вестник 24 часа / 25 ноември 2012 г.

Интервю на Лиляна Филипова с д-р Димитър Тенчев

 

Час работа в неделя спасява от стреса в понеделник

„Стискам силно“ е буквалният превод на латинската дума stringere, от която идва така популярният термин стрес. Той значи ограничение, преса, сковаване на човешката психика, което се оказва пагубно поне за 1 млн. българи в активна възраст, твърди д-р Димитър Тенчев, психотерапевтът на Insighting Център. Битката с него не е лесна работа – в най-добрия случай изисква тотална преоценка на начина на живот и твърда воля за промяна.

Стресът е биохимична промяна в организма, свързана с отделяне на повишени количества адреналин, кортизол и епинефрин. Това са хормоните на агресията, които се отделят, когато човек бяга от нещо или се бори с някого, за да оцелее. Човек иска да крещи, да удря, изпитва потребност да бъде груб, но понеже няма реален обект, в него се получава вътрешна експлозия на тревожност и напрежение.
Това състояние може да отзвучи бързо с отпадане на конкретния повод, възможно е обаче топката в областта на слънчевия сплит да остане хронично усещане, комбинирано с мъчителното предчувствие, че ще се случи нещо лошо без конкретна причина. При все повече хора се получава денонощна тревожност, тя буквално ги изяжда отвътре.

Ако се сепвате, плашите се от дребни на пръв поглед неща, бъдете убеден, диагнозата ви е сигурна. Продължителното безсъние също е категоричен признак на стреса. То е в основата на т.нар. дисфурия – постоянна липса на настроение, която е основен симптом на опасното състояние.

Стресът е в основата на най-масовите психически заболявания – паническите атаки, генерализираната тревожност и депресиите

Характерните за паническото разстройство изпотяване, разтреперване, ужас, че нещо лошо ще се случи, пресъхването на устата, сърцебиенето, повишено кръвно, нерегулярен пулс са свързани точно с вдигането на нивата на трите специфични хормона.
Психическите прояви на стреса са малката беда, категоричен е специалистът. По-страшно е, че той води до сериозни физически страдания и тежки болести и смърт.

Пример за това е диабетът. След силен стрес и поредица негативни емоции нивото на кръвната захар се качва, което може да отключи диабета.

Сърдечносъдовите заболявания, които са убиец номер №1 в последните десетилетия и поразяват все повече млади хора, са естествена последица от стреса. При гняв, недоволство или силно притеснение адреналинът се вдига и се активира реакцията “борба или бягство” у човека. При здравия организъм след отшумяването на повода балансът на организма се възстановява. При стрес обаче това не се случва, което води до хронично високо артериално налягане. По подобен механизъм стресът води до инфаркт и инсулт.

Ако се чудите защо ви поваля вирус след вирус, защо при най-лекия полъх на вятъра вдигате температура и носът ви потича, обяснението е пак стресът. Той рязко срива имунитета и прави организма лесно податлив на инфекции на горните дихателни пътища, на белите дробове, на всякакви възпаления.

Нередовният стомах, язвата, гастритът също могат да имат подобно обяснение. Когато е под стрес, човек се храни нередовно и по-лесно отделя киселинни сокове, които увреждат стомашната лигавица. Дори когато причината е друга, при стрес тези проблеми се обострят и стават двойно по-мъчителни.

Списъкът с мрачни стресови диагнози е дълъг, но връх в него е ракът

Връзката помежду им е доказана и примерите за това стават все повече, казва д-р Тенчев.

Перфекционизмът и кариеризмът при жените често водят до хроничен стрес, при което цикълът им става нередовен и се стига дори до проблеми с бременността.

Най-значимият фактор за появата на стрес са парите. За българите това е главна фикс идея – централна тема на разговори вкъщи, на кръчма, на срещи с приятели. Това не значи, че българинът е алчен, просто ужасно се страхува, че няма да се справи и ще потъне в бедност, обяснява специалистът. На това е подчинен и кариеризмът, и вкопчването в неподходящата работа. В челната класация са също Малайзия, Сингапур и САЩ. Най-малко се притесняват от липсата на пари във Франция и Италия. Очевидно е въпрос на манталитет, уточнява специалистът.

“Единственият начин за спасение е правилното идентифициране на дразнителя и адекватната промяна в живота“ – категоричен е д-р Тенчев

Ако смятате, че работата ви побърква, сменете я, без да се страхувате, че е криза, че ще загубите жалката си заплатка, а детето ви ще остане гладно и жадно. Ако ви дразни шеф или колега, не се колебайте да си тръгнете. Максимата: „Колкото повече ме бият, гърбът ми става по-здрав“, изразява тип мислене, свързано с компромиси и страхове, и човек затъва все повече в блатото на дефицитите.”

Според него човек трудно дръзва да се освободи от дразнителите и плаща твърде висока цена, запазвайки мекушаво „комфорта“ си.
Освен радикалните решения мениджмънтът на стреса може да включва и подобряване на организацията на живот. За да не ви се свива на топка стомахът още в неделя по обяд, защото в понеделник сте на работа, опитайте се да се разтоварите максимално през уикенда, съветва психотерапевтът. За най-тежките случаи е добре да поддържат за кратко работната си кондиция и през един от почивните дни, ако смятат, че това ще направи прехода към новата седмица по-плавен.

Един от най-ефективните терапевтични методи е хипнозата, категоричен е д-р Тенчев. Чрез нея се стига до дълбоките слоеве на подсъзнанието и то се препрограмира така, че да не реагира критично на незначителни неща. Често ние сами си причиняваме стрес, интерпретирайки погрешно ситуацията, казва д-р Тенчев. Преживелищните техники като InSighting Интензивното дишане, автогенния тренинг, медитацията, InSighting релакс зоната, също дават отличен резултат.

Сексът в двойка укротява напрежението, ако си сам – не

Сексът влияе благотворно на стреса, докато мастурбацията – не, твърди д-р Тенчев, позовавайки се на актуално британско изследване.
Нормалният полов контакт намалява тревожността, безпокойството, страха, чувството за потиснатост, стимулира положителните емоции, каза д-р Димитър Тенчев. Високото кръвно се нормализирало. Дами, които по принцип били напрегнати и потиснати, преминавайки от правене на секс веднъж месечно към веднъж седмично, се освободили от сърцебиене, екстрасистули, пулсът им се нормализирал и тревожността намаляла.

Проблемът е, че връзката между стреса и либидото е двояка. Стресът намалява притока на кръв към половите органи и това намалява сексуалната възбуда. Често стресираният мъж получава проблеми с ерекцията. Проблемът е по-съществен при мъжете, но засяга и жените.
Активната почивка, домашният любимец, отпускащи процедури като масажи, ароматерапии, акупресура, музикотерапия, смехотерапия също помагат.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта