сп. Тема / 23 - 29 май 2005 г.

Интервю на Цветана Царева с д-р Димитър Тенчев

 

Психотравмите дремят в нас като в тенджера под нялягане

Д-р Димитър Тенчев е преподавател в столичния Медицински Университет. Има кабинет по хипноза, хипнотерапия и трансперсонална психотерапия, която изучава преживяванията на биографично ниво, от вътреутробния период и самото раждане, както и преживявания, простиращи се извън линейния времево-пространствен континуум и сетивен опит. Въвежда у нас уникалната дихателната техника InSighting Интензивно дишане. Твърди, че чрез нея можем да променим живота си към по-добро.

Д-р Димитър Тенчев е преподавател в столичния Медицински Университет. Има кабинет по хипноза, хипнотерапия и трансперсонална психотерапия, която изучава преживяванията на биографично ниво, от вътреутробния период и самото раждане, както и преживявания, простиращи се извън линейния времево-пространствен континуум и сетивен опит. Въвежда у нас уникалната дихателната техника InSighting Интензивно дишане. Твърди, че чрез нея можем да променим живота си към по-добро.

Д-р Тенчев, твърдите, че чрез InSighting дишането човек преживява отново родовата си травма, която е в основата на комплексите и страховете му, и се освобождава от нея. Как става това като няма спомен за раждането си?

Ние наистина нямаме спомен в мозъка. Появата ни на бял свят обаче е запаметена в нашето тяло като жестока психосоматична травма, породена от механичния натиск върху плода в хода на самото раждане и поради драматичните промени в биохимичните процеси в организма му. От раждането съзнанието ни започва да се фрагментира в резултат на неприятните преживявания. По-късно се формират погрешни модели на мислене, вменени вярвания, маски на социализация, които се експресират като нерационални и вредни за нас самите модели на поведение. Всичко това дреме на несъзнателно ниво като в тенджера под налягане.

Как точно става “изхвърлянето” на натрупаните психотравми?

При свързаното Интензивно дишане се озоваваме в нова ситуация. При нея падат голяма част от бариерите и съпротивите ни. Съзнанието ни се освобождава от тях, а тялото ги изхвърля или чрез напрежение и контракции на мускулатурата ни (така нареченото периферно изпразване на напрежението), или чрез катарзис, описан още от Фройд – плач, смях, тикове, викове, хлипане, кашляне и пр. Това са двата възможни механизма. Обикновено в една сесия се включва само единият.

Откога се практикува тази техника по света?

Въведена е в началото на 70-те години на 20 век, но чак сега навлиза у нас. Самият аз се интересувам от нея от 3 години. Първоначално практикувах сам за да се запозная с ефекта и възможностите на техниката, след това завърших обучение за професионални инструктори при създателя й Ленард Ор. Семинарът бе миналата година близо до Севиля. В него участваха испанци, американци, англичани, ирландци, чехи.

Как е открит този метод?

В известна степен случайно. Седейки с часове във ваната си, Ор започнал да преживява отново раждането си и да се освобождава от несъзнаваните си до този момент травми. Мислел, че ефектът се дължи на факта, че температурата на водата е близка до тази на тялото му и той се намира в подобие на вътреутробна среда. В един момент обаче установил, че моделът му на дишане е променен и преживяванията му са резултат от него. Станислав Гроф – чешки психиатър, емигрант в Щатите, също открил подобна техника, но вървейки по различен път. По негово време била разрешена психотерапията до три сеанса с LSD и тя имала мощен ефект. Скоро обаче я забранили поради факта, че LSD e наркотично вещество. Тогава Гроф започнал да умува как да получи същите положителни резултати, но без използването на дрога. Тогава му “светнало”, че когато се приемат големи дози LSD дишането също се променя. Решил да възпроизведе този модел и ефектът бил на лице. Между другото, в края на 60-те в нашата Медицинска академия също са правени опити с LSD. Естествено, последното, което ние бихме поощрили днес, е взимането на наркотици.

Според вас, сравними ли са преживяванията, получени при дишане, с тези от дрогиране?

Основите на дихателната техника могат да се открият преди хилядолетия в йога и не трябва да се търси общо с преживяванията, които се получават при взимане на дрога, доколкото първите преживявания имат траен терапевтичен ефект. Преживяванията при Интензивно дишане са уникални за всеки – телесни, слухови, визуални. На миналия семинар например на една от участничките й миришеше на изгоряла кафена плантация. Друг може да няма никакви сетивни или дори телесни прояви, но след един “спокоен” сеанс да се почувства отърсен от напрежението, страховете си, комплексите си, наистина “прероден”.

Как се интерпретират тези картини? Има ли код, чрез който се тълкуват?

Всеки сам разбира какво означава преживяването, тъй като то е на емпирично ниво. Естествено, че има и теоретична основа в трансперсоналната психология, въз основа на която може те да се интерпретират и анализират. Не е задължително обаче да има някакво тълкуване, т.е. прекарване на преживяването през интелекта, за да се получи исканата интеграция и промяната.

Някои визуални преживявания се повтарят – мнозина например виждат светъл тунел с божество. Това означава ли, че са по-духовни от останалите курсисти?

Степента на духовност няма отношение в случая,а и понятията “духовен” и “материалистичен” са до голяма степен условни и субективни. По някакъв начин съзнанието само избира по какъв начин да бъде преживяна и реконструирана дадена травма в даден момент и това няма отношение и връзка с интелектуалното ниво, вярванията и ценностите на индивида. Преживяванията са спонтанни и се проявяват непреднамерено.

Какъв е ефектът от практикуването на InSighting Интензивно дишане във времето?

Най-вече възвръщане на цялостната хармония и интегритет на личността. Получава се равновесие между ум и чувства, тяло и психика, аза и света. Силно се повишава себеоценката, човек се отърсва от комплексите си за вина и малоценност. В един момент дотолкова променя себе си, че е в състояние да промени средата си, живота си в позитивен план.

Все пак не е ли по-добре да задържаме някои травми в подсъзнанието си?

Според мен – казвам го като психотерапевт, не трябва да задържаме нито една, колкото и тежка да е тя. При дихателните сесии често идва момент на неудобство, в който неприятните преживявания взимат връх. Тогава трябва да решиш дали да продължиш и да се отървеш от тях, или да спреш. На някои хора им идва да се откажат. Това е критичният момент в който трябва да се срещнеш лице в лице със страховете си, да преминеш през тях и да се освободиш.

В какви случаи тази дихателна техника е противопоказна?

Маниакално-депресивни психози, шизофрения, сериозни психически заболявания. Също така не трябва да я практикуват хора с тежки сърдечно-съдови заболявания, с епилепсия. За бременни жени и наскоро претърпели операция също не се препоръчва. Лично аз практикувам с лица над 18-годишна възраст.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта