INSIGHTING МЕДИТАТИВНА ЗОНА

Зоната за автентична медитация, където нещата просто се случват

“Аз познавам само една свобода и това е свободата на съзнанието” Антоан дьо Сент Екзюпери

 

Какво е InSighting Медитативна зона?

Защо се инициира InSighting Медитативната зона точно сега?

Какво се случва в InSighting Медитативната зона?

Какъв вид медитация се провежда в InSighting Медитативната зона?

Какво да очаквам от InSighting Медитативната зона?

Какви са ползите ако реша да участвам в зоната за Медитацията?

За кого е подходяща InSighting Медитативната зона?

Какво е InSighting Медитативна зона?

InSighting Медитативна зона е най-авангардната и без преувеличение най-елитарната до момента InSighting инициатива. Тя е автономна зона, която се отваря за над 3 часа всяка седмица в InSighting Център, събирайки на едно място хора със сериозни интереси в областта на медитацията и задълбочени търсения в сферите на личностната свобода, повишаването на осъзнатостта и реализиране на практическа промяна във възприятието и перспективата на живеене.

Защо се инициира InSighting Медитативната зона точно сега?

Въпреки че са много факторите за това, ще споменем две основни причини:

1. Инсайтърите, които присъстваха на  петдневния медитативен ритрийт са запознати с някои от вътрешните InSighting практики за медитация и несъмнено усетиха тяхната автентичност, дълбочина и ефективност. Потопили се веднъж в магичната атмосфера на медитативната автономна зона, те пожелаха да я съпреживяват отново и отново всяка седмица – заедно, понесени от “тягата” на груповата енергия към по-дълбоките, по-богати и енигматични измерения на тяхното съзнание.
2. През годините се натрупаха достатъчно автентични медитативни техники, които формираха т.нар. вътрешни InSighting
практики. Те се даваха дълъг период от време на ограничен кръг от хора, чийто търсения в областта на духовното надхвърляха по дълбочина и сериозност тези на повечето “духовни туристи”. Петдневният медитативен ритрийт ни убеди, че е дошло времето този кръг поне малко да се разшири. InSighting медитациите сами по себе си са безценен шанс за тези, които ще се срещнат с тях. А дали ще се възползват от този шанс – зависи изцяло от тях.

Какво се случва в InSighting Медитативната зона?

Логично в медитативната зона се случва медитация. Но това е разЛична медитация от всичко познато ви до момента. И тук поставяме точка. Доверете се на вътрешното си усещане и на опита си от първо лице. Медитацията е отвъд думите, отвъд концепциите, отвъд убежденията, мненията, предубежденията, очакванията или вярата. Тя е чисто преживяване.

Затова и основният акцент на InSighting Медитативната зона е преживяването, основано на практикуването. Теоретичната обосновка е сведена до минимум и тя касае трансмисията на оригиналните медитативни техники, поясненията към тях и създаването на правилно отношение към процеса на медитиране. Освобождаване от погрешните представи и концепции какво е (и най-вече какво не е) медитацията е ключов момент от развиването на правилно отношение към самата практика.

Какъв вид медитация се провежда в InSighting Медитативната зона?

С риск да се повторим ще използваме най-подходящата дума – автентична! Това са нови, лесни за прилагане и изключително ефективни практики, подходящи за тази епоха, които произлизат от древна и непрекъсвана във времето традиция, обединени под името вътрешни InSighting практики.

До автентичната медитация достига Търсачът, а не профанът. Тя се преподава в малки групи, съставени от медитатори на “една честота” и няма начин да бъде открита в книгите на площад “Славейков”, нито в препълнените зали в чест на поредния “духовен” гастрольор.

Кой е водещ на InSighting Медитативната зона?

Д-р Димитър Тенчев – психотерапевт, писател и лектор с дългогодишна практика, занимаващ се професионално с трансперсонална психотерапия, хипноза и хипнотерапия. Има над 25 годишен опит в сферата на медитативните практики и изучаването на променените състояния на съзнанието. Основател е на InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на идентичността, вътрешната свобода, личностната сила и себеактуализацията като път за промяна на обществото към по-добро.

Какво да очаквам от InSighting Медитативната зона?

Доколкото очакването е проекция на консуматорския ум, то може да изкриви и замърси оригиналното преживяване. Затова правилната нагласа е да се медитира заради самата медитация – като на шега, без пренатягане, без норматив, без фиксиране в някаква цел. И все пак – очаквайте неочакваното! 🙂

Какви са ползите ако реша да участвам в зоната за медитацията?

Първата полза е, че ще спрете да търсите полза. 🙂 Втората – че медитацията е най-ценният дар, до който човек може да се докосне в живота си. Неведнъж се е случвало инсайтъри, които започваха ежедневно да медитират, да възкликнат: “Как съм можел да живея без това до момента?!”

Усещането е като да си пълзял едва-едва по едно листо, което е било целия ти свят. Имал си само една цел – да не паднеш от листото и да не политнеш към бездната под теб.

В един момент си осъзнал, че неусетно и незнайно как са ти поникнали криле – гъсеницата се е превърнала в пеперуда. Тогава осъзнаваш, че светът не е едно листо, нито дори едно дърво, не е и най-ароматният или най-яркият цвят. Той е една безкрайна вселена от цветове и форми, простираща се в безкрайността, която може да бъде възприета само от перспективата на полета.

Нещо подобно се случва и по време (и след време) на медитация. Поникват ни крилата на едно ново възприятие, в резултат на разширена осъзнатост. Тогава виждаме, че ръбът на листото не е краят на света, отвъд който ни гледа застрашително бездната на небитието, а е отправна точка на пътуването към себе си и към намирането на Отговорите на въпросите, съпровождали вечното човешко търсене.

Третата (но не по значение) полза може да се резюмира с цитат на един завършен майстор-медитатор от 19 век: “Всеки проблем може да се разреши с помощта на медитацията”…

Защото решението е там, където е и проблемът – вътре в нас.

За кого е подходяща InSighting Медитативната зона?

За теб, ако:

  • се стремиш към свободата
  • търсиш истинската осъзнатост
  • и си готов да напуснеш ръба на листото… политайки към непознатото

“Начинът да го направиш се крие в това да бъдеш” Лао Дзъ

Прочети още:

хАОс медитация