сп. Go Bio, бр.11, ноември 2014 г.

Статия на д-р Димитър Тенчев

Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинги, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза, трансперсонална психотерапия и развитие на потенциала на личността. Д-р Тенчев е привърженик на формирането и разпространението на Различния мироглед. Това е пътят на новото световъзприятие и алтернативните стратегии на живеене, които противостоят на конвенционалните, конформистки и “полуфабрикатни” заготовки от шаблонно мислене, неоригинални цели и фалшиви стандарти за “живеене и успялост”, присадени в мирогледа на съвременния човек от матрицата на консуматорското общество. Основател е на системата за личностно развитие InSighting.

Какво е InSighting – философия, път, различна стратегия на живот?

InSighting е всичко това и… още нещо. Има една много хубава мисъл на Кришнамурти “Истината е земя без пътища”. С други думи – за да бъде преживяна и изразена, на истината й трябва свобода, простор. Ако решиш да я ограничиш в някакво русло, да я рамкираш в някакво статукво, да я принизищ до определен път или философия – тя вече е загубила свежестта си, автентичността си. Истината се е изродила в догма, а догмата не може да вмести истината. В този ред на мисли възприемам InSighting като движение към свободата, чрез което всеки сам проправя своя път към нея, но без да оставя следи по него, с които да обърква другите. Което ме подсеща за още една мисъл на Кришнамурти “При полета си орелът не оставя следи”.

Какъв е профилът на инсайтъра?

Инсайтърът е човек, който силно се отличава от масата и от стадния принцип на съществуване. Винаги е усещал своето различие и това го е карало да се изживява за черната овца в стадото. Опитите му да заприлича на останалите за да бъде “приет” от тях и да се превърне в поредната безлична тухла в стената на аморфния социум, са се проваляли с гръм и трясък. И след тези опити той се е чувствал по-сам отвсякога. Мислел е, че нещо не му е наред, щом не е като другите. В края на краищата различните винаги са били отхвърляни от обществото, което функционира на принципа на кошерното съзнание. Но след срещата си с InSighting разбира, че различието е стандарт за всеки, който проправя своя път към свободата и че непринадлежността към мнозинството е благословия, а не дамга за цял живот. Инсайтърът е също така търсeщ, нонконформист, бунтар, свободолюбив, невместващ се в рамките на конвенционалната релса на живуркане, понякога депресар, със силно подчертана индивидуалност и голям творчески потенциал, който често до идването му в InSighting е неразкрит.

Какви са методите, чрез които настъпва трансформацията, разгръща се потенциала и се излиза извън матричните ограничения?

С една дума – преживелищни. С повече думи – променените състояния на съзнанието, които се предизвикват със специфични прийоми и техники, са ключът към човешкото и колективнотото несъзнавано, където се случват истинските и бих казал чудотворни трансформации – в личността, световъзприятието, характера, живота ни.
На първо място сред тези техники бих отличил флагманските семинари по InSighting Интензивно дишане, които провеждаме ежемесечно вече 10 години. Те преобърнаха гледната точка за света и живота на хиляди участници. Има фенове на дишането, които продължават да идват отново и отново още от самото му създаване. Интензивното дишане беше основата за поредица от взаимодопълващи се дихателни техники, които развих впоследствие – BI дишането, Интегралното дишане и майсторската степен – Хаос дишането.
Други методи за индуциране и използването на променените състояния на съзнанието са хипнозата и InSighting Медитативната зона, където с една постоянна група от участници практикуваме месец след месец нещо много рядко срещано – автентична медитация.

Какви други резултати могат да се постигнат чрез хипнотерапевтични сеанси?

Терапевтични – лечение на паническо разстройство, депресии, фобии, натрапливости, зависимости и т.н.
Но това, което мен ме възпламенява най-много е, че хипнозата посочва пътя обратно към себе си, към увеличаване на степента на свобода в живота ни и разгръщането на потенциала на личността, който обикновено стои заключен в нас самите.

Бихте ли разказали повече и за техниката InSighting Интензивното дишане? Какво се постига чрез нея?

Споменах накратко по-горе видовете дишания, които практикуваме в InSighting Център. За тях може да се говори с часове, но няма как да се изпита ефектът им ако не се преживеят. Все пак искам нещо да подчертая дебело – за да се постигне каквото и да е чрез преживелищните техники, включая дишането, ние трябва да се откажем от консуматорския подход и очакванията си да го постигнем. Ето ви го и първият парадокс в преживелищната терапия – за да се случи нещо, трябва да се откажеш от желанието си то да се случи. В противен случай се получава поляризация в съзнанието и често се случва точно обратното – закон за обратния ефект. Замислете се, този феномен се отнася и за повечето неща в живота. Когато сме ги искали неистово, отчаяно, истерично, те са се изплъзвали от нас. Когато сме се “смирявали” и сме махвали с ръка, отказвайки се от желаението, някак то се случва от само себе си.

Кое различава преживелищната терапия от класическата психотерапия, защо е за предпочитане?

Бих задал въпроса така: Кое различава InSighting от останалите терапевтични практики? И бих отговорил максимално кратко: InSighting е път към свободата, а не безплодно предъвкване на миналото, нито клиширани съвети тип “направи си сам”, нито скудоумни психологически теории за самооценката и нейното напомпване. Терапията е претекста да тръгнем по този път. Душата обича свободата. И всичките проблеми, които се зараждат в нея, идват от липсата на свобода – на първо място в съзнанието, на второ – в живота ни. Започнахме интервюто с цитат и бих искал да го завършим отново с цитат, този път на Екзюпери: “Познавам само една свобода и това е свободата на съзнанието.” Това е смисълът InSighting да го има и да правя това, което правя през целия си съзнателен живот – да следвам пътя към свободата.
д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта