сп. Go Bio, бр.18, юни 2015 г.

Интервю с д-р Димитър Тенчев

rsz_1colors-06_1Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинги, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза, трансперсонална психотерапия и развитие на потенциала на личността. Д-р Тенчев е привърженик на формирането и разпространението на Различния мироглед. Това е пътят на новото световъзприятие и алтернативните стратегии на живеене, които противостоят на конвенционалните, конформистки и “полуфабрикатни” заготовки от шаблонно мислене,  неоригинални цели и  фалшиви стандарти за “живеене и успялост”, присадени в мирогледа на съвременния човек от матрицата на консуматорското общество. Основател е на системата за личностно развитие InSighting.

Д-р Тенчев, какво представлява преживелищната терапия и кои са основните техники, с които борави?

В 100% от случаите, когато се спомене думата психотерапия, неизбежно в съзнанието изниква асоциативната картина на строг терапевт с многозначително изражение и объркан пациент, който седи на стола срещу него. Те си говорят ли говорят… отново и отново… години наред… И така – до края на света. Истината е, че подобно бръщолевене, което днес се зове “вербална терапия” не води до някакъв дълбок и траен ефект в изцелението на психиката, нито до каквато и да е трансформация на ниво подсъзнание. Причините са няколко. Първо – ако сравним съзнанието с море – думите (респективно и мислите) са като малки вълнички, които браздят повърхността му. Те не достигат до дълбоките му пластове и следователно няма как да променят процесите в психиката на несъзнавано ниво. Второ – терапевтът се придържа обикновено към ригидни правила и похвати, характеризиращи школата, към която принадлежи. Те превръщат терапията му вместо в ефективен позитив в безжизнена догма, защото академичните правила са често крайно неефективни в психотерапията като практика. Трето – чрез анализите и съветите, които дава на “ишлеме”, терапевтът проектира собствения си мироглед и визия за живота върху клиента (които често са изпълнени с повече “бъгове” и самоограничения от самия пациент).

Преживелищната терапия се основава на диаметрално противоположна парадигма. Думите са сведени до минимум; анализите са излишни; проекциите са несъстоятелни. Причината е една – индуцираните чрез дихателните практики променени състояния на съзнанието (ПСС) у клиента са терапевтичната сила, която стои зад ефективното изцеление и дълбинната трансформация. С други думи – там, където проблемът се е зародил (на несъзнавано ниво), там се намира и решението. Но думите не могат да го открият, нито рационалният ум да го постигне, нито скованият от предразсъдъци терапевт да го разбере. Преживяванията, през които преминава клиента са спонтанни реплики на неговата душа, освободени в състоянието на транс. Тези преживявания са терапия, решение, изцеление сами по себе си. Те се случват в лабораторията на собственото му съзнание. А ПСС са ключът, който осигурява достъпа до тези безценни преживявания. Така преживелищната терапия препотвърждава великата мисъл на Хипократ, че “лекарят лекува, а природата изцелява”. В преживелищната терапия терапевтът се явява модератор на процеса, който отключва силата на трансформация вътре в самите нас.

А как могат да се индуцират ПСС?

В практиката си съм развил няколко простички, но изключително мощни и ефективни модели на дишане, които предизвикват транс, лекуват, въздействат върху несъзнаното на спонтанен и дълбинен принцип. Те освобождават психиката от нагнетения през годините товар, преподреждат фрагментираното от безброй травми, разочарования и себепотискане съзнание, в резултат, на което създават нови вариации и траектории, по които може да се развие съдбата ни.

Какво представляват InSighting Интензивното дишане и Хаос дишането?

За дишането не може да се говори. Защото то не подлежи на описание, което да може да го предаде с думи. То може само да се преживее. И това не е някакъв маркетингов трик. Да назовеш подобно преживяване ще рече да го преиначиш, изкривиш, обезцениш…

InSighting  Интензивното дишане е алфата, с която беше поставено преди 10 години началото на InSighting не само като преживелищна техника за терапия, но и като път към нонконформизма и свободата. Хаос дишането е за момента омегата – майсторската степен на дихателните ни практики, които настройват съзнанието към един имплицитен ред от по-висш порядък. Идеята е този ред да се прояви в живота ни, като ни възвърне изначалната точка на равновесие, отвъд която се случват девиантните разстройства, дисонансните преживявания и субективните нещастия (с други думи всички проблеми) на ума.

Какви  резултати могат да се постигнат чрез различните техники на дишане?

В ПСС важи едно парадоксално правило. За да се проявят резултати, трябва да се откажеш от тях. Консуматорски настроеният ум не може да оцени, дори и да регистрира случващото се по време на дишането. Защото не само дишането, но и всички InSighting практики водят до елиминиране на излишното, а не до придобиване на още повече излишни неща. Хората, които имат най-големи ползи от дишането идват с отворено съзнание и с празни ръце, за да си тръгнат няколко дни по-късно с празно съзнание и отворени към Реда от по-висш порядък ръце. Така те разбират един универсален принцип – пътят на изцелението на всякакви нива е елиминиране, а не придобиване.

Как е по-добре да се практикуват тези техники – в група или индивидуално?

И двата варианта си имат плюсове и минуси. Но като правило препоръчвам практикуването на различните видове дишане в групи. Атмосферата на семинарите ни е наелектризираща, зареждаща, инспирираща. Тя ни мотивира да тръгнем обратно по пътя към себе си – пътя към нашата свобода.

Има и още един безценен фактор, който увеличава силата, катализира ефекта и интензифицира преживяването на всеки един дишащ – колективното несъзнавано, което “преминава” като вълна през групата по време на сесията. То придава незабравимия (после)вкус на самото Интензивно дишане като интегрира преживяванията ни по време на дихателната сесия под формата на зреещата промяна.

След дишането накъде? Този въпрос си задават много от  участниците на семинарите ви.

Това е магията на дишането. То прави така, че този въпрос в един момент става излишен. Имаше навремето един хубав лаф, характеризиращ философията на непукиста: “Колкото – толкова, каквото – такова, накъдето – натам”. Горе-долу това се случва с човек, който е преминал през катарзисния ефект на многократните дихателни сесии. И не, това не е резигнация от живота или вид примиренчество. За мен е проява на висша мъдрост да се слееш с Потока (реда от по-висш порядък), като хармонизираш съзнанието си чрез дишането с него. Той със сигурност знае по-добре от малкия ни ум “колко, какво и накъде” ни трябва за да бъде личността ни оцелостена, а битието ни изпълнено с един по-дълбок смисъл.

Вашият въпрос ме подсеща за основната голяма полза от InSighting Интензивното дишане за всеки практикуващ го. Ако ме попитате има ли нещо универсално, което то да дава на всички хора. Отговорът е да. И се състои в една дума. Път! Дишането ни отваря нов път, по който да тръгнем. Стига да дръзнем.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта