rsz_display-dummy-915135_960_720 (1)

INSIGHTING®  СЪБИТИЕТО 2016 ИДВА…

ЕДИНАЙСЕТИЯТ ГОЛЯМ СЕМИНАР

CULTLESS — ЕДИНАЙСЕТИЯТ ПЪТ
(ПЪТ НЯМА!)

 

Време, Код, Култ, Забрава – отвъд тетрадата на обусловеността

23 – 31 ЮЛИ 2016

ДЕВЕТДНЕВЕН ИНТЕНЗИВЕН INSIGHTING® РИТРИЙТ

Под ръководството на основателя на InSighting® — д-р Димитър Тенчев

На неразкрито китно и уединено място в Стара планина

(не “Орлова скала” и слава богу!)

InSighting Събитието 2016 — Cultless — няколко уводни думи (без култове)

Ами сега! Трябва увод… увертюра… етюд — нали така започва всичко?

Началото е гръмко, обещаващо и триумфално (или най-малкото трябва да е интригуващо и някак зарибяващо), а финалът какъв ще е — зависи дали авторът пише комедия, драма или… трагедия, което пък зависи от комбинацията между противоречивата натална конфигурация, определяща темперамента му и профучаващите транзити, които предетерминират моментното му настроение и едновременно с това съдбата на творбата му. А, поспри се, че стана леееко сложничко, особено за носителите на предпрометеевите (само) две гънки в мозъка (тик-так — цели две калории!).

И… тъй като трагедията е написана в завършен вид — с който не може авторът да се конкурира — визирам светът, какъвто го познаваме и в който живеем, а драмата — която преживяваме ежеминутно в шибаното ни ежедневие — някак не пасва на инсайтърския мироглед, остава един жанр — комедията. Та… ще се пробвам в него.

И така да започнем предстартовото броене кой ще участва в наближаващия Голям семинар: “Срало мече на пътече, кой го яде — ти!”. Започва веселбата, а? Който не изяде насраното от мечето, си остава вкъщи и ще гледа тъпо тъпите постинги от тъпаците във Фейсбук-а и чалга сериалите или олиго мачовете по ТВ-то, или ще бачка в шибания си офис като побратимите на Изаура на тръстиката, или ще си “почива” на клоаката, наречена море, като си плакне телесата сред уринните изпарения на пикаещото стадо, или просто ще забие на някаква еснафска почивчица, замъквайки еснафския си мозък на някое еснафско местенце и ще паркира еснафския си задник в някое еснафско заведение, с едно еснафско питиенце, което ще се стича бавно, бавно по еснафското му гърло и ще си каже някак ей така, еснафската: “Ееееех, живоооот ли е, да го е..ш!”.

Мда, седя си и пиша, докато другите си почиват по време на великденско-майските празници (и кой измисли, че трябва Гергьовден да бъде национален празник, к’во общо имам аз с тази работа или с това име, което така или иначе нещо не кефи?!). Но… имам утешителна награда — пиша комедия, ще има fun, в шеги и закачки ще минават дните по време на Събитието 2016, водещият ще е в обичайното си весело и някак — хм, хм — любящо, филантропско настроение, ще има басейн (с водни игри за всички), във всяка къща — джакузи, и камина, и Playstation (това не е шега апропо), и кухня за смутита, и… е нека не издаваме всички малки тайни на тазгодишния гоооолям Голям семинар.

И така — ще има забава, или както казват българоанглоговорящите, които вече до такава степен бъркат родния си език с английския (от който също напоследък ми се гади) — ще се enjoy-ваме. Ще играем на народна топка, ще си намисляме желания като видим падащи звезди, ще си разправяме истории на чаша вино (все пак вече сме големи хора) край лагерния огън, ще има хапка и пийка на корем и ще гледаме как баба Калина (реален герой, с който предстои да се запознаете) коли и дере 400 кг. теле с гол нож и голи ръце (тя ще е облечена — поне така ни уверяват домакините ни).

Тук вече трябва да се поспра, защото виждам, че комедията започва да загрубява, а и очевидно не е моето амплоа. За да може авторът да предаде атмосферата и посланията на творбата си — трябва да вярва в тях. А аз не вярвам в комедията, нито в селската веселба, нито в доброто у човека, нито в “заживяли щастливо и честито, докато не пукнали сред челядта си на манастирската маса”.  Не вярвам и във вярата, защото тя не е нищо повече от липса на познание.

А и след като написах всичко дотук, взех да се депресирам — толкова щастие и радост на едно място не е на хубаво (“Много на добре не е на добре” — българска поговорка, а поговорките (особено българските) не бива да ги пренебрегваме с лека ръка, нали така?). Неведнъж съм споменавал, че за мен няма по-гротескна гледка от разкикерчената физиономия на някой, който се опитва да натрапи някак без покана “щастието” си на другите, убеждавайки ги колко “щастлив/а” e, за да може поне за миг да се залъже, че е “щастлив/а”, защото как може такава невероятна и богата на вътрешни полезни изкопаеми личност да не е “щастлив/а” (цялата “щастлив/а” тавтология е умишлено допусната, даже нарочно подчертана – б.а.) — абе, жалка картинка (като оцапан в сажди въглищар или бачкер, загорял на потник, които твърдят, че упражняват професията си в стерилна среда). Та, да оставим комедията настрана, някак не ми е вътрешноприсъща. Освен това в свят, в който комедията реално не съществува, е някак неуместно да я утвърждавам като жанр; той така или иначе няма нищо общо с реалността.

Щом и комедията не пасва, тогава що да прави авторът на това лишено от патос и патология експозе? “Ами сега?!”, както се провикваше човечето с цип-уста от “Минута е много”.

Не е комедия, не е драма,
ни трагедия;
в стихотворна форма е,
но от рима и от култове
лишено е.
Гъзовете уседнали с вибрацията (си)
пораздрусва ги,
животеца еснафски
в мозъците им разбърква го.
Кара те да се замислиш,
че не си това,
за което се представяш ти —
нито пич си, ни бунтар си,
ни калинка си.
Вярата в духовното ти
яко поразклаща я,
езотеро-чалгата,
която си набил в главата —
безполезна прави я.
Що е то —
ще се сетиш ли?
Ако ли не —
сайонара и…
“щастлив” бъди!

А сега?!

InSighting Събитието 2016 — Cultless — битието без култове

А сега — сериозно. И накратко — че вместо на гюмето отиде Герьо у дерето.

За начало малко qui es (от латински “кой си ти?) — фраза, изкелефещена на английски като quiz.

Какво е Cultless?

А. Нова книга, която предстои да излезе от печат тази година. Яка е, оригинална е, разЛична е. Купи си я, а и цената ще е много над средната — ще може да се изфукаш пред приятели.
В. Нова парадигма на живеене, която те освобождава от тегобата на вярванията и практиките, свързани с наложените духовни учения, догми и демагогии на религии, кабали, ню ейдж, тантра, йога, будистки, lightworker-ски, еко, био, “make love” и всякакви полюции (за материалистичната глуха линия “яж-сери-чукай-спи” изобщо няма какво да говорим).
С. Темата на InSighting Събитието 2016 — Cultless — единайсетият път (път няма).
D. Философия, изобличаваща култовете, в които си бил принуден да повярваш от мига, в който процесът на описанието на света (познат ти като социализация) е започнал; култовете, които управляват съдбата ти (и те карат да си това, което не искаш да си); култовете, които са те докарали до там, където си в момента (а там нещо не ти е гот).
Е. Истината за К0да, Култа, Системата, Демиурга, поляритета, “просветлението” и битието ти на програмен скрипт.
F. Ново “духовно учение”, култ в нова вяра, нов спасител-лидер-гуру-куру дай-дарение-за-да-имаш-кармична-заслуга-а-аз-да-си-купя-хасиенда-на-майната-си, или с други думи нов бардак със стари курви.

Верни отговори: А, B, C, D и E.

Какво означава подзаглавието на семинара — “Време, Код, Култ, Забрава — отвъд тетрадата на обусловеността”?

А. Времето, Кода, Култа и Забравата са основни понятия в книгата Cultless — те са четирите фактори (тетрадата) на тоталното заробване на съзнанието — на индивидуално и колективно ниво — към Системата. Логично тогава те биха били неразделна част от лексиката и практиките на InSighting Събитието 2016.
B. В “Oтвъд тетрадата на обусловеността” има намек за (автентични!) практики, свързани с опит за преодоляването на тези вериги на тотална обусловеност на човека към средата и битието му. Нещо като ракета-носител, която те извежда отвъд гравитационната орбита на синьо-зелената затворническа планета, населена с пиявици, кърлежи, комари, мухи, мухоморки и… хора. А ще бъдеш ли новият Гагарин — хм, може би — ако луната ти е в Риби.
C. Навява очаквания за лекции, свързани с тетрадата на обусловеността като основополагащ термин от Cultless философията (точно както нозологичните единици (сиреч заболяванията) и терапията им са основна част от клиничните специалности в обучението по медицина).
D. Инжекция Истина в патогенна среда от лъжи.
Е. Термини, взаимствани напосоки и стрелящи на халос, нещо като тюрлю гювеча на ню ейджа.

Верни отговори: А, B, C и D.

Защо Cultless e Eдинайсетият път, а същевременно (няма път)?! Вероятно противоречието не е случайно? Или…

А. Или… какво?
В. Да, не е случайно.
С. Случайно е.
D. На Събитието 2015 бяха споменати десетте основни пътя (класове практики) в InSighting, според решетката на световъзприятие на практикуващия. И те бяха по мнението на участниците изключително интригуващи. Cultless е нещо различно и не може да бъде съотнесено към никой от тези пътища, затова е единайсетият път (да не се търсят някакви скрити конспиративни значения в това число — просто няма такива).
Е. “Няма път” показва, че единайсетият път не е път, т.е. няма начална точка, цел, процес на изминаване, усещане за отделеност, за достигане, за постигане и т.н.

Верни отговори: В, D, Е

Да кажем, че звучи интересно. До какво ще ме доведе съприкосновението ми с Cultless философията и изобщо как ще повлияе на битието ми темата (и практиките) на семинара?

А. Благотворно.
В. Изцеляващо.
С. Отрезвяващо.
D. Шоково-разтърсващо.
Е. РазЛично.
F. Алтернативно-алтериращо.
G. Весело-оптимистично.
H. Обезсмислящо-задълбаващо.

Верни отговори: Всички, без G.

А ако дойда на туй… аааа…. Събитието… ще мога ли да сА пИка на слънцИ, да си пафкам коза, да сА кефя на туй-онуй, да си говоря дървените философийки, и да си почивам на басейнчето, докато виЙ медитиратИ, и изобщо повече хапка, пийка, нали, кажи го де?

А. Не, защото всичко, което изброи са форма на култове за почивка, а ти си на Cultless семинар, освен това не си на почивка.
B. Няма такъв.
C. Няма такъв.

Верен отговор: А.

С кое е по-различен InSighting Големия семинар от други подобни инициативи, провеждани у нас и чужбина?

A. Ама това сериозно ли?
B. Думата “подобно” е крайно неуместна, InSighting няма подобия.
С. Думите “други” и “инициативи” не са релевантни на въпроса.
Верни отговори: А, В, С.

От кои култове ще бъда лишен по време на Събитието 2016?

А. От тези, от които (си) позволиш да се лишиш.
В. От тези, от които скрипта ти позволи да се лишиш.
С. От тези, от които (не) искаш да се лишиш.
D. От всички, които ти пречат (то има ли култ, който да не пречи?!).
Е. От нито един, защото обичаш да си живуркаш в клетката на Култа и да си си “екстра”.

Верен отговор: Никой не знае.

Още един верен отговор: Предстои да го узнаеш.

И още един: Има нещо по-важно — без кои култове ще си тръгнеш от Събитието?

Всеки Голям семинар е автономен и различен от всички предишни (и това е така!). С кое Cultless ще е по-различен от примерно “Силата 2015” или “Хаоса 2014”?

А. Концептуалната идея на Cultless вече го прави сам по себе си много различен от всяко InSighting Събитие, провеждано до момента, без това да омаловажава направеното, преживяното и интегрираното до тук. Самата същност на InSighting e да надскача себе си всеки път и да удвоява своята производителна мощ с всеки Голям семинар, т.е. на 12 месеца (като процесорите на Intel, които по утвърдената формула трябва да го правят на 18 месеца), и така ще бъде и занапред.
В. Мястото на провеждане на семинара (респективно базата) е ново и напълно различно от всички места (респективно бази) до момента.
С. Практиките са от съвсем друг клас (а и думата “практики” не е в случая съвсем точна).
D. Семинар лидерът е много разЛичен в сравнение с предишните години. И това не са само думи.
Е. Ти кажи след семинара.

Верни отговори: A, B, C, D, E.

InSighting Събитието 2016 — Cultless — Семинарът без култове 

Акцентите

 • Cultless — основните и второстепенни култове, които цакат съдбата ти или по-точно, които “правят” съдбата ти. И не споменавай повече думата “мисия”, като синоним на сепуко е.
 • Още Cultless — и още за точките на нестабилитет, които бетонират рамката на реалността ти. Набери ги, пък да видим какво ще стане!
 • Умът и емоциите — сандъче, пълно със стъкленици с отрови. Искаш ли да си ‘куснеш още от тях?
 • Една доза детокс от чиста истина — Трите “С” плюс С-уета. Всяко проклятие в живота ти започва със “С”.
 • Наказателните скриптове на Матрицата — специално за теб са! Enjoy! Какво може да направиш?
 • Махалото на поляритета и произхождащата от него морска болест. Може ли да спреш клатенето в живота си?
 • Време, К0д, Култ, Забрава — “звездната” плеяда на творението. Обусловеност не ти ли звучи като предопределеност? Това няма как да се харесва на свободолюбивите.
 • Cultless — поглед към книгата-философия, в която няма път, нито цел, нито свобода, нито постигане. А сега накъде?

Дизайнът

 • Cult-less — първа less практика на без-постигането.
 • Dare-less — втора less практика на без-борбата.
 • Point-less — трета less практика на без-смислието.
 • Експлозия в жълто и червено — Огненият танц на синхронизацията (към Реда от по-висш порядък).
 • Малко хА0с — и много нови хА0с медитации.
 • Хаотисимо — още повече хА0с и една “почти безобидна” трансмисия.
 • Before the dawn — ритуалът на Зората.
 • Нгьо — звуковата форма на пустотата.

Програмата

 • Хаотична — сиреч няма установена програма (както винаги) и точно това прави семинарът такъв, какъвто е.
 • “Епична” — без драма.
 • Магична — дай боже повече, в свят на тотален дефицит на магия.
 • Митична — древногръцки архетипи, сътворение и К0д. Малко лафче и преживяване на архетипи.
 • Лирична — малко сълзи и тихи усмивки, огън, вино и Burning Messenger.
 • Бездънна — като черна дупка, в която се анихилират всичките ти култове.
 • Висока и дълбока — въпреки, че посока няма.
 • И още нещо… всъщност още много неща, в които няма умисъл (респективно програма).

Водещият

Д-р Димитър Тенчев – в балансирано-обрано настроение (при Cultless емоции все пак не трябва да има) и (с) Екип (в залата, не при басейна).

InSighting Събитието 2016 — Cultless — Обещанието на водещия 

Като водещ на Единайсетия пореден Голям семинар, познат като InSighting Събитието 2016 в променено съзнание и без-вменяемост;) Обещавам:

 1. Че единайсетият InSighting Голям семинар ще е както винаги разЛичен и безапелационно недраматичен, ще е като планински кристалноледен режещ повей в мрака, а Култа ще спре всякак да те цака.
 2. Да активирам всички възможни точки на нестабилитет и да предизвикам домино ефект във временната автономна зона на Събитието, пък оттам каквото Хаоса покаже. Are you ready? Are you ready??? (англопростотията като всяка простотия е заразна… май).
 3. Да бъда себе си и да не се опитвам да угаждам на ОП-та, ординери и на малодушни матрични мисионери. Но мисля, че точно това не е нужно да го обещавам (а аз го обещавам преди всеки Голям семинар). Тъй като толерантността ми към не-разЛичностите е — хм, как да го кажа по-меко? — практически нулева.
 4. Да предам посланието на Cultless в неподправено автентичен, по презумция чист и изначално неопетнен вид. А ти ще може ли да го понесеш?
 5. Самият аз да бъда Cultless, и да дам пример как съдбата престава да бъде съдба (като робско предначертание), когато К0да, Култа, Времето и Забравата спрат да ни оковават.
 6. Да допусна състоянието без култове да ме освободи от повелите на скриптовете и от тетрадата на обусловеността в живота ми; и да спомогна по всякакъв начин това да се случи в живота на останалите без-култови участници.
 7. Да позволя Cultless да навлезне като единствен желан съюзник, близък приятел и абстрактен трансформатор в реалността ми и това да промени качеството на самата ми реалност; да бъда Cultless във всеки миг и да помогна на другите да станат Cultless, като покажем, че време (миг) няма; да се устремя към невъзможното, като се откажа от всичките си стремежи и разбера, че невъзможно няма, защото път няма и няма накъде и към какво да се стремиш; да извървя пътя без пътища и да разбера, че никога заникъде не съм тръгвал; да допусна Cultless до безкрай — там, където съм в момента, въпреки, че в състоянието без култове няма нито шибан момент, нито шибано тука (с други думи го няма клишето за шибаното “тук-и-сега”).
 8. Да повървим заЕДНО по ЕДИНайсетия път без пътища на ЕДИНайсетия Голям семинар, с вас — търсачите на без-пътие към свободата, чрез магичното преживяване, което само InSighting дава— обратно към себе си и към Дома, споделяйки (без)мигове от (без)култие — до границата, където К0да свършва и пред нас ще се простре само безкрая…

InSighting Събитието 2016 — Cultless — Мястото без култове

Първо. Мястото е (отново) в Балкана. Но както става ясно още от първите заглавни редове, това място няма да е хотелски комплекс “Орлова скала” — трябваше да ги отрежа още преди две години, но Телецът прави мудно промени. Но като ги направи — са безапелационни и безвъзвратни.

С други думи — няма да има паяжини в стаята, неизчистени тоалетни, истерична простотия от страна на персонала (то беше един персонал!), и евтини третокачествени продукти за храна (за да спестят някой лев) — нещо, което беше особено видно на последния семинар. Накратко — селянията свърши! И един приятелски съвет: “Заради бога, братя, в к-с “Орлова скала” не ходете! Освен ако не сте търсачи на мизерно-мазохистични и селско-битовистични преживявания”. А ако е възможно в генерален план избягвайте изобщо етрополско-правешкия партизански периметър. Един ден ще ми благодарите за този безценен съвет.

Второ. Новата база за семинара е с пъти, пъти по-луксозна, чиста, удобна, светла, приветлива, просторна в сравнение с досегашните. Изградена е без да са пестени материали по “Сапард” за да се направи далаверката и да излезне евтинийката. Което ме подсеща да спомена три много важни факти:

 1. Управителят на новата ни база е Телец, а с телците винаги се работи лесно, точно и акуратно.
 2. Собственикът на хотелския комплекс е англичанин, а не българин — мисля, че долавяте разликата в повея на мениджмънт още отсега.
 3. Комплексът е правен със собствените му средства, а не с издоени и спестени в джобчето пари от еврофондовете.

Comprendo?

Трето. Хотелският комплекс е съставен от няколко къщи, всяка с огромен просторен хол, камини, мека мебел, висока маса със столове  и голяма напълно обзаведена кухня, джакузи, самостоятелни санитарни възли и т.н., и т.н.

Има отделно ресторант, където ще се папа, обширен двор с красива зелена морава, басейн, масивен дувар (комплексът се затваря изцяло за участниците по време на провеждането на семинара).

И последно, но не по значение. Мястото без-култ няма да бъде предварително разкрито. По вече утвърдена и определено работеща традиция от медитативните ни ритрийти през последните години, координатите му ще бъдат дадени само и единствено на участниците в Събитието 2016.

Това създава от една страна приятно усещане за съспенс (тръгваш за някъде и до последно не знаеш за къде), а от друга не вкарваме излишни наблюдатели и любопитни погледи в Системата (а и ние се опитваме да се махнем от Системата, нали? :)), които така или иначе ще предпочетат познатата еснафийка и мизерабълно вегетиране пред едно трансформиращо турбулентно преживяване.

Така че — до виждане — до мястото на Срещата — за тези, с които ще се видим там някъде…

InSighting Събитието 2016 — Cultless — Важна и питателна допълнителна информация

Настаняване:  

Участниците в семинара се настаняват  в стаи по двама. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел, топла/студена вода, достъп до Wi Fi. Възможно е и настаняване в единична стая срещу допълнително заплащане (в случай, че броят на участниците го позволява).

Храна (ах, храната!):

В цената за участие е включена вкусно и здравословно приготвена веганска храна (закуска, обяд и вечеря), като продуктите са екологично отгледани и са закупени почти изцяло от местни производители. А храната този път ще е страхотна! Пропуснах да го сложа в обещанието на водещия. Но тук го обещавам. Ако не — накажете ме като ме подложите на деветдневен глад! 🙂

Броят на участниците е ограничен!

За повече информация и записване:

GSM 0884 878 222

Email: [email protected]

Сайтове: insighting.eu и www.hypnoza.org

 

 

 

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Уей У Уей
Още за психотерапевта