Wishpin - една универсална книга или как да следваме собствения си път

Наскоро участвах в предаване с тема “Цената на успеха”. Другият гост представяше книга, която да ни научи как да подражаваме на чужди модели, дадени от хора, които той беше приел за успешни с тезата, че подражавайки им и ние ще станем успешни. Водещата също настояваше, че искала някой да й предложи чужд модел, който да възприеме и да стане успешна.

В този момент тези двама души ми се сториха изключително показателна извадка защо хората не могат да преуспеят.
Не можех да повярвам, че има хора, които до такава степен се страхуват да поемат отговорност за живота си, че са съгласни цял живот да подражават на някой друг, вместо да открият своя собствен път. Това им се струваше трудоемко, отнемащо много време и изцяло невъзможно.

Опитах се да им обясня, че причината да има толкова малко успели хора се корени именно в желанието на всеки да подражава на някой друг.
Успехът не е copy-paste, не е в подражанието на чужди модели, били те и привидно много успешни. Да приемем обратното, би означавало да кажем, че полуфабрикатната храна може да ни даде повече от вкусно приготвено ястие с пресни продукти и подправки.
Дадох си сметка, че ако нещо се криеше зад тоталното неразбиране у водещата и нейният гост, то беше един дълбоко вкоренен страх от непознатото. Страх от това да заявиш себе си като оригинал, а не като копие.

Истински успелите хора не следват никого, освен себе си

Те са тези, които всеки ден правят това, което желаят и случват нещата по най-добрия за тях начин. Успелите хора нямат потребност да се показват или доказват като такива. Те знаят, че са номер 1 в това, което правят, защото им доставя истинско удоволствие всичко, с което се занимават.

И понеже тук винаги възниква въпроса “Възможно ли е това?”, отговорът е напълно е възможно.
За мен отговорът започна с една книга, наречена “WISHPIN”. Ако трябва с едно изречение да определя тази книга, тя би била “Универсална книга, която показва как, за да успееш си си необходим единствено ти”.

С какво е различна WISHPIN от останалите книги?

С това, че методът, който развива не се базира нито на чужди псевдомодели, нито върху чужди качества и чужди стъпки, нито върху позитивни утвърждения и формулировки.
Книгата разказва историята на двама приятели, които избират да сбъднат всичките си мечти именно ДНЕС. Откриват и начина, по който това да се случи – възнамеряването. Постепенно привличат към своята кауза своя приятелка от детството и гостенка на екоселището, където отсядат. В един момент реалността като място, изпълнено с пречки, престава да съществува. Животът се превръща в път, по който се реализират мечтите.

Когато прочетох за първи път тази книга, си спомням как подчертавах цели абзаци от страниците, защото виждах не нечия измислена история, а историята на собствения ми живот. Неудовлетвореността от срещата с най-различни пречки по пътя към мечтите, ми беше добре позната. Постигането на всичко по трудния начин, също не ми беше чуждо. И поради тази причина WISHPIN се оказа моята универсална книга.

Още докато четох, ми се искаше да практикувам всяко едно от нещата, които героите в книгата правиха. Исках да възнамерявам, да изгарям ролите, да не правя нищо, но да усещам как самото неправене случва нещата в живота ми и получавам грижа и спокойствие. Исках да имам собствено WISHPIN табло, на което да окача всичките си желания и те да се сбъднат по един лек и приятен начин.
И в момента, в който започнах да ги правя осъзнах, че WISHPIN е метод, който ти помага да престанеш да си някой друг и да започнеш да успяваш като себе си.

Мит е, че успехът изисква усилия

Да бъдеш себе си е най-естественото нещо на света, не изисква нищо, точно обратното – усилията идват от желанието ни да поддържаме роли, които нямат нищо общо с нас. Да бъдем някой друг бил той и идеалната личност, създадена от нас в собствения ни ум или реална личност, която припознаваме като успяла, е крайно изтощително и неефективно.

Този мит води след себе си множество други – митът, че успехът има цена, митът, че може и цял живот да не откриеш своя път и затова е добре да следваш унифицираните чужди модели, дори митът, че успехът се дължи на позитивно мислене.
Успехът няма цена и огромна част от истински успелите хора го доказват. Успехът е там, където вратите са широко отворени само за теб, където няма усещане за пренатягане, изтощение или конкуренция. Той е тази част от теб, която винаги ще те отличава от останалите. Точно затова и чуждите модели никога няма да те направят успешен. Те ще те въвлекат в ролята на подражателя, който се опитва с чужди средства да постигне чужди резултати.

Собственият път не е позитивни формулировки, не е да се самоубеждаваш, че си успешен или удовлетворен. Умът има силата да ни разболява, но няма силата да промени себе си. Онова, което ни променя, е преживяването.

WISHPIN ми помогна да го разбера и приложа в собствения си живот

За да мога към днешна дата да правя само това, което искам, да ми плащат само за нещата, които истински обичам и да поддържам само отношения с хора, които ме развиват и обогатяват.

Помогна ми осъзная, че отправната точка на успеха е да избереш да бъдеш несъвършен оригинал пред перфектно копие. Защото несъвършеният оригинал може да стане съвършен, но съдбата на перфектното копие е да си остане едно перфектно копие.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта