Dr.Tenchev1130Едва ли е необходимо обширно представяне на д-р Тенчев като основател на InSighting и водещ InSighting събитията. От първия проведен от него семинар по Интензивно дишане, Димитър изгря като пътеводна звезда на тъмния небосклон на родната действителност и започна да се движи по своя непредвидима и неповторима траектория, различаваща се от традиционните терапевтични школи и „духовни“ пътища-клишета. Причината – неговата непреднамерена оригиналност и несекваща иновативност; огнена непримиримост и безпрецедентно бунтарство;  тотален нонконформизъм и режеща безкомпромисност; автентична духовност, съчетана с фина и проникновена интелигентност; приковаваща харизматичност и вродена свободолюбивост – качества, рядко срещани в днешно време, а още по-рядко събрани в един човек. В човека – разЛичност.

И все пак… за тези, които не са присъствали поне на едно InSighting събитие, ще запълним непростимия им пропуск с представянето на Димитър в трето лице – във факти и митове за него ;). Той пожела да направим това вместо него, ние – eкипът на InSighting Център, които сме най-близо до Димитър по време на всички провеждани InSighting събития. За да не бъдем обвинени в пристрастност, направихме допитване до най-дългогодишните фенове на InSighting с молба да  изброят някои популярни факти и митове за семинар лидера.

 • Д-р Димитър Тенчев е създател на InSighting – практическа философия на нонконформизма и преживелищен път към свободата на разЛичността. ФАКТ! Първият семинар по InSighting (въпреки, че тогава не се наричаше така) беше проведен на 2 април 2005 г. и оттогава всяко InSighting събитие е уникално преживяване за участниците му.
 • Добре разпознаваемото лого със синята пеперуда на InSighting е създадено от Димитър през 2007 година. МИТ! Рисуването е една от малкото заложби, които той не притежава. Логото е наистина създадено през 2007 година, но от известния дизайнер Еци по идея на Димитър, който до последно се колебае дали логото да е синьо перо или синя пеперуда. Името InSighting обаче е създадено от Димитър през 2006 г.
 • Д-р Тенчев не обича да бъде наричан “д-р Тенчев” особено по време на InSighting семинарите. ФАКТ! Той предпочита непринудения стил на общуване и често казва, че титлите са като шапките – притурки към и без това раздутото ни его. Обръщението Димитър върши работа.
 • Димитър се подготвя предварително и много старателно за лекциите на семинарите си. МИТ! При това абсурден! Всички лекции на Димитър, независимо от формàта на събитието (семинари по дишане, курсове по хипноза, медитативни ритрийти или Големите семинари) наподобяват на jam session в музиката. Те са неповторима амалгама между изпълнена с лекота импровизация, невероятна речовитост (според филолози активният му речник е с хиляди, хиляди думи по-богат от този на средностатистическия човек), неподражаем стил на изказа и изпълнена с живи примери и пиперливи метафори “сюжетна линия”. И да не забравяме – по време на лекциите му често се сипе огън и жупел, подпален от искрите на бунтарския му нрав – нещо, което не всички нови участници могат в началото да понесат.
 • На двудневните семинари по дишане Димитър има навика да гони по един участник за да тръгне семинарът гладко и ведро :). МИТ! Е, добре – наполовина. 🙂 Истината е, че това не е прецедент; наистина се случва понякога на двудневните семинари по InSighting Интензивно дишане; винаги с нов участник, по-често от женски пол, която с безбройните си претенции, фасони и оплаквания започва да изнервя екипа на InSighting Център и участниците от ивента. Вроденият усет на Димитър за хората и натрупаната рутина като семинар лидер, му позволяват бързо да идентифицира кой е неподходящ участник за семинара (заблудени електрони навсякъде се срещат) и на кого InSighting мирогледа не приляга. Сродността на многото разЛичности е един от факторите за неповторимата атмосфера на InSighting събитията. А тя не бива да се разваля от чужди елементи, нали?
 • Често участниците на InSighting ивентите не искат да си тръгват след тях, поради което и организаторите на семинара се застояват дълго след него :)). ФАКТ! Всеки, който се е докоснал до харизмата на Димитър и е преживял поне веднъж “магията InSighting” знае защо.
 • Всички техники, които впоследствие са се превърнали в InSighting практики като дишането, медитациите, хипнозите и т.н. са експериментирани и преживявани от Димитър в първо лице години преди това. Неоспорим ФАКТ! И този процес продължава и до днес. Творческият му  потенциал и търсаческият му дух са в основата на това, което е InSighting днес и което ще бъде утре – качество, оригиналност и промяна, извиращи от богатия му опит в променените състояния на съзнанието. Те движат InSighting и участниците му към необозримите хоризонти на “невъзможното”.
 • хАОс дишането и хАОс медитацията към днешна дата са най-новите и авангардни InSighting инициативи, създадени изцяло от Димитър. ФАКТ! И според нас те трябва да бъдат преживени от всеки истински търсач.
 • До година предстои оттеглянето на Димитър като водещ на InSighting семинарите. МИТ! Димитър е InSighting. Плановете му за оттегляне касаят провеждането на индивидуалните психотерапевтични сеанси. А за другото – да се надяваме да не се случи – поне не скоро! 🙂
 • Най-любимото събитие, което Димитър обича да води е InSighting Медитативната зона. ФАКТ! По отношение на ивентите, провеждани в InSighting Център. Иначе любимото му InSighting събитие е разбира се Събитието – Големият семинар, провеждан всяка година в края на юли.
 • Семинар лидерът е незаменим. ФАКТ! Човек не става лидер, а се ражда такъв.