списание Грация / Годишно издание 2012

Интервю на Краси Генова с д-р Димитър Тенчев

Генезис

Щастието е илюзия на ума, свободата е естественото състояние на духа твърди д-р Димитър Тенчев

Възможностите на човешкия дух са безгранични. Дори гений като Алберт Айнщайн признава, че въображението е по-важно от знанието и познаването на подсъзнанието и потенциала, който крие то, е в основата на еволюцията на човечеството. Ако вече сте попадали във водовъртежа на събития или открития, които са ви направили по-чувствителни на тази тема, или пък стреса, преумората и претоварването са провокирали организма ви да реагира, то със сигурност сте наясно, че проблемът и разрешаването му се крие в самите вас. Преди повече от година ви представихме един столичен център за психотерапия и автентична духовност, който отваря коридорите на подсъзнанието, така че да се движите сводобно в тях, а сега ще продължим разговора с двигателя на центъра – д-р Димитър Тенчев, за курсовете по Интензивно дишане.

GRAZIA: Д-р Тенчев, InSighting е притегателен център, който събира около себе си т.нар „инсайтъри“ (хора, открили силата и свободата на променящото се аз). Какви са предстоящите курсове в центъра?

ДИМИТЪР ТЕНЧЕВ: Предстои нов курс по хипноза, традиционните семинари по Интензивно дишане, които са двудневни, много интересни са групите за личностно развитие, или по-точно казано – групите за развитие на потенциала на личността, при които се използва енергията и подкрепата на групата за развитие на всеки участник от нея. В смисъл – един за всички, всички за един. Много по-силно човек са развива в контекста на такава група, в която хората имат сходни интереси и възприятия. InSighting групите са много мощно изцеляващо и трансформиращо събитие за всички участници и поради големия интерес се сформира и втора група. На сайта на центъра insighting.eu може да откриете цялата програма и контактите ни.

G: Живеем в изключително интересно време, в което индивидуалността е капан за обърканото ни его. Как успявате да организирате хората да отключат себе си в компанията на хората от групата?

ДТ: В тези групи се набляга изключително на спонтанността, на импровизацията, на равнопоставеността и на неподправеното преживяване на участниците. С помощта на групата и най-вече на практиките, които се дават за изпълняване между отделните събирания, много хора намериха разрешение на проблемите си. Те изцелиха не само душите си, но и живота си. Имаше хора с дългогодишно паническо разстройство, които се освободиха от страховете си. Някои от тях тотално промениха принадлежността си, житей си система. Имаше и такива, които се освободиха от консуматорската си природа, която ги беше поробила и поболяла. Крайъгълен камък на InSighting е да се елиминират фалшивите идентичности (ролите, които играем в живота), за да излезе на повърхността истинската същност на човека. Хората идват отворени, InSighting ароматът и атмосферата ги предразполагат да бъдат спонтанни и естествени и се получава много единна група, в която всеки открива истинското си аз.

G: Много от оплакванията са свързани с мигрена, депресия, панически атаки причинени най-вече от стреса, или…?

ДТ: Невинаги. Давам пример с нещо много интересно като родовата травма, при която плодът може да има изключителни травматични преживявания. Докато е в капан в родовия канал (където има механичен натиск върху главата и тялото), биохимичните показатели в организма на бебето се сриват. В организма му има недостиг на кислород, субективно изпитва и чувството, че ще умре. Поражда се травматичен заряд, който в една по-късна възраст може да се прояви като хронична психосоматична симптоматика или психични разстройства, например мигрената, която започва да се възпроизвежда в зряла възраст, или пък някаква форма на депресия. В част от случаите те имат корелация с родовата травма.

G: Групите по Интензивно дишане провокират голям интерес. Какво се случва с човек по време на това преживяване?

ДТ: Не може да се опише един сеанс по Интензивно дишане, преди да сте го преживели лично, както не може да се опише вкусът на шоколада на човек, който не е опитвал никога какаото. Накратко мога да кажа: InSighting Интензивното дишане е магията, чието докосване променя живота ни към по-добро без усилията на волята или анализите на рационалния ум. Промяната, която то индуцира в живота ни, настъпва неусетно, но трайно – точно като росата, която мокри дрехите ни при сутрешна разходка по моравата.

G: Ако приемем, че хората живеят в капаните на собствените си страхове, не е ли странно, че не желаят да се променят?

ДТ: Странно е на пръв поглед, защото много често те намират убежище в страховете или фалшивата си идентичност. Много хора намират убежище в паническото разстройство, за да не поемат отговорност за живота си, защото трябва да се борят. Този феномен е описан във „Вълшебната планина“ от Томас Ман или във „Вероника решава да умре“ – на някои хора просто им харесва да имат проблем, защото нямат нужда да се борят в джунглата и да оцеляват. Така те могат да прекарат в санаториуми или клиники остатъка от живота си мирно и тихо, единствено желаейки никой да не ги безпокои. Голяма част от хората биха предпочели да умрат, вместо да се променят.

G: Какъв е смисълът на изчистването и на отварянето тогава?

ДТ: Наричам го освобождаване! Психиката започва да създава проблеми като генерализирана тревожност, панически атаки, депресии и дава сигнали, когато е претоварена – от какво е претоварена?! От минал опит, от травми в миналото, от разочарования, от себеизразходване в компромиси, от живеене живота на някой друг. Освобождаването от всичко излишно в нас и в живота ни е необходимата предпоставка психиката ни започне да функционира отново нормално.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта