INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020

ИДВА!

 

18 – 27 ЮЛИ

S/

10-дневен ритрийт в атмосферата на

Спокойствието

Силата

Свободата

Самостойността

Споделеността

с Д. 

Как се строи къщата на разЛичността

InSighting Събитието 2020 — S/ — Фундаментът 

Спокойствието, приятели, е фундаментът на къщата. Къщата, обитавана от разЛичността, носеща в себе си вроден неустоим импулс да пре/следва свободата, като най-важен ориентир, смисъл и състояние в живота си.

Огледайте се… има ли спокойствие някъде около вас?! В града, на работата, в кошера? Бзззз…Всичко е трескаво, ди/стресово, хипердинамично, забързано, шумно, дисонансно, изискващо, потискащо, ултимативно, навиращо в рамки, шаблони и клишета, срокове и чужди императиви, “норми“ и „средностатистически нормалности”,  в които нещо същностно се губи. Нещо… някъде… далече… назад… във времето. 

И то е палеоспокойствието на хармоничния древен човек, живял в симбиоза с природата, синхрон с общността, синхроничност с вселената и самостойност със себе си. 

А сега нека си представим една маааалко по-различна картина. Безвремие, небързане, нищонеправене. Гора, планина, небе. Пребиваване, сливане, състояние. Хармонизиране, изравняване, балансиране. Да, да… и Потока клокочи някъде там. Никой не те кара да правиш нещо, което не искаш, нито да бъдеш някой, който не си — основните предпоставки за онова изпиващо усещане в слънчевия сплит, станало паразитен спътник на съвременния Homo Neuroticus.

Тревожността секва в автономната зона на неприкосновеността. И там се въз/ражда едно позабравено състояние — спокойствието, което се явява нещо като азота в атмосферата на едно-без-второто InSighting събитие на годината, познато с името Големия семинар. 

InSighting Събитието 2020 — S/ — Стените

Стените на къщата на оцелостената разЛичност са изтъкани от Силата — второто S/ , докосващо ни до неприкосновеността. Силата е била не просто част от концепциите, но неведнъж и основна тема на конвенциите на ритрийтите ни. Този път тя се вписва в хармонично цяло в плетеницата на спокойствието, свободата, самостойността и споделеността, извайвайки като успокояваща мавърска арабеска моноатомното злато на хармоничността. 

И за да не звуча някак общоабстрактно (въпреки, че Силата е точно абстрактна), ще дам жокер за специалния вкус на Силата, която ще изпълни с уханието си това специално събитие. Жокерът? Развързване. Развързване на възлите на миналото, които са ни оплели психически, соматично, поведенчески, паметово-травмиращо, енергийно и възприятийно. Които са ни натъпкали в калъп, който интерпретационната ни система тълкува като “единствено-възможната-опция”. 

Развързването на миналото води до освобождаване на енергията, замръзнала в нас. А освободената сила привлича Сила. Силата е неприкосновеност. Неприкосновеността е…

InSighting Събитието 2020 — S/— Вратата

Вратата… към Свободата (всъщност Свободата е и вратата, и прозорците, и цялата панорамна гледка от къщата), а също и третото S от InSighting Събитието ’20. Каквото и да кажа за свободата ще е незначително, фрагментирано, вербално-окастрено и концептуално-лимитирано. Донякъде клиширано, донякъде помпозно, преимуществено теоретизирано и силно пожелателно. Точно обратното на това, което свободата е и каквато е — цялостно-завършена, невербално-трансцендентна, концептуално-нерамкирана, нонконформистки дез/ориентирана, практически случваща се — има я или я няма. Затова… нека се настаним удобно в къщата на 5-те S/, усетим уюта ѝ, да се сгреем с топлината ѝ, а след това — да поседнем на пуфа пред прозорците от свобода и зареем погледа си в безкрая, с чаша даоистко вино в ръка. 

InSighting Събитието 2020 — S/ — Покривът

Самостойността е покривът на къщата на Аза. Без устойчив, изолиран, красив, керемиденочервен покрив, цялата къща губи предназначението си. Четвъртото S е самостойността. Ще парафразирам по памет една страхотна мисъл на един поизмислен герой, изфабрикуван от един очарователен трикстер, произнесъл непреходни мъдрости и инсайти през устата му: “Обикновеният човек гради самочувствието си в очите на другите, а войнът намира самодостатъчността си, търсейки опора в безкрая.” Cool!

InSighting Събитието 2020 — S/ — Кюмбето/Камината  

Кюмбе или камина? Въпрос на естетическо-практически предпочитания. Каквото и да избереш, печката/камината имат една основна функция — да топлят къщата. И едно допълнително предназначение — да сгряват душата в някои вечери през самотния октомври с припукващия огън и ароматът на дърво. В случая ритрийтът ще е през юли, нощите ще са звездни и няма да са самотни. Но ще има камина — петото S/, разпръсквайки нежно топлината на споделеността. 

И така, да оставим настрана разномислието (хората, които идват на ритрийтите ни, са доста разнолики, като характер и темперамент) и да се загледаме в огъня на еднопостигането — на Спокойствието, Силата, Свободата, Самостойността, в Споделеността в InSighting зоната на автономността. 

InSighting Събитието 2020 — S/ — Практиките

  • Unique дишания — всеки ден различни — на корем.
  • Силата — Ци практики за равновесие, хармония и здраве. Палео фундаментът е поставен, време е за монолитния градеж. 
  • Орелът — вътрешен простор за външна свобода или как U-откровенията променят реалността.
  • Медитации, трансформации, трансценденталности.  С буква една — U! Взорът е обърнат навътре, излазът е в теб. 
  • Импровизации — всяко InSighting събитие е една неповторима инспирираща импровизация от лекции, преживявания, аранжименти и абстракции, по зададена тема/гама. Импровизация, несекваща цели 10 дни. Този път гамата ще бъде S/. А останалото е мъдрото нищонеправене, съчетано с всичкопостигането, отпускайки се в Потока на неопределеността. 

InSighting Събитието 2020 — S/ — Малки и важни неща

Времето

Преобладаващо. Синьо небе, пътят на белите облаци, дълги и приятно забавени летни дни, които не ти се иска да свършат.

А за другото (календарно-часовниковото време) ритрийтът е цъкнат в традиционните два петдневни модула:

  • S/вободата — 18-22 юли
  • S/илата — 23-27 юли
  • Или едно цялостно 10-дневно преломно преживяване — InSighting Събитието 2020 — S/ — 18-27 юли.

Мястото

На китно място в Балкана, ухаещ на билки, приютяващ инсайтъри и самодиви и шепнещ недовършените предания на Древните.

Важно!!!

  • Краен срок за записване! Отстъпка ранно записване (12.07.2020)
  • Броят на участниците в семинара е лимитиран поради ограничения брой места на базата.

 

InSighting Събитието 2020 — S/ — За контакти и записване:

InSighting Centre

+359 89 8819910

[email protected]

 

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта