Първата ми среща с Димитър Тенчев беше в края на месец септември 2006 г. При него ме изпрати мой познат, който тогава беше първият човек, с когото аз споделих искрено, че имам проблем. Страхувах се от призраци, духове, вампири, демони, изобщо всякакви свръх естествени същества, които обитават тайнствената тъмнина на нощта. Безпокойство и паника ме обхващаха всяка нощ и особено в къщи. През деня, навън по всяко време на денонощието или сред хора се чувствах спокойна.

Тези страхове ме съпътстваха от дете, всъщност не помня момента, когато са започнали. Приемах ги за даденост, отдавах ги на влиянието на книги и филми. Сега си спомням нещо странно – филмите на ужасите или с митологична тематика представляваха за мен огромен интерес, въпреки че знаех, че сюжетите им са „храна” за страховете и въображението ми. Знаех, че след като ги гледам, сцени и подробности от тях ще се появяват в мислите ми и ще придават облик на страховете ми, но не можех да устоя на изкушението. Животът си вървеше, аз пораствах без да се замислям за страховете си, приемах ги за нещо нормално. Единствените опити, които правех за тяхното премахване бяха самоубеждаването в моменти на паника, че демони не съществуват, че страха е плод на моето въображение и че всъщност всичко е наред.

С течение на годините, обаче нещата не се оправяха, страховете ми се засилваха и стигнах до смешното и нелепо положение на 24 години да спя в една стая с майка ми, защото сама на тъмно ме обхващаше силно чувство на паника без митологичен, демоничен сюжет, просто ужас и паник атака, които аз не можех да потуша и контролирам. Тогава се срещнах с моя познат, за когото знаех лично и от собствени наблюдения, че терапията му при д-р Тенчев беше много успешна. Разказах му всичко, той ми каза, че най – добре е за мен да започна веднага терапия.

Още на първия сеанс д-р Тенчев ми каза, че моят случай е безинтересен и лесен за разрешаване, „някаква фобийка”, която не е нищо особено. Аз се учудих, дори леко се обидих, но започнах да ходя на сеанси веднъж седмично. Сеансите представляваха разговори, но по време на четвъртия или петия той ми показа една от техниките за InSighting дишане. Практиката трая около 40 минути.

Преживяванията ми бяха напълно нови, изненадващи и различни от всичко, което бях усещала до тогава в живота си. За мен беше шок да разбера, че само от дишане, може да се постигне такъв ефект!!! Ще се опитам да ги опиша, за да бъда по – ясна, но предварително казвам, че това е нещо, което трябва да се преживее, а не да бъде логически разбрано. Както са трудни за преразказване сънища и усещания, така и сега се притеснявам, че няма да мога да пресъздам цялата пълнота и сила на практиката само с моите думи.

Още с първите вдишвания ме изпълни изблик от емоции и усещания – смях и плач. Нямаше никакви логични разсъждения и мисли с причинно-следствени връзки, просто емоции и усещания, и дишане. Имаше огромна изненада от съществуването на всичко това, усещах го като друг свят, страх и възторг едновременно. До тогава аз познавах всичко около себе си в неговата материална страна, никога не се бях интересувала сериозно или занимавала с медитация или други техники, насочени към духа и света на несъзнаваното. Ще си позволя да парафразирам Олдъс Хъксли, сякаш „дверите на възприятието” се отвориха пред мен и откриха един „прекрасен нов свят”. Това беше първото ми дишане, прибрах се в къщи и страховете ги нямаше. Просто спах в моята стая. Следващите събития са „история”.

Животът ми се промени неусетно: родителите ми се преместиха, живеех сама, разделих се с приятеля си, с който бях само за да не остана насаме с демоните си, бизнесът ми се разви. Продължих терапията си при д-р. Тенчев. Сега съм на 27  години, отношението ми към живота е напълно различно, всъщност усещането е не, че съм открила нещо ново, а по – скоро завръщане към нещо сякаш забравено или скрито, но винаги съществувало.

Продължавам терапията, посещавам семинарите и InSighting центъра, това за мен е извор на сила  и жизненост, начало и път към самата мен, развитие, а понякога и пристан за приятна почивка. InSighting се превърна за мен от терапевтична практика в нова житейска философия за по-щастлив и успешен живот.

Ц.С.