сп. Жената днес / март 2010 г.

Интервю на Цвета Ивова с д-р Димитър Тенчев

InSighting. Завръщане към себе си

„Някой ми го показа и аз го открих сам“
Лу Уелч 

От деца ни учат как да живеем, говорим, как да се държим в обществото, какви норми и правила да спазваме, за да се впишем в рамките и да живеем живота си по начин, приемлив за “другите“ “престижен“ и “успешен“. Никой обаче не ни учи как да следваме сърцето си и да не се поддаваме на внушенията, плод на консенсусните обстоятелства и рутинното статукво. Не е чудно, че в XXI век толкова много хора живеят живот на тотална неосъзнатост и дълбоко неудовлетворение, в резултат на които на повърхността излизат проблеми като панически атаки, депресии, фобии, генерализирана тревожност, зависимости, соматични заболявания като мигрена, алергии, астма, хронични болки в гърба и други мускулни групи, язвена болест и т. н.

Познати ли са ви някои от тези проблеми?

Всъщност те са симптоми на истинския проблем. Борейки се с външните фактори и налагайки маските на приемливия от социума имидж, забравяме да сме себе си и отричаме автентичните потребности на сърцето си. Потъпкваме дарбите си, страхуваме се да тръгнем по криволичещата пътека на личния ни мит и за сметка на това избираме сигурната, но безлична асфалтова магистрала на компромиса, по която се понасяме с шеметна скорост към собственото ни обезличаване. Това ми напомня един цитат от Бхагавад гита за хората, които са спрели да търсят призванието си и смисъла: „Те, живите, всъщност вече са мъртви!“ Или както се изказват за такива хора съвременните тийнейджъри: „Остави го, тоя е спреляга…“ Очевидната етимология на думата идва от спрял – живота си, развитието си, мечтите си, императивите на сърцето си. Спреляга е човек, чието битие е на пауза, избрал квазисигурността за сметка на свободата да прави избори и да поема отговорността за тях.
Често си задаваме въпроса „не може ли да променя живота си, да променя посоката на съдбата си, да променя рутината на безрадостното си ежедневие, която бавно, но сигурно отнема силата ми да реализирам мечтите си?“

Отговорът е често пред очите ни и именно затова често не можем да го видим. Той е плашещо близо до нас. Или по-скоро той е в самите нас. Дава го системата InSighting – пътят към себе си.

Сега ще последва логично въпросът: Какво е InSighting?

Лесно е за обяснение, но е трудно за разбиране, докато не се преживее от първо лице.
InSighting е система за развитие потенциала на личността, променила живота на хиляди хора. Първата подобна в България, доказала през годините своята безкомпромисна ефективност. Уникална, различна от всякакви наглед подобни методи.

Но може би най-точното определение за InSighting е, че това е пътят към себе си, при всяка стъпка от който откриваме, че няма обикновени моменти в живота ни.
InSighting е методът за възнамеряването, известен и като „алгоритъма на успеха“ разкриващ ни как да превръщаме мечтите си в реалност без усилия;
InSighting е дишането BI – дихателна техника, която приковава вниманието ни в настоящия миг, свързва ни с автентичното аз и отваря сетивата ни за „малките“ чудеса в живота;
InSighting са групите за развитие на потенциала на личността, при които използваме колективната енергия на групата, за да осъществим ефективна и дълбока промяна във вътрешния и външния ни свят; но за хората, които знаят тази дума.

InSighting най-вече се свързва с първите по рода си семинари по Интензивно дишане в България, чието начало беше точно преди 5 години.
Именно на тези семинари се роди и думата InSighter (инсайтър) – човек, следващ техниките на InSighting, които му помагат да се вслушва във вътрешния си глас, който му нашепва историята на персоналния му мит, и пътя, който трябва да измине, за да изпълни мисията на живота си, която ще му придаде дълбочина и смисъл.

IBI е съкращение от InSighting Breath Intensive (Инсайтинг Интензивно Дишане) – дишането, което преобърна съдбите на хиляди хора към по-добро

По интензитета си на изпълнение InSighting Интензивното дишане може да бъде причислено към многобройните пневмокатарзисни техники (сударшан крия, вайвейшън (vivation), ребъртинг, холотропно дишане и др.), но по същността си има различия и някои преимущества пред тях, най-вече касаещи осъзнатостта по време на дишането и интеграцията на промените в реалния живот след него.
За да се появи новото,трябва да бъде освободено старото InSighting Интензивното дишане изчиства „психическата шлака“, която се е трупала в нас през годините на фрустрация, отричане на автентичните ни желания и себепотискане – физически блокажи, психически травми, биоенергиен дисбаланс и фрагментираност на съзнанието.

Освободеното от бремето на миналото и от товара на очакваното бъдеще съзнание е като чисто платно, върху което можем да нарисуваме наново живота си.

Силата на Интензивното дишане е в неговия преживелищен характер

Не са необходими продължителни анализи, за да се достигне до психическия проблем и той да се освободи по време на дишане. Нито са необходими безспирни позитивни утвърждения, повтаряни хиляди пъти като неясни мантри, за да допуснем вятъра на промяната е живота ни. Достатъчно е само да дишаме по определен начин и да осъзнаваме процесите (често силно драматични), които настъпват в психиката. Това прави интензивното дишане мощен метод за психофизическо изцеление. Изцеление на психиката, на тялото, на живота ни.

Основател на системата за развитие на потенциала на личността InSighting е д-р Димитър Тенчев – утвърден психотерапевт с дългогодишна практика, писател и лектор, провел стотици семинари и тренинги

Проправя пътя на трансперсоналната психотерапия в България, професионално практикува хипноза, хипнотерапия и терапия чрез дишане. Д-р Тенчев е водещ на семинарите по InSighting и е лектор по теми, свързани с кризата на идентичността, личностната сила и свобода и себепознанието като път за промяна на обществото към по-добро.
Помогнал е на хиляди хора да намерят своя път и да погледнат на себе си и на света под ъгъла на „различния светоглед“, позволявайки им да следват нова, по-щастлива и по-ефективна стратегия за живеене.
Семинарите се провеждат в InSighting Център за психотерапия и автентична духовност през уикенда и ВИП вечерни дишания или под формата на по-дълги 9-дневни модули сред природата. Дизайнът на залата е съобразен изцяло със спецификите на семинара и практиките.
Оборудвана е с озвучителна система Bose, вентилационно-климатична система, осигуряваща свеж темпериран въздух, приглушено осветление с лампи от хималайска сол – обстановката е комфортна и уютна, предразполагаща към пътуване към себе си. Атмосферата е неформална и създава усещане за защитена среда от съмишленици.
Двудневните семинари започват с въвеждаща лекция, следват практическата и същинската част – дишане под магическите звуци на преломна трансова музика, която ни катапултира към вселената на несъзнаваното. След различни по сила и интензитет физически и психически преживявания се достига до състояние на пълна релаксация и умиротворение.

След семинара…

Периодът на трансформация или прехвърляне на настъпилата вътрешна промяна по време на дишането към реалния живот е различен за различните хора, но едно е нещото, за което споделят всички участници – невъзможното тихо и неусетно се настанява в живота им, превръщайки нереализираните им мечти в реалност.

Ето и някои от личните истории на хора

След първото ми посещение на семинара поInSighting месец по-късно продължавам да усещам промяната в мислите си, психическото и физическото си състояние. Имам паническо разстройство, сега мога да кажа, че съм го преодоляла на 50% само след един семинар!

Чувствам, че мога да владея мислите си, мога да кажа „не“, което не се е случвало преди, възвръщам свободата си да излизам навън и да правя каквото поискам. Г.

След последната сесия се чувствам много добре. Усещам се страшно олекнал и по време на самото дишане имах чувството, че минавам в друго измерение. А след няколкото семинара мога смело да кажа – проблема, с който дойдох (натрапливости, страхове – 6. а.), вече го няма! Михаил

Не излизах от дома си с години. Изпитвах ужас от контакт с хора. Беше ме страх от почти всичко. Майка ми ме заведе при д-р Тенчев. Не питайте как. Година по-късно имам работа, приятел, социален живот и страховете ми са в миналото. InSighting Интензивното дишане е неотменна част от живота ми. То и д-р Тенчев, разбира се, ми дадоха буквално нов живот. Галина

Имам собствен бизнес, пари, с жените нямам проблем, спортувам. На пръв поглед всичко е ОК. Само че постоянно бях под напрежение във всеки един момент и каквото и да правех… нищо не го премахваше. Вече ме избиваше на агресия. В един момент след хиляди увещания от страна на приятелката ми отидох на един семинар по InSighting Интензивно дишане. Ако някой ми беше казал, че само с дишане ще разтоваря целия стрес, напрежение и антинастроения, нямаше да му повярвам. Но факт. Самото дишане е странно и трудно за обяснение преживяване, но ефектът е безотказен. М. С.

Единственото нещо, което трябва да направим, е първата стъпка от пътуването към себе си, която е и най-трудната. InSighting. Пътят е в теб!

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта