списание ELLE / октомври 2011

Интервю на Деси Тодорова с д-р Димитър Тенчев

Бъдете InSighting!

Интензивното дишане освобождава от натрупаните през годините психотравми и физически блокажи, и променя светогледа.

Аз дишам! За някои вероятно ще прозвучи налудничаво, но усещането е точно: пълноценно дишане с целия капацитет на белите дробове, от най-долните им крайчета до най-горните. Въздухът изпълва целия гръден кош и човек усеща как енергията се разтича по тялото му. И всичко това след един сеанс по InSighting.

След кинохита „Яж, моли се и обичай“ с Джулия Робъртс“ по автобиографичния бестселър на Елизабет Гилбърт, милиони жени по света (пък и мъже, нека го признаем) потърсиха истинското си „Аз“ сред традиционните за Изтока духовни и телесни практики. Самата Джулия Робъртс призна в интервю за ELLE, че след срещата с Индия се е преродила в духовен план. Е, как да не повярваш на толкова популярна и харизматична актриса? И как да не опиташ да намериш своя Изток. Онзи, който ще ти помогне да бъдеш себе си, да преодоляваш трудностите и неприятните емоции с усмивка или просто незабелязвайки ги, онзи Изток, който ще те направи по-силен, по-здрав, по-устойчив, по-, по-…

В търсене на моя Изток, попаднах на д-р Димитър Тенчев и неговите сеанси по InSighting. Пристъпих прага боязливо, макар че бях чела много, познавах различни източни техники и практики, някои дори бях практикувала. Но неизвестното си остава неизвестно и винаги буди доза страх, колебание, скептицизъм дори. Д-р Тенчев обаче ме посрещна с усмивка, която начаса успокои нерешителните ми духове. Със същата усмивка посрещна и останалите участници – две дузини мъже и жени от София, Пловдив, дори от Франкфурт. Настанихме се на специални постелки на земята и …магията започна.

Системата

Какво е InSighting? „Трудно е да се опише“, казва д-р Димитър Тенчев. Според него е по-лесно да преживеем InSighting и да усетим полъха на промяната, отколкото да го обясним. „Така е, защото преживяването, през което преминаваме изцялява душата и променя света ни към по-добро. Думите често са твърде слаби, за да бъде описано. Но ако трябва да се обобщи, то InSighting е философия за различно живеене“, смята той. Специалистът обяснява, че в съвременния свят масово се наблюдава неосъзнато безрадостно съществуване, базирано на консуматорския нагон, който осигурява измамно разнообразни форми на бягство от себе си и от истинското „Аз“. InSighting променя генерално посоката на движение. „Търсенето на щастие започва отвътре. След като сме разбрали кои сме и какви са истинските ни мечти, ще ги реализираме и в реалността навън. Трябва да се отърсим от фалшивите идентичности, да елиминираме безвъзвратно компромисите от живота, да позволим на невъзможното да се случи“, казва д-р Тенчев.

На практика

Сеансът по InSighting отнема няколко часа. Първата част е теоретична. Бих я определила като разговор между д-р Тенчев и участниците. Темата се избира спонтанно. „Спонтанните неща са най-истински“, признава специалистът. След кратка пауза започва практичната част. А именно: дишането. Да, знам, че звучи леко несериозно за мнозина. Така де, какво сериозно би могло да има в група хора, събрали се да дишат заедно. Шегата настрана. Дишането съвсем не е онова, за което повечето си мислят. И не е физически леко.
„InSighting Интензивното дишане е катарзисна техника, която ни освобождава от натрупаните през годините психотравми и физически блокажи. Става естествено и спонтанно чрез преживяванията, които се случват по време на самото дишане. Уникалното на тази техника е, че не е необходимо нещо да си спомняте, да анализирате или осъзнавате на логическо ниво като в психоанализата, за да се почувствате по-добре. Интензивното дишане осъществява промяната директно на ниво подсъзнание“, обяснява д-р Тенчев.

На практика се случва така: всички, които бяхме в залата се настанихме удобно, затворихме очи и започнахме да дищаме по начина и в темпото, които налагаше специалиста. Той бе водачът, ние го следвахме. И така – близо час и половина. Постепенно темпото се забързваше, достигайки до някакъв своеобразен връх, последван от изпълнен с блаженство релакс. Усещанията при различните участници бяха различни. Имаше хора, които не издържаха на темпото, имаше и такива, които стенейки изпадаха в състояние на нирвана може би. Мога да говоря само лично. При мен конкретно различните усещания започнаха на десетата минута. Поне на мен ми се стори, че съм дишала десет минути, когато долових промяна в крайниците си. Сякаш милиони дребни иглички се бяха забили във върховете на пръстите на краката и ръцете ми. И изведнъж усетих движението на кислорода в тялото си. Почувствах го как се измъква от дробовете ми и постепенно запълва всяко местенце по тялото ми. В най-интензивния момент имах чувството, че ей сега ще загина там, на място. И точно, когато си мислех, че нямам повече сили да продължа, дойде релаксът. Следващата голяма промяна се случи часове по-късно. У дома. Когато изведнъж поех въздух с пълни гърди в буквалния смисъл. И усетих, че … дишам.

Полезни съвети

Кой може да се впусне в InSighting приключение? И дали е необходима някаква предварителна физическа подготовка? Добрата новина е, че ограничения няма. „Дори е за предпочитане да не сте обременени с информация от втора ръка относно дишането, защото това би ви натоварило с очаквания. Хубаво е да сте като бял лист хартия. Тогава преживяванията по време на дихателната сесия се развиват спонтанно, водени от вътрешноприсъщата мъдрост, която всеки човек носи в себе си, но дълбоко я е зарил в страхове, съмнения, колебания и самозаблуди“, категоричен е д-р Тенчев.

Според него всеки сам трябва да прецени от колко сеанса има нужда. „Има участници, които посещават един семинар и казват, че са постигнали желания резултат. Има и фенове на дишането, които вече близо седем години са неотлъчно на всеки семинар. За тях всяко дишане е поредната крачка към пътуването към себе си. При тях InSighting се е превърнал от психотерапевтична практика в своеобразна философия на живеене. Човек сам разбира кое е правилно и истинско за него, без да му се вменява отвън – било то от терапевта или от социума“, обяснява специалистът.

Не е лошо да си различен, убийствено е да си еднакъв

Д-р Тенчев е един от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипноза и хипнотерапия. Завършил е Медицински Университет – София, магистър е по медицина и магистър по здравен мениджмънт. Бил е преподавател в МУ – София. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на идентичността, личната свобода и себепознанието като път за промяна на обществото към по-добро.

Д-р Тенчев, в световен мащаб от кога е популярно Интензивното дишане?

Приблизително от края на 70-те години на миналия век. Но науката, която е свързала разнообразните модели на дишане с индуцирането на различни измерения на съзнанието и състояния на психиката, реално съществува от хилядолетия. Днес просто обясняваме една древна практика в контекста на съвременните проучвания на съзнанието, които развиват най-авангардния клон на психологията – трансперсоналната психология и психотерапия.

В теоретичната част на семинара говорихте за компромисите, които всеки от нас неминуемо прави в живота си. Те ли са основния препъникамък, за да бъдем по-щастливи?

Компромисите ограбват същността ни, пропиляват времето ни, разрушават здравето ни, лишават ни от устоите да бъдем верни на себе си. Често в кабинета ми идват хора, преминали 50-те, които ме питат: „Кажи ми какво да правя с живота си? Разбрах, че съм живял/а живота на някой друг. Обхванала ме е безнадеждност, защото не съм първа младост”. Промени винаги могат да се правят и те не зависят само от възрастта, а от силата, която всеки носи в себе си. Но определено е по-лесно да поканиш промяната в пролетта на живота си, отколкото през зимата.

Кои са най-честите грешки, които повечето хора правят и как биха могли да ги преодолеят?

Най-голямата грешка е да повярваме, че мечтите ни трябва да останат в детството, че трябва да станем зрели „реалисти” и да се интегрираме като безлична тухла в стената на един болен социум. Винаги съм харесвал историите за хора, които са надскачали средата си, които са разбивали статуквото и доказвали, че „невъзможното” е възможно. Не се поддавайте на лъжата, че е лошо да си различен. Убийствено е да си еднакъв с другите и да жертваш истинското си аз, за да получиш одобрението на лузърите, чийто живот на практика вече е приключил.

До какво водят грешките, които правим спрямо самите себе си?

Обикновено те са повода за първа среща в кабинета ми. След дълги години в компромиси се появяват панически атаки, депресии, фобии, генерализирана тревожност, зависимости, обърканост, неприемане на себе си, безпътица, безнадеждност, комплекси… Всичко това е породено от хаоса, в който живеем и същевременно води до допълнителен хаос в битието ни. Човек попада в порочен кръг на съществуване и колкото повече време минава без да прави промени, които да го извадят от него, с толкова по-голяма вероятност ще се появят някои от горепосочените сигнали. Въпрос на емоционална интелигентност е да осъзнае болезнената истина за себе си, да разчете правилно симптомите, които тя е породила и да се опита да се върне на пътя си и да изживее своя живот, а не живота на някой друг.

Твърдите, че позитивното мислене не е гаранция за позитивна промяна в живота. Защо, това все пак е доста модна теория напоследък?

Представете си съзнанието като айсберг. Една много малка част (логическият ум) е над повърхността на осъзнатостта. Фундаментът на съзнанието обаче е скрит под „водата” и не може да бъде обхванат от анализи, мислене, волеви (силови) интервенции и „трезви” решения за промяна. Позитивното мислене работи с ума. Но умът е безсилен да осъществи истинска промяна в живота ни и да преначертае различна траектория на съдбата ни. Замислете се колко пъти сте решавали да мислите „позитивно” и до какви реални промени е довело това? Има хора, които са загубили десетки години, мислейки „положително” без живота им да е помръднал към по-добро. Ключът на промяната е несъзнаваното, което е и истинския кукловод на живота ни. Всички InSighting практики целят заобикаляне на логическия ум и осъществяване на промяна в необятните простори на несъзнавания ум.

Възможно ли е човек и сам да практикува InSighting у дома или е важно да бъде под погледа на учител?

Има практики, които можем да правим всеки ден сами. И колкото повече ги правим, толкова по-добре се чувстваме. Но важно е да се разбере едно – InSighting не е само набор от определени прийоми за по-хармонично съществуване, не е само алгоритъм за сбъдване на мечти или ефективна психотерапевтична практика. InSighting е различен мироглед, който предопределя избора на различен свят за живеене.

Имате ли много последователи? Възприемате ли се като гуру?

Може би най-често срещаната дума в лекциите ми освен „промяна” е думичката „свобода”. Свободата като такава изключва гуруманията, всякакви култове, секти, безспорни лидери и фанатични рецепти за по-щастлив живот. Който ме познава, знае непримиримостта ми пред всякакви „авторитети” и подобни учения. InSighting е път към личната свобода, изобилие и сила, към забравения персонален мит, който всеки трябва да изживее за себе си. Истинският учител е житейския опит. А истинският урок е призмата, през която го усвояваш и прилагаш по своя път.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта