rsz_savarshenstvoto-na-meditacijata1ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ТЪРСИ АВТЕНТИЧНИЯ ПЪТ КЪМ СЕБЕ СИ

ЗА ВСЕКИ, КОЙТО Е ИЗГУБИЛ ПОСОКАТА В ЖИВОТА СИ

ЗА ВСЕКИ, КОЙТО СЕ СТРЕМИ КЪМ БЕЗПРЕДЕЛНОСТТА НА СВОБОДАТА…

 

НОВO! INSIGHTING СЪБИТИЕ ПРЕЗ НАСТЪПВАЩАТА ЕСЕН! 

СЪВЪРШЕНСТВОТО НА МЕДИТАЦИЯТА

INSIGHTING ПЕТДНЕВЕН РИТРИЙТ

2-6 ОКТОМВРИ 2013

 

Съвършенството на медитацията – Няколко думи за начало…

“Начинът да го направиш се крие в това да бъдеш” Лао Дзъ

Хората, които са инсайтъри поне от 5 години, могат с ръка на сърцето да потвърдят, че InSighting претърпя очевадна метаморфоза, последвана от радикална трансформация, както в идеен план, така и в практиките си през последните години.

Към Интензивното дишане, което от една страна беляза началото на InSighting като път за личностно развитие, а от друга се превърна в крайъгълен камък на движението, се прибавиха шокиращи ординерния ум открития и начинания в курсовете по хипноза (тези, които са завършили модулите знаят за какво иде реч :)), едно от които е иновативният и изцяло развит от основателя на InSighting метод на “Вътрешните пътувания във Вселената на несъзнаваното”.

Към тях може да се добавят и много други оригинални и автентични инициативи, създадени и провеждани само и единствено в InSighting Център – Релакс Зоната, която стана жадуваното антистрес пространство всеки понеделник вечер за стотици инсайтъри, Групите за личностно развитие, които разгръщат като цвете Цялостната личност и в които участниците се учат да бъдат безупречни войни, Intending Зоната и тридневните семинари по възнамеряване по метода на Wishpin, които сбъднаха мечтите на сърцето на безброй участници. Разбира се не можем да пропуснем и култовите Деветдневни семинари, провеждани година след година – всеки със съвършено различна тема и дизайн, надграден с нови и нови преломни практики, разкриващи ни се през годините.

НО…

Има нещо, в което малцина инсайтъри са посветени. Това са вътрешните медитативни InSighting практики, предадени ни като трансмисия от … и практикувани интензивно от няколко години от ядрото на InSighting. Тези практики се превърнаха в алфата и омегата по пътя ни към Свободата и… към Дома!

Настъпи времето част от тези практики да споделим с тези, които са узрели и способни не само да ги приемат, но и да ги практикуват занапред във времето, така че медитацията да стане не просто част от живота им, но животът им да се превърне в медитация.

За вас, които търсите отговорите и не се страхувате да ги узнаете; които се стремите към промяната и не се колебаете да я допуснете; които копнеете за Свободата и сте способни да я понесете; за всички вас посвещаваме приближаващия единствен по рода си медитативен ритрийт с вътрешните InSighting практики обединени в цикъла СЪВЪРШЕНСТВОТО НА МЕДИТАЦИЯТА!

Съвършенството на медитацията – Същност на ритрийта

“Животът е като проблясък на светкавица в небето, преминава като порой надолу по стръмна планина” Буда

Какво е ритрийт?

Ритрийт (от английски retreat) има много значения и считаме, че повечето от тях са много инсайтърски:

1. Действие или процес на отдръпване от неприятни, опасни или зависещи от прищевките на шанса неща

2. Място, изпълнено с покой, тишина, усамотеност и сигурност

3. Отдръпване на група от хора за молитва (това не е съвсем инсайтърско ;)), медитация или обучение

4. Период за оттегляне от света, усамотяване и уединение

Концепцията

Самата концепция медитативният семинар да бъде проведен под формата на ритрийт го прави различен от всички познати InSighting инициативи. И дава невероятната възможност за отскок от мястото (вътрешно и външно), където сме заседнали в момента. Ритрийта дава уникалният шанс на участниците в него да прекарат повече време в медитация насаме сред природата, както и в груповите ежедневни практики, абстрахирайки се от света отвън и от проблемите, които той внася в живота ни. InSighting медитативният ритрийт може да се сравни с интензивен курс за изучаване на чужд език – наситен, скоростен и ефективен.

Акцентите

Основният акцент на новата InSighting инициатива е развитието и интегрирането на осъзнатостта във всяка наша дейност. Пробуждането на осъзнатостта ще ни даде възможността да разберем механизмите, чрез които създаваме проблемите и затрудненията в живота си и ще ни помогне да отворим пространство в съзнанието си за мултиизмерното преживяване на свободата напук на хаотичния, фрустриран и обуславящ ни свят, в който живеем.

Без дразнителите отвън, които отвличат вниманието ни и изпиват енергията ни чрез махалото на емоциите, единственото, което ни остава е да погледнем навътре и да се потопим в пространството, в което имаме невероятния шанс да открием себе си. Така ритрийтът се оказва рядка възможност да се освободим от неосъзнатостта и инертността, страховете и надеждите, съденето и сравненията, привързаностите и обусловеността от всичко външно… И да проправим пътя към пределната яснота, безпределната свобода, преминавайки отвъд предела на ограниченията, с които сме саботирали години наред самите себе си.

Съвършенството на медитацията – Програмата

“Жаждата ни да живеем в бъдещето, ни прави неспособни да живеем в настоящето” Куан Шзу

Теоретичен модул

 • Какво не е медитация – заблуди и митове, изкривявания и погрешни представи, неавтентични и неефективни “практики”
 • Пространството на медитацията и намиране на подстъпите за навлизане в него
 • Присъствие, приемане и осъзнатост – три фактора за качествена медитация
 • Златният стандарт – кога една медитация е успешна и кога не
 • Медитацията като път за решаване на всеки проблем
 • Медитацията като средство за пресътворяване на Пашкул или свят в света
 • Вдъхновяващи истории и притчи за велики майстори на медитацията

Практически модул

 • Ежедневни групови медитации за сливане с паузата на ума и пробуждане на осъзнатост – Ядрото (ще бъде даден ключът към Ядрото, важен акцент от практиката, който до момента не е преподаван)
 • Инициация в три ключови вътрешни InSighting медитации – практика за неприкосновеност, практика на намерението и… практика за… още нещо (нека има и елемент на изненада ;))
 • Прилагане на инициациите в ежедневни индивидуални практикуми сред природата
 • Медитацията на най-малкото съпротивление или изкуството да бъдеш
 • Групови медитации край огъня като пречистваща техника от привързаностите и вкопчванията в живота ни
 • Динамична практика за центриране в точката ни на равновесие
 • StarSight – медитация под звездното небе (да си възнамерим отново циганско лято :))

Съвършенството на медитацията – На завръщане

“Може и да идеализираме пътя към свободата, но когато стане въпрос за собствените ни навици, ние сме напълно поробени” Ньошул Кхенпо

Каквито и очаквания да имате за InSighting медитативния ритрийт, със сигурност те ще се разминат с истинското преживяване. Има просто обяснение за това – очакването (към която и сфера от живота си да го отнесете) е проекция на размирния ум, а медитативното преживяване е състояние на съзнанието в дълбочина. Великият медитатор Миларепа е казал: “Да кроиш планове за бъдещето е все едно да ловиш риба в пресъхнало дере. Нищо не става така, както го искаш, затова остави всякакви кроежи и амбиции”. Така че – оставете очакванията в деня, в който изберете “пътя към храма във вас” (aka Медитативният InSighting ритрийт на 2-6 октомври).И все пак…На завръщане към ординерния живот голяма част от участниците в семинара ще установят, че той е бил едно витализиращо и изцеляващо преживяване. А за някои – променящо из основи живота им събитие. Вътрешната тишина, съвършената простота и повишената осъзнатост, до които ще сме се докоснали, са фактори, които могат необратимо да променят гледната ни точка за света, Вселената, смисъла и… нас самите. А практиките, които сме получили – да се превърнат в своеобразен пътеводител към истинското, ценното и значимото в живота ни.

Има и още един важен бонус – това са медитативни техники за цял живот, които ще може да ги практикувате ежедневно и след ритрийта и тепърва да изпитате необятния им потенциал и мощта, заключена в тях.

Съвършенството на медитацията – Водещият на семинара

“Най-добрият начин да контролираш кравата или овцата е като им предоставиш голяма тучна ливада” Тулку Ургиен Ринпоче

Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател и лектор с дългогодишна практика. Занимава се професионално с трансперсонална психотерапия, хипноза и хипнотерапия. Има над 25 годишен опит в сферата на медитативните практики и е приел убежище във ваджраяна (диамантения път), който се счита за квинтесенцията в будизма.

Повлиян от древните преживелищни техники, целящи индуциране на променени състояния на съзнанието и мощна психологическа трансформация от една страна, и съвременните научни постижения на трансперсоналната психология от друга, той основава системата за развитие на потенциала на личността InSighting, обединяваща хора с различни професии, пол, възраст и социален статус, чийто общ знаменател е Различният мироглед за света и прилагането на алтернативни стратегии за живеене, насочени към реализация на цялостност и практикуването на философията на успеха в съответствие с потребностите и заложбите, които всеки човек носи в себе си.

Д-р Тенчев е водещ на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на идентичността, вътрешната свобода, личната сила и себеактуализацията като път за промяна на обществото към по-добро.

Съвършенството на медитацията – Мястото

“Ако го нямаше ума ми, медитацията ми щеше да е съвършена” Ани Пема Чодрьон

Ваканционно селище „Орлова скала“ се намира на 90 км от София. Изградено е на брега на р.Стара река, под природната забележителност „Орлов камък – Червената стена”, на 1 км след с.Лопян, общ. Етрополе.

Състои се от хотел, осем самостоятелни къщи, ресторант и открит плувен басейн.

Хотелската част е изпълнена на два етажа. На първият етаж е разположено фоайето с рецепция и лоби бар, сауна, тракийска баня и 5 двойни стаи – стандарт. На вторият етаж има още 5 двойни стаи – лукс с покрити тераси. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел с вана, сателитна телевизия, интернет и мини бар.

Къщичките са с по два апартамента – общо 8 за комплекса. Апартаментите се състоят от оборудвана кухня, хол, спалня и просторна покрита тераса.

Хотелският комплекс се намира извън населени области и ще бъде затворен специално за провеждането на ритрийта само и единствено за инсайтъри.

Зареждащата магична природа на планината, специфичното място на комплекса и времето на провеждане на семинара са идеалното съчетание на време, място и хора за организирането на първото по рода си InSighting събитие – 5 дневния интензивен ритрийт Съвършенството на медитацията.

Съвършенството на медитацията – Допълнителна информация

“Всички трудности на човека произлизат от неспособността му да седне притихнал на уединено място и да остане насаме със себе си” Блез Паскал

Настаняване:

Участниците в семинара се настаняват в стаи по двама или апартаменти по трима. Всяка стая и апартамент имат самостоятелен санитарен възел, топла/студена вода, достъп до Wi Fi (безжичен интернет). Възможно е и настаняване в единична стая срещу допълнително заплащане.

Храна:

В цената за участие е включена вкусно и здравословно приготвена вегетарианска храна (закуска, обяд и вечеря), отгледана по европейските екологични стандарти.

“Аз познавам само една свобода и това е свободата на съзнанието” Антоан дьо Сент Екзюпери

 
 
д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Уей У Уей
Още за психотерапевта