Паник бутон за паник атаки

ПАНИК БУТОН

за

ПАНИК АТАКИ

 

ИЛИ

ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

ИСТИНАТА, КОЯТО ЩЕ ТЕ НАПРАВИ СВОБОДЕН 

ОТ ПАНИК АТАКИТЕ

И от компромисите, които са ти ги причинили 

Какво са паник атаки aka паническо разстройство? — определение от InSighting Център

Неочаквани и повтарящи се атаки от интензивен страх (оттам и името “панически”), които отключват синдромокомплекс (казано по-простичко плетеница от симптоми), от тежки физически и психически реакции, без да има видима причина или реална опасност за здравето и живота ти. 

Паник атаките могат да ескалират до шокиращо преживяване, при което да имаш усещането, че губиш контрол над себе си, че полудяваш или умираш. 

Запази спокойствие! Това е само усещане, което няма общо с реалността! 

Какво е истина? — определение от тълковния речник

Истина

1. Това, което отговаря на действителността.

2. Съждение, проверено в практиката. 

Какво е паник бутон? — определение от Wordnic

Паник бутон

 1. Сигнал за незабавен емоционален отговор при спешна ситуация.
 2. Копче, натискано при спешни ситуации, което уведомява съответните органи за опасност или включва алармена система.
 3. Бутон, който се натиска, за да се извика помощ в случай на застрашителна ситуация.

И така…поред…

Каквo става с паник атаката ми, кога ще спре?! — според InSighting

Нека повторим последния абзац от определението за паник атаки. 

Запази спокойствие! Това е само усещане, което няма общо с реалността! Не умираш, не полудяваш, не получаваш инфаркт. 

Продължи спокойно да скролваш с поглед и най-вече с внимание по текста надолу.

Интересно! Хората, които четат често и по много, развиват все повече невронни връзки в мозъка си и той образно казано “нараства”/развива се в определени зони, точно както мускулите хипертрофират при фитнес. Хм… докато при хората, които гледат видеа-заготовки или ТВ канали за “самообразоване” (24 Kitchen, History channel, you name it), този ефект — меко казано — не се среща.

И все пак… ако не можеш да издържиш до края на текста и имаш нужда от помощ, винаги имаш подръка ПАНИК БУТОН за връзка с InSighting, който можеш да натиснеш по всяко време.

И така… Кога ще спре паник атаката ти?

Ако не се фиксираш в симптомите си, паник атаката ти ще продължи между 11 и 20 минути. Времето на полуразпад на адреналина в кръвната плазма е толкова — приблизително 11-15 минути. 

След това адреналинът, както и всички хормони и невротрансмитери на стреса, участващи в компота от паническо разстройство, ще започнат рязко да намаляват в кръвта ти. 

Сърцето вече няма да галопира, артериалното налягане ще се нормализира, ще спреш да се потиш, мускулите ще започнат да се отпускат, изтръпванията ще изчезнат. 

Дишането ще се успокои, паническият ужас ще започне да се топи.  Но вероятно ти няма да се чувстваш по обичайния начин (както преди паник атаката). Защото ще се страхуваш… този ад да не се повтори, потрети или репликира за хиляден път. 

Добре. Нека продължим с практични късове информация. 

Интересно! Знаеш ли кое прави човека по-богат? Не! Не е това, за което си мислиш. С парите можеш да си купиш лекарства, но не и здраве. Вероятно вече си се убедил в това.

По-богат те прави Информацията. Автентичната информация, която ти дава знание (за паник атаките), можене (как да се справиш с тях), която генерира вариации от избори в живота ти за промяна (които без тази информация не би забелязал). 

Качествената информация е истината, която ще те направи свободен!

Продължи да четеш. В тази статия има късове практическа информация за теб и паническото ти разстройство. Ако стигнеш до края и започнеш да изпълняваш няколко простички правила — паник атаките ще се превърнат в спомен, а споменът в мъгла. 

Какви симптоми се появяват при паник атаки? — информация от InSighting

Всякакви. Паническото разстройство е “големият имитатор”. Може да се нарече и “великият илюзионист”. Затова по време на паник атаки започваш да се идентифицираш с доста плашещи диагнози. Запази спокойствие. Всичко е в ума. Тялото ти е здраво. Просто преживява свръхстресова реакция на “борба или бягство”. 

Има повече от 20 симптома при паническото разстройство.

Сърцебиене и повишено артериално налягане, болки или усещане за тежест в гърдите, усещане, че умираш, потоци от тревожност, вливащи се в реки от страх, които могат да се изгубят в океан от неконтролируем ужас (оттам и името — паник атака). 

И още — учестено накъсано дишане, усещане, че се задушаваш, гадене, изпотяване, тръпки по тялото или изтръпвания по върховете на пръстите и/ли крайниците, понякога и неконтрулируем тремор на тялото, контрактури/тетании на мускулите, акушерска ръка. 

Може да имаш и плашещи ментални състояния — усещане, че съзнанието ти е като в мъгла, дезориентираност, замаяност, световъртежи и залитане (нали ти казах, имитира всякакви диагнози; в случая не е мениеров симптом, нарича се нервно-вегетативна вестибулопатия). 

По-плашещи са състоянията на дереализиация (усещане за нереалност на света и средата, в която се намираш) и деперсонализация (сякаш не си себе си, не можеш “да се усетиш, че си ти”). При малък брой хора дереализацията и деперсонализацията може да продължат и след паник атаките, пренасяйки се като духове в ежедневието. Тогава светът и ти самият не ги усещаш по обичайния “нормален” начин. 

Паник атаки/паническо разстройство! Нормален ли съм? — отговор от InSighting

Отговорът е едносричен.

ДА! 

Паническото разстройство не засяга когнитивните ти процеси и логиката ти. Възприемаш, преценяваш, умозаключаваш, сравняваш, решаваш, действаш по обичайния начин. Единствено… може да си пообъркан, да си в ступор или да изпиташ несигурност какво да правиш, ако позволиш паниката да те завладее. Но дори и тогава ти си пак ти — ядрото на личността ти остава незасегнато.

Паник атаки/паническо разстройство! Това тежка диагноза ли е? — отговор от InSighting

Въпреки, че си има “таен код” в МКБ, паническото разстройство не е диагноза в класическия смисъл на думата. Паник атаките са по-скоро временно състояние, като температурата или главоболието, които показват нещо или се опитват да се справят с нещо. След малко ще разберем с какво.

Но искам да си запишеш с червени букви в съзнанието болднатото изречение в параграфа под този ред. 

Имаш паник атаки? Това е състояние, не диагноза. Ти не си болен/болна! 

Тогава защо паническото разстройство е състояние? — отговор от InSighting

Състоянието обикновено е симптом или синдром (комплекс от няколко симптома). Не е диагноза. 

Дадохме пример с температурата. На малко по-суфистициран медицински език тя се нарича “фебрилно състояние”. Кога човек има фебрилно състояние?  Когато има възпаление (което може да е от инфекциозен или неинфекциозен характер). 

Температурата показва, че е нарушена хомеостазата (физиологичното равновесие) в тялото, т.е. тя е алармен сигнал. Нещо става! Но също така при инфекциозен причинител повишената температура създава среда, която подпомага имунната система за по-бързо изтребване на вирусите или бактериите (които очевидно не се чувстват добре при повишената телесна температура). 

Същото е с паническото разстройство. То е и аларма, и механизъм за справяне с нарушеното психосоматично  равновесие. А какво го нарушава? 

Продължи да четеш. Това е информация, за добиването, навързването и създаването, в която съм инвестирал десетилетия. На теб са ти необходими само десетина минути.

Интересно! Учените откриха, че редовното четене е добра превенция срещу болестта на Алцхаймер. И нещо още по-интересно. Установило се, че този ефект го има, ако човек чете книги или сериозни статии, но не и информационен fastfood, от сорта на жълти пикантерии, политически статийки или постове в социалните мрежи. 

Паническо разстройство/паник атаки — нарушеното равновесие. Какво го нарушава? — отговор на InSighting

Тревожността.

Тревожността, която трупаш месеци и години всъщност се соматизира (проявява чрез телесни симптоми) в паническата ти атака. 

Интересна метаморфоза, нали? Психиката се превръща в материя. Емоцията в енергия (симптоми). Тревогата — във физическа паническа буря.

Резюмирано — произвеждаш тревожност, защото имаш дразнител в средата си или… в главата си. Тревожността е като енергията във физическата ни вселена. Тя не се губи, само се превръща от едно състояние в друго. 

Паник атаки! Механизъм за самоизлекуване? — алтернативна теза от InSighting

Тревожността също не се губи. Тя се трупа —  в мускулите ти. Като в батерия. Нарича се “мускулна броня” и този феномен е известен от близо век. В резултат на “бронирането” им, мускулите започват да се втвърдяват, да изтръпват, в по-краен вариант при паник атаки се свиват в болезнени контрактури (като познатата акушерска ръка).  

Паник атаката “размръзва” част от тревожността, застинала в мускулите. В този смисъл паническото разстройство е опит на тялото и психиката да се освободят от ексесивната генерализирана тревожност. Това е физиологичен механизъм, “измислен” от природата, при който сома и психе се предпазват да не гръмнат. 

Да, паническото разстройство е винтилът на тенджерата под налягане. Или бушонът, който пада и предпазва електрическата инсталация от изгаряне. В този смисъл си отговори на въпроса дали паник атаката е патология.

Паник атака/паническо разстройство — зов за помощ? — отговор от InSighting

Паническото разстройство е опит на организма да се върне към фабричните си настройки (споменатата по-горе хомеостаза).

А дали паник атаките са зов за помощ? По-скоро са 

зов за завръщане. Аларма, която “звъни дисонансно”, за да ти покаже, че си се отдалечил/а от себе си и е време да поемеш по обратния път — от маската, с която играеш, към автентичното си аз. “Когато си себе си, няма как да сгрешиш”, често припомням на хората, посещаващи InSighting, които търсят чудодейното решение за премахване на “страховитите” паник атаки. 

Паник атаките — аз съм бил/а винаги силен човек — откъде по дяволите се взимат? — отговор от InSighting

Когато човек с редовни паник атаки ми каже, че всичко в живота му е наред, му отговарям: “Значи нямаш панически атаки. Те се появяват само, когато животът ти не е в ред”. 

Откъде се взимат паник атаките? От “хубав живот”. Може и да не ти хареса отговорът. Може да искаш да повярваш на друга, “по-научна” хипо (малка) теза, като например анатомо-физиологичното обяснение, че имаш по-големи от другите амигдали (бадемовидни тела в двете мозъчни хемисфери), които са причината да трупаш следи от наситени емоционални спомени и видиш ли, проклет си от гените си, за да имаш панически атаки. 

Или неврофизиологичната теза — че някак си, някога, при повтаряем стрес, са се образували устойчиви невронни кръгове в мозъка, които се активират при най-малкия дразнител. И бум! Паник атака! 

Това обяснение всъщност е до голяма степен достоверно. За всяка повтаряема реакция (а паник атаките са устойчив навик) има образувани връзки в мозъка от милиони неврони, свързани в устойчиви кръгове, които активират различните емоции, състояния и реакции. А те самите се активират от мисли, ситуации и хора. 

Но съвременните научни открития, трупат стотици доказателства ден след ден (апропо публикувани в авторитетни научни списания като “Science”), че съзнанието (психиката) има първично влияние върху материята (мозъка, тялото), не обратното. Споменах как различни центрове от мозъка — доказано с ЯМР — се развиват при редовно четене или медитация. 

Паник атаката е разлом — между теб и реалността. Вътрешно искаш съвсем различен живот от този, който живееш. Може да е една сфера, не целият ти живот. Може да е един дразнител. Но огледай се — там някъде има някой (човек?!) или нещо (дейност, сфера, ситуация, компромис?), които са малкият ти тиранин. А малките тирани са често толкова сляти с навиците ни, че сме спряли да ги отчитаме, като такива.

Той/тя/това създава перманентна тревожност у теб. Тревожността е “болковият отговор” на психиката спрямо външната среда. “Топката в слънчевия сплит”, познато ли ти е?

Паническо разстройство — Истината — от InSighting 

И така. Имаш дразнител. Дразнителят дразни. И… реакцията, която се поражда спрямо него е тревожност. Тревожността не се губи, тя бавно започва да се събира в теб. Кумулира в тялото ти, като в кумулираща печка. Идва момент, когато няма къде повече да се събира. Тогава тялото предизвиква “разряд” на тревожността. Получаваш първата си паник атака, която безспорно е страшна, но не застрашаваща. 

И така изведохме какво са паник атаките:

 1. Аларма за промяна. “Който е познал тревожността, е познал възможността.” Киркегор
 2. Зов за завръщане към себе си. 
 3. Механизъм на тялото и психиката да се освободят от прекомерната тревожност, трупана най-често с години. 

Паник атаките ми — какво да правя сега? — въпроси от InSighting 

Винаги можеш да натиснеш паник бутона.

Дишай дълбоко и бавно. Изчакай още съвсем малко. 

Задай си следните въпроси. Но отговори честно. Защото паническото разстройство често е правопропорционално на самозаблудите, които човек развива. 

Въпросите: 

 1. Кои са тежките компромиси в живота ми (малките са неизбежни)?!
 2. Къде по пътя се изгубих? 
 3. Откога така умело се самозаблуждавам?
 4. Защо ме е страх да правя промени? 

Това е. 

Паник атаките — психотерапия — как да се справя? — отговор от InSighting

Въпросът е екзактно зададен. Питаш „как да се справя”, а не “какво ще направиш, за да ми ги махнеш”. Осъзнатостта на проблема е половината път от решаването му. 

Три прости стъпки. Като простото тройно правило. Ако ги следваш, уравнението се решава елементарно (помниш, че паническото разстройство не е диагноза в тесния смисъл на термина, нали?). 

Паник атаки/ паническо разстройство — как не се лекува? — проверено при почти всеки

И не, няма да се получи с разговори и предъвкване на миналото до умопомрачително отегчение, всяка седмица, години наред. Шепата хапчета ще са също с крактотраен ефект. “Дигата” на симптомопотискане в един момент ще се пропука, а в следващия ще бъде пометена от неконтролираните води на потисканата тревожност. А паник атаките ще започнат отново да изригват като непредсказуем вулкан. 

Необходим е ефективен преживелищен метод — който да изчерпи тревожността.

Паник атаки/ паническо разстройство — лечение? — Стъпка първа — проверено и доказано от InSighting 

Имаш високи нива на генерализирана тревожност? Когато тревожността “достигне чертата” и започне да прелива, ще се появи и паник атаката, вече обяснихме защо. Тревожността е горивото за паник атаки. Няма тревожност — нямаш паническо разстройство. Просто е. 

Стъпка първа — изчерпване на тревожността, която се е насъбрала в теб. 

Методът — преживелищната психотерапия. Да, може да ти звучи непознато, донякъде софистицирано. Но всъщност е достъпно за абсолютно всеки. Това е твоето подсъзнание, там са всички проблеми. Единствено ти трябва врата, която да те отведе до него. 

Вратата? Промененият дихателен модел. Всъщност за психотерапия на паническо разстройство в InSighting вратите/дишанията са три. 

И така — променяме дихателният модел на интензивен, мощен, пречистващ. Това води до променено съзнание. Дишането и съзнанието са двете страни на една монета. Променяш дишането — променя се съзнанието — епохално откритие от хилядолетия, облечено в дрехите на съвременните проучвания на „ум и душа”.  

Ще го повторя отново. Този път по-бавно.

Промененият дихателен модел води до променени състояния на съзнанието. И сега най-важното. ПСС са вратата, която те отвежда до подсъзнанието. Там е генериран проблемът (тревожността) и впоследствие натрупан и изявен чрез тялото. Там обаче е и решението. 

Пневмокатарзисът/променените дихателни модели не са физическо упражнение по дишане, нито йога. Те са пряк мост към психиката ти. Преживяванията, които спонтанно започват да се проявяват при “отваряне” на подсъзнанието, започват да те изчистват — от тревожността, от травматичните емоции, от себепотискането, комплексите и сенчестата ти страна, която си се опитвал/а да прикриваш от другите, и най-вече от себе си. Чувал/а ли си за Сянката, която невидимо и с матрична повтаряемост контролира изборите ти и оттам реалността ти?

Запитвал/а ли си се защо нещата в живота ти забиват с точността на швейцарски часовников механизъм?Отговорът е Сянката. Скритите себесаботиращи програми, които те карат да правиш избори и да действаш еднотипно, първосигнално, повтаряемо, дори да си обещаваш: “Следващият път повече няма да реагирам/избирам/правя така”. А следващият път? Същото!

Психотерапевтичният ефект от преживелищните сеанси? — от InSighting

При паник атаки? Още след първите сесии той е осезаем. Средно след десетина пневмокатарзисни полети към несъзнаваното, психиката “се връща на мястото“. Понякога постепенно — като симптомите намаляват и паник атаките се разреждат — като сила и продължителност, а понякога — щрак! — изчезват за миг. Въпрос на аритметика — колко насъбрана тревожност имаш и съответно колко време ще отнеме изчистването на психосоматичните блокажи. 

Не мисли в тесни времеви рамки, воден от консуматорска аритметика. Преживелищната психотерапия е краткосрочна, дългоефективна, обозрима. Десетина сесии срещу години вербална психотерапия?!

Останаха още две неща да се наместят. Чети стъпки две и три от простото тройно правило за лечение на паническо разстройство. 

Паник атаки/ паническо разстройство — как се лекува? — Стъпка втора — проверено и доказано от InSighting 

Изчистил си тревожността?! Паник атаките ги няма? Дотук добре. Остава нещо, за което сигурно си се замислил/а? А дали няма някога да се завърнат?!

Възможно е. Ако не направиш промени. 

Първа стъпка — изчистване. 

Втора стъпка — промяна. 

Кое генерира тревожност в живота ти? Къде е дългогодишният компромис? Кое те потиска и трови? Не си могъл/могла да го отстраниш от реалността си до момента по две причини.

 1. Не си знаел/а кой или какво е.
 2. Не си имал/а увереността да го направиш.
 3. Не си добил/а силата да случваш промените.

Психотерапията на паническо разстройство е изваждане, не прибавяне. Изваждане на тревожността и дефицитите от теб. Изваждане на дългокомпромисните фактори от живота ти. 

Дишането ще ти даде осъзнатостта да пренаредиш ценностите и приоритетите си. Как?! Забрави ли? Отново ще си себе си. Воалът от заблудите от съзнанието е паднал. Страхът е изпарен. Паник атаките и зависимостта ти от другите, са губеща се диря, някъде в миналото.

Ще видиш хората, фактите и обстоятелствата в живота си в малко или повече по-различна перспектива. Не както са ти ги описвали “те”, а както ги възприемаш през очите на новото си старо аз.

И да! Ще имаш силата да правиш промени. Защото промяната е колелото, което движи живота ти към бъдещето. 

Какво става, ако колелото спре да се върти? Няма бъдеще. Само повтаряемо до безкрай минало. Това не е окей, нали?  

Паник атаки/ паническо разстройство — как се лекува? — Стъпка трета — проверено и доказано от InSighting 

Изчистихме тревожността. Направил/а си промените. Вече няма “гориво” за паник атаките ти. Няма и помен от паническо разстройство. Нима остават още стъпки до изцелението?

Не. Изцелението е налице. Има само още един бонус трак. Ако решиш, че го искаш. 

Тракът? Бих го нарекъл “Life hack”-ът. Един елегантен метод за разбиване на рутината. 

Тайната?!

Тайната си ти. Потенциалът, който е заключен в теб. И Смисълът, който ти се е губел. Това би ти задало нова, много по-различна парабола на житейската ти траектория от досега зададената. .

Дишане — Изчиставене — Потенциал — Преоткриване — Дарбите — Смисълът, който си е твой. 

Така повече няма да приемаш чуждите животи за свои, натрапените цели и ценности за правилни, мненията на “тях” за ориентир — сочещ безпогрешно в грешната посока — да бъдеш себе си. 

Третата стъпка да нямаш паник атаки? Да върнеш изгубеното “съм”, докато си се опитвал/а да надграждаш фалшивото “аз”!

Готов/а ли си да вземеш червеното хапче за излизане от матрицата? Вече може да натиснеш бутонът за промяна по-долу. Паник бутон не е нужен.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта