www.dimitartenchev.com

Зоната на комфорт
vs
Временните Автономни Зони

Как да достигнем до оазисите на свободата

един сеанс с д-р Димитър Тенчев

Временните Автономни Зони – оазиси на свободата

Отдавна ми се искаше да напиша статия за Автономните Зони – тема, която ме заинтригува по времето, когато InSighting още прохождаше и която за мен не губи актуалността си и до днес (свободата не може да загуби давност за тези, които не спират да я търсят, нали?). И ето… времето и фактите се наредиха в подходящата констелация, така че идеята ми започна да се материализира върху белия лист в подходящия словоред (надявам се, подправен с щипка вдъхновение), точно на подходящото място (изобщо… все подходящи неща).

Но… да караме по същество. Смятам да се понеса директно по бурните вълни на свръхреалността (каквато е Автономната Зона), след това да се гмурна надълбоко в нея (където водите са спокойни, красиви, психеделично многоцветни и изпълнени с трепетен живот), да се опитам да ви накарам да я съпреживеете с мен и това да ви подтикне на мига да зарежете хилядите простотии от живота си, бълбукащи в застоялото блато на “шибаната рутина”, да нахвърляте набързо в раницата паничката си за ориз, спалния чувал, две-три тениски и яке и да грабнете тоягата на странници за да се отправите в търсене на своя (поне временен) оазис на свободата.

Реалност vs. Свръхреалност

За да ви мотивирам да го направите обаче ще трябва да се аргументирам защо и кому е нужно да изостави зоната си на комфорт (в контекста на реалността, каквато я познава). Нима не е изкусително да идеш в петък вечер на чалга клуб, в събота в Макдоналдс със семейството, а в неделя да се излежаваш разплут като амеба на дивана, гледайки с изпразнен поглед турски сериали или мачовете от Световното, очаквайки с повишени нива на адреналин поредния черен понеделник от живота си, след който ще последва поредната аниматрична седмица, изпълнена с манийна еуфория за тъпака-работохолик или с тихо отчаяние за депресара-незнаещ-какво-да-прави-с-живота-си?

И така какво е реалността? Едва ли е трудно да я опишем… но все пак ще ни трябват повечко думи за нея (колкото и безлична да е тя). Затова, за да не ставам многословен ще кажа само: вгледайте се в себе си, след което се огледайте и в делничната си среда. Всичко, което ви заобикаля и се случва – вътре и навън – това е реалността. Ако я наблюдавате достатъчно внимателно и осъзнато ще установите, че тя е:

Прочети още:

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта