rsz_galaxy-575235_640InSighting СЪБИТИЕТОi 2013 

ЗАВРЪЩАНЕ…

Към истинските неща по ПЪтЯ обратно към себе си

ДЕВЕТДНЕВЕН ИНТЕНЗИВЕН INSIGHTING (ИНСАЙТИНГ) ТРЕНИНГ

22 ЮНИ – 30 ЮНИ 2013

Под ръководството на основателя на InSighting  д-р Димитър Тенчев

Хотелски комплекс “Орлова скала”, с. Лопян, Стара планина 

***

“Важно е всеки ден да можем да жертваме това, което сме, за онова, което бихме могли да станем” – Шарл Дюбоа 
Отново лежерна атмосфера и мнооого готини хора.

Теми, които карат изтлелия огън на ентусиазма ни да лумне повторно и пробуждат потиснатия ни живец за търсене на истинските и непреходните неща.

Нови и утвърдени емблематични InSighting практики, които ни измъкват от обичайната летаргичност, инертност и неосъзнатост.

Дълбоки преживявания в Несъзнаваното, дарявайки ни с Различния мироглед.

“Червено хапче”, освобождаващо ни от Матрицата на ежедневната монотонност, сивата безрадостност и социалната обусловеност.

Гора, огън, вино, небе и звезди, споделеност, разЛичност.

Девет дни автономна зона, в която си инсайтър сред инсайтъри.

Всеки е себе си, допълвайки всичките, всички са себе си, изпълвайки теб!

Завръщане…

***

 
Завръщане… – Защо това е темата на InSighting Събитието 2013?

“Неосъзнатият се бори, а осъзнатият възнамерява” – Сантяго дел Торо

Много драматични неща се случиха в InSighting и с инсайтъритеii в годината между двата големи семинараiii . И преди да повдигнете озадачително вежди и да ни обвините в непоследователност (да, продължаваме да не обичаме драмите!) ще побързаме да кажем, че това не бяха “онези” драми, които ни карат да подскачаме в умопомрачителна еуфория след като ни се е случило нещо “хубаво”, нито да изпадаме в депресираща стагнация (човекът гледащ в една точка дни, месеци, понякога години наред) след като махалото на дуалността се е залюляло (а това винаги се случва!) към противоположния емоционален полюс, кореспондирайки с движението на колелото на съдбата, което е направило половин оборот (разбирай е забило от най-високата си точка най-ниско долу)iv .

Не.

По-скоро драматичните събития, които се случиха бяха следствие на “Вълшебството на синхроничностите” – Събитиетоv 2012. Този наистина вълшебен семинар предначерта решаващия завой, по който InSighting тръгна в различна (но не необичайна за него) посока, продължи разгръщането на Различния ни мирогледvi до неподозирани граници и висотиvii , накара неща, които сме считали за “невъзможни” да се случат точно на нас, да се проявят точно в нашата реалност, точно в нашия живот.

Какви бяха тези събития? Това не е темата на настоящето експозе и считаме, че значително ще се отклоним от нея, ако започнем да ги излагаме (а и някои са от силно личен характер). Важното е до какво доведоха те. Ще се опитаме да резюмираме накратко, но достъчно ясно следствията от случилото се през последната година:

 1. До разбиране на чудовищните измерения в каква степен сме се отдалечили от себе си, от знанието кои сме, от Пътя и дори от правилната за нас посока, от сакралните ни мечти, от истински ценното и важното в живота ни, от хората, с които сме на една честота, от идеалите си, от знанието откъде сме и накъде вървим, от човешкото, от духовното…
 2. До това в каква степен всички хора, които познаваме (с много малки изключения) са се отдалечили от всичко изброено по-горе.
 3. До нови познания, придобити по емпиричен път и препотвърдени от много автентични източници по-късно, които “отвориха сетивата ни” за Смисъла, Пътя и Целта.
 4. До познанства с ценни хора, които бяха част от пъзела, показващ истината за нас, живота ни и реалността, която се формира от съзнанието ни.
 5. До усещането за пределна яснота, което никога не сме изпитвали в такава степен – ясно, категорично и чисто, както сега.
 6. До споделяне на този ни опит с други хора, което промени диаметрално техния мироглед, ценности и качеството им на живот.
 7. И последно, но не по значение – до Събитието 2013 и темата, която ще предопредели вкуса, характера и значимостта му тогава (22 юни) и след това в живота ни – ЗАВРЪЩАНЕ…

Завръщане… – Концепцията

“Традицията се превръща в сигурност за нас, а когато умът е сигурен, той загнива” – Джиду Кришнамурти

Ако можем да обобщим кое е доминиращото състояние на съзнанието на съвременния човек, то е неосъзнатостта, а водещото чувство във времето, през което съществува (наричат го живот) – объркаността.

Някои от четящите горните редове биха започнали разгорещен спор, че грешим или, че това не се отнася до тях. Нормално е… това е част от неосъзнатостта им. Други гневно биха затворили темата с х-чето на бразузъра си, и биха потърсили сигурност чрез едно утвърдено действие – заравяйки глава в пясъка (разбирай завръщане към познатите компромиси и обичайното самозалъгване, с които наглед се живее по-леко). И това е нормално – патогномиченviii признак е за объркаността.

Завръщане… не е за този тип хора (затова драма няма както за тях, така и за нас)ix . Концепцията на тазгодишното Събитие се породи от търсенията на търсещите, от неудовлетворението на неудовлетворените, от мечтите на мечтателите, от стремежа към неординерното у разЛичните и към свободата у инсайтърите. И колкото и следи на неосъзнатост или бреме на обърканост да носеха от миналото всички те, имаше нещо, което съществено ги отличаваше от групата на ординерите – безмълвният вътрешен глас, който им нашепваше: “Има нещо истинско, съдбовно и енигматично, което свързва в обща нишка теб, Вселената и живота. Това е, което не ти дава мира. За да намериш, не спирай да търсиш.”

Завръщане… е Събитието, което ще разкрие посоката на търсене на истински търсещия, пътят към хармонията на дълбоко неудовлетворения; ще отсее автентичните от фалшивите мечти при мечтателя и ще му даде алгоритъма как да ги реализира; ще възвърне усета за истинското и важното в живота за всички нас; ще придаде аромат, вкус и визия на закърнелите ни сетива за многобройните малки, но стойностни неща и ще трасира с инсайтите си нова пътека в съзнанието ни, водеща до измерения на осъзнатост и реалности на възприятие, за чието съществуване дори не сме и подозирали.

Концепцията на Завръщане… е всъщност едно дълго жадувано завръщане към изгубения рай на уникалност, споделеност, изобилие и безметежна свобода, към която всеки (не)съзнателно се стреми. Ако трябва да сведем до една дума какво би дало Завръщане… на всеки един участник в Събитието 2013, независимо какъв мотив го е довел, не бихме се колебали и за миг коя ще е думата – Път.

Завръщане… – Акцентите

“Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство” – Яне Сандански

Освобождаване – билетът за Завръщане… към себе си.

 • Освобождаване от хората, фактите и обстоятелствата, които “рамкират” матрицата ни на несвобода и които ни “пазят грижливо (и мнооого загрижено)” далече от истинската ни същност
 • Разбиване на дълбоко вкоренените шаблонни модели на световъзприятие, с помощта, на които сме повярвали в своята ограниченост и обусловеност
 • Приключване с ролите на фалшивите ни идентичности, чрез които живеем фалшивия си живот
 • Прерязване на “ръждивия бодлив” плет от страховете ни, скововащ ни в матричната рамка на живеене и световъзприемане и преминаване отвъд границите на “възможното”, “мислимото” и “удобното” в живота ни

Припомняне – първият полъх на Завръщане…

 • Истината за “синьото хапче” или разбиране на факта, кои не сме
 • “Червеното хапче” или болезнената истина, която ще ни припомни тези, които сме
 • Спомени от бъдещето или как да променим тракеторията на съдбата, според намерението на истинското ни аз
 • Поглед към Дома… и скритият спомен за него

Отвъд познатите бариери ЗавръщанеТО…

 • Преминаване отвъд ограниченията на ума
 • Преживявания отвъд махалото на емоциите
 • Хоризонти на живеене отвъд обусловеността
 • Отвъд на отвъд. Пътуване към себе си и Дома…

Завръщане…  Практическият модул

“Ще се видим у Дома или по Пътя за натам” – Френска поговорка

 • Дихателни сесии IBI (Инсайтинг интензивно дишане) индивидуално сред природата и в група (InSighting практика)
 • InSighting Integral (Инсайтинг интегрално дишане) – променени модели за индуциране на пневмокатарзис и повишена осъзнатост в настоящето (InSighting практика)
 • Рисуване на мандали – картини от вътрешната ни Вселена
 • Интровертиращо дишане Breath Insight (BI) – мост към Източника на вътрешна мъдрост (InSighting практика)
 • I-Sighting – практикуване на не-ума – (InSighting практика)
 • GiveInsight – изкуството да получаваш, давайки (InSighting практика)
 • Ново! ПрОз(а)рения. Името! Прозрение (озарение) за истинското ни име, кореспондиращо с автентичното ни Аз (InSighting практика)
 • Пречистване чрез четирите елемента – въздух, огън, вода, земя
 • Pathwithin. Намиране на пътя към себе си, следвайки траекторията на съдбата, очертана от синхроничностите отвън (InSighting практика)
 • Ново! StarSight – озарения от звездите. Серия от нощни практики на открито (InSighting практика)
 • The Core – пребиваване в Ядрото или достигане на състоянието на неприкосновеност (InSighting практика)
 • InSightime – разчупване на представата за линейното време (InSighting практика)
 • Ново! Пау-уау – решаване на конфликти и проблеми в живота чрез изживяване на спонтанното веселие и безпричинната радост – древна индианска церемония
 • MaskInsight – открий вътрешната маска и й вдъхни живот чрез себеизява – (InSighting практика).
 • Off the Beaten Path. Свободата е път без пътища – (InSighting практика)
 • Дъра-бъра – групи за споделяне на бутилка вино (носете си ) край огъня вечер
 • Burning Man – за тези, които не са го преживели, ще е ново и очарователно преживяване, а за тези, които са… ще е още една феерия на Волността и Свободата

Завръщане… – За кого е този семинар

“Животът доста прилича на консерва сардини, всички търсим къде е отварачката 😉 “ – Алън Бенет

За всички:

 • Които търсят духа на Магичното и искат да го пуснат в живота си
 • Които ще озарят групата с искрата уникалност, която носят в душата си
 • Които са готови за промяната, която ще направи тях самите и света около тях по-добри
 • Които търсят и още не са намерили
 • Които са намерили, но продължават да търсят
 • Които дръзват да мечтаят
 • Които могат да понесат да видят мечтите си сбъднати, а света си различен
 • Които имат смелостта да се откопчат от познатите житейски устои и да полетят в непознатото
 • Които рискуват и така позволяват на невъзможното да се случи
 • Които са загубили връзката със себе си и усещането за път и призвание
 • Които са се превърнали във вътрешни пътешественици, изучаващи белите петна от картата на своето истинско Аз
 • Които са професионално интересуващите се в сферата на холистичната и преживелищната терапия
 • Които искат да станат професионални InSighting инструктори и да превърнат страстта на хобито си в успешна професия
 • Които не са конформисти
 • Чието друго име е Свободата
 • Чийто Път е Креативността
 • Чийто подход е Личностната Сила
 • Чието верую е Изобилието
 • Които изповядват философията на Различния мироглед
 • Които си задават “неудобни” въпроси за себе си, Вселената, мястото си в нея и Смисъла и искат да намерят неудобните отговори
 • Които жадуват за Завръщане…

Завръщане… – Водещият на семинара

“Когато следвате съдбата си, вие храните вашата душа” – Харолд Кушнер

Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател и лектор с дългогодишна практика. Занимава се професионално с трансперсонална психотерапия, хипноза и хипнотерапия. Повлиян от древните преживелищни техники, целящи индуциране на променени състояния на съзнанието и мощна психологическа трансформация от една страна, и съвременните научни постижения на трансперсоналната психология от друга, той основава системата за развитие на потенциала на личността InSighting /Инсайтинг/ и на InSighting Club (insighting.eu), обединяващ хора с различни професии, пол, възраст и социален статус, чийто общ знаменател е Различният мироглед за света и прилагането на алтернативни стратегии за живеене, насочени към реализация на цялостност и практикуването на философията на успеха в съответствие с потребностите и заложбите, които всеки човек носи в себе си.

Д-р Тенчев е водещ на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на идентичността, вътрешната свобода, личностната сила и себеактуализацията като път към намирането на себе си и мястото, Пътя и Смисъла ни във Вселената.

Завръщане… – Мястото

“Някой ми го показа и аз го открих сам” – Лу Уелч

Ваканционно селище „Орлова скала“ се намира на 90 км от София. Изградено е на брега на р.Стара река, под природната забележителност „Орлов камък – Червената стена”, на 1 км след с.Лопян, общ. Етрополе.

Състои се от хотел, четири самостоятелни къщи, ресторант и открит плувен басейн.

Хотелската част е изпълнена на два етажа. На първият етаж е разположено фоайето с рецепция и лоби бар, сауна, тракийска баня и 5 двойни стаи – стандарт. На вторият етаж има още 5 двойни стаи – лукс с покрити тераси. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел с вана, сателитна телевизия, интернет и мини бар.

Къщичките са с по два апартамента – общо 8 за комплекса. Апартаментите се състоят от оборудвана кухня, хол, спалня и просторна покрита тераса.

Хотелският комплекс се намира извън населени области и ще бъде затворен специално за провеждането на Инсайтинг семинара само и единствено за инсайтъри.

Зареждащата магична природа на Балкана, специфичното място на комплекса и времето на провеждане на семинара (откриването неслучайно е избрано в деня на лятното слънцестоене, по време на семинара е и Еньовден) са идеалното съчетание на време, място и хора за провеждането на кулминационния InSighting ивент за годината – Събитието 2013.

Завръщане… – Допълнителна информация

“Нещата не се променят; ние се променяме” – Хенри Дейвид Торо

Настаняване:
Участниците в семинара се настаняват в стаи по двама или апартаменти по трима. Всяка стая и апартамент имат самостоятелен санитарен възел, топла/студена вода, достъп до Wi Fi (безжичен интернет). Възможно е и настаняване в единична стая срещу допълнително заплащане.

Храна:
В цената за участие е включена вкусно и здравословно приготвена вегетарианска храна (закуска, обяд и вечеря), отгледана по европейските екологични стандарти (възможно е да бъде изготвено и меню за вегани).


i Това е кулминационното събитие в InSighting календара за годината. Ето защо терминът “Голям семинар” е заменен оттук нататък със “Събитието”. Организаторите на ивента и дългогодишните инсайтъри, считат, че то е знаково, както за InSighting, така и за участниците в него и новият термин отразява по-точно неговото значение. – б.а.

ii Инсайтър – човек, който носи в себе си Различния мироглед. Обратното на ординер. – б.ред.
iii По-“старите” инсайтъри знаят, че InSighting годината започва през септември и завършва в края на август. – б.ред.
iv Може да се илюстрира с преместването на часовниковата стрелка от 12 на 6, което е кофти за този, който е на колелото. – б.ред.
v Авторът продължава в текста да обозначава така Големия семинар от 2012 (в случай, че не е прочетена бележката под линия i). А и редакторът явно има нужда от изява 😉 – б.ред.
vi Различен мироглед – доста абстрактно понятие, същевременно изпълнено с достатъчна конкретика. То отразява системата на световъзприятие на инсайтъра, която е много различна от общоприетата рамка, в границите, на която се възприема живота и Вселената. Това предопределя различния му от утвърденото статукво начин на живот, на правене на избори и на определяне на посока в живота му. – б.ред.
vii Непредубеденият читател да разбира думата висоти както в пряк, така и в преносен смисъл.– б.а.
viii Патогномичен – симптом, присъщ за съответната диагноза и подпомагащ поставянето й. В случая се има предвид отказът да се види истината. – б.ред.
ix Или както биха казали старите хора “всеки по пътя си” – б.ред.
д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Уей У Уей
Още за психотерапевта