътрешно неудовлетворение, скупчените тежки облаци от депресия, кошмарите наяве от шеметно редуваши се паник атаки, не даващите покой паразити от натраплививости и компулсии, пороят от ирационални страхове (фобии) или изпиващите живеца състояния на “безпричинно“ напрежение (генерализирана тревожност); дали ще се „фантомните“ психосоматични заболявания, стресогенните събития, компромисните решения или ежедневието на безрадостен „омагьосан ден“, който се повтаря отново и отново с потискаща монотонност в битието ти — това са подробности. Знаменателят между тези негативни явления обаче е общ за всички — потиснатата личност води до изгасване — в пепелищата на забравата някъде „по пътя“ на социализацията — на личностния ти потенциал. 

Нещата, които (не искаш да) ти се случват, са проява на скритата и потискана дисхармонична част от същността ти (Сянката), но и опит на психе-то ти да те върне по изгубения път — обратно към себе си; пътят, от който в някакъв момент и поради банално прозаична причина (наричат го „сигурност“), си се отбил, забравяйки кой си и какво си. С други думи, разрушителните и нежелани факти, хора и обстоятелства биват привличани в живота ти от самия теб. Или същите те привличат „теб“ — този, в когото си се превърнал и този, който отдавна не си.

Когато не си себе си, няма как да проявиш потенциала на личността си

Дарбите и уникалните черти, които носиш в себе си, не намират поле за изява, нали? Действията и решенията ти се предопределят от страховете и дефицитите. Чезне Перспективата и Смисъла. Сянката отново се е протегнала към бъдещето ти. Което на свой ред генерира нов порочен кръг от неудовлетворение, униние, вътрешен бунт, неприязън, страх и себе/отричане, проявяващи се в поредната серия от “лоши“, „негативни“ и нежелани събития в живота. Кръгът се затваря. Като в него остават придобитото и изгубеното, компромисното и социалноугодното, ролите и маските, „реалистичното“ и „не/възможното“. Но те няма… теб! Няма го и Потенциала. Както и самата Личност, която е била подмолно заменена от аморфна идентичност, като сделка от социалноприемливото съглашетелство, което има силата на договор: „Ще си като другите, ако искаш да бъдеш част от другите; ще си един от стадото, за да не бъдеш изхвърлен от него; ще си тухла в стената на Floyd“.

Да имаш или да бъдеш? За да имаш не трябва да бъдеш!“. Личностно развитие? Сигурно бълнуваш. По-скоро ъпгрейд на аватара, в който са те превърнали и който се опитваш да се насилиш да харесаш под формата на осеяният с рифовете на компромиси живот.

Личностно развитие. Животът е пътуване, нека да повървим заедно…

• Животът тече в едно направление. Мигът на Силата, в който може да промениш живота си, е единствено настоящият момент.  Навикът на отлагането кара „утре никога да не идва“. InSighting ще ти помогне да започнеш да улавяш мига и да го изпълваш със силата на разЛичността си.  Достатъчно е само да премахнеш излишното, като скулптор, който освобождава оригиналния образ от мрамора. Така потенциалът ти ще се отключи естествено и без излишно усилие. За да си себе си, нямаш нужда от посвещение, а от просветление. Личностното развитие е по-скоро личностно преоткриване.

• В “Бхагавад гита“ е казано: “По-добре следвай лошо своята дхарма (дълг, съдба, път), отколкото съвършено чуждата“. InSighting ще ти покаже как да разкриеш предопределението си и да го последваш съвършено. Само твоят път те води към оригиналността, към ресурса на потенциала ти, към това, което — повечето не влагат изобщо този смисъл — наричат „личностно развитие“.

• Замисли се колко хора от мига на раждането ти насам са искали да те превърнат в някой друг — родители, учители, приятели, партньори, колеги, познати — само за да бъдеш приет от тях, първо трябва да им се харесаш. А за да им се харесаш, ще трябва да окастриш нещо от оригиналнта версия на своето „аз“. Колко пъти са ти казвали, че мечтата ти е нереална, че стремежът ти е невъзможен или че изборът ти е неправилен? Не е ли време този паразитизъм от личността ти да бъде спрян и най-накрая да започнеш да проявяваш себе си? Ако отговорът е “да“, съдбата чука на прага ти!

• Не знаеш какво да правиш с живота си? Не можеш да намериш призванието си? Искаш това, което правиш, да ти носи не само пари, но и изява на автентичния потенциал на личността ти? Ключът е в теб. Остава само да се пресегнеш. И… да завъртиш ключалката към разЛичните двери на възприятията ти.

• Безброй пъти изборът ти във важни моменти се е основавал на компромиса. Компромисът е търсел сигурност, а сигурността се е опитвала да задуши страховете ти. Системата InSighting за развитие на потенциала на личносттa, ще ти даде дързостта да избягаш от сигурността, и спокойствието да се изправиш срещу страховете си. Така логично достигаме до Избора. Свобода или сигурност? Развитие или застой? Приключение или рутина? Монетата пада на едната си страна. Избери без колебание и съмнение. Изборът е sine-qua-non (условието, без което не може) на личностното развитие.

• Защо ли нещата в живота не се случват както трябва? Отчаяно се стремиш към любов, а тя не идва или се проявява в гротескен вариант, в който по-добре да си беше останала в света на вариантите. Правиш всичко, за да излезеш от състоянието на материален дефицит и работиш усилено (борба!) за това, а сякаш излизане от ямата на дефицитите няма. Искаш да оптимизираш светоусещането си и начина, по който се чувстваш със самия себе си, а всяка следваща система за самопомощ или позитивно мислене затвърждава неприятното усещане, че с нарастваща скорост се въртиш в омагьосан кръг. Intending или науката за възнамеряването по системата, описана в Wishpin ти показва, че има път — без терзания, дерзания и борба.

• Чувстваш се изгубен и, въпреки успехите си, не виждаш Смисъла в нищо, което правиш? Не твърдим, че можем да ви дадем универсален отговор за смисъла на живота, но може да намериш пътя към всякакви отговори, които се разкриват в процеса на живеене.

• Задаваш си екзистенциални въпроси, за които също сякаш няма отговор? Какво ще кажеш за достигане на състояние, в което сте в хармония със себе си и въпросите изчезват? Състояние, в което самото задаване на въпроса става излишно.

Развитието на потенциала на личността — начин има

Индивидуални консултации за личностно развитие и преоткриване на потенциала на личността

• InSighting — практическата философия на разЛичността 

Семинарите по InSighting Интензивно дишане (мощно средство за изчистване на психотравмите и отключване и развитие на личностния потенциал)

• Неповторимите авторски InSighting практикуми и тренинги в областта на развитието на потенциала на личността, провеждани от основателя на InSighting и семинар лидер д-р Димитър Тенчев

„Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство.“ Яне Сандански

Разгледайте също:

Силата - Която превръща живуркането ни в съдба Една среща с Димитър Вместо пролог Някои полезни дефиниции, свързани стемата на статията Енергия: Енергията (на древногръцки – активност, […]
Временните Автономни Зони – оазиси на свободата - Зоната на комфорт vs Временните Автономни Зони Как да достигнем до оазисите на свободата един сеанс с д-р Димитър Тенчев Отдавна ми се искаше да […]
Как да развием потенциала на личността си? - Едно пътуване към себе си и към истинските неща в живота Потенциал на личността aka личностен потенциал. Развитие на потенциала на личността, реализиране на личностния […]