Вестник 24 часа / 18.03.2010 г.

Интервю на Илияна Ангелова с д-р Димитър Тенчев

Тревожност отключва панически атаки

– Д-р Тенчев, какви са методите, които използвате в помощ на пациентите и за развитие на личността?

– Работата ни е в две генерални направления. Психотерапията е за пациенти с психически разстройства и проблеми, а семинарите, курсовете и групите – за развитие на потенциала на личността. Основните ни методи в „InSighring Център“ са хипноза, хипнотерапия, InSighting Интензивно дишане. Смятат ги за алтернативни у нас, но са широко признати на Запад. Общото между тях е, че са преживелищни. По-малко се набляга на анализа, разсъжденията и логическите умозаключения. Работим по елиминирането на проблема, като постигаме променени състояния на съзнанието, а не просто да се ровим в миналото.

– Българите научиха ли се да ходят на психотерапевт?

– През последните години се наблюдава разбиране за това какво е психотерапевт и кой ходи при него. Той е търсен не само от хора с психични проблеми. Все повече искат да имат нещо като мениджър за по-щастлив живот, който им помага да свалят стреса от всекидневието, да набележат истинските приоритети в живота. Това води до по-цялостна и по-разгърната личност от гледна точка на заложбите, които всеки носи.

– С какви проблеми идват хората при вас?

– Най-много са тези с паническо разстройство – синдромокомплекс от психосоматичните симптоми, които не са опасни, но влошават неимоверно качеството на живот. В определени ситуации се получават световъртеж, сърцебиене и задушаване, ускорен пулс, изпотяване на цялото тяло, разтреперване, ужас от влизане сам в асансьора. Страхуват се да останат за по-дълго време в голям хипермаркет. Понякога имат чувството, че ще умрат. Паническото разстройство е широко разпространено в индустриалните държави. У нас също се среща с по-голяма честота. То се повлиява добре от хипнотерапия и семинарите по интензивно дишане.

Друга голяма група са хората с депресии. Трябва да направим разлика между ендогенно обусловената депресия и реактивната, която се причинява от различни травмиращи събития в живота ни. Интересно е да споменем и ажитираната, която е трудно разпознаваема.

Пациентът не разбира, че е в депресия, той е хиперактивен, невероятно зает е, има много познати и социални контакти. Тази хиперактивност маскира по-дълбоки състояния на психиката, които често имат неясен и трудно разпознаваем депресивен фон. Но той е като бомба със закъснител. Изведнъж цялата енергия на човека изчезва и той може да започне да гледа в една точка месеци наред.

Друга група са хора със специфични фобии – страх от куче, котка или самолет, от открити или закрити помещения, които се повлияват успешно от хипнозата. Тя помага и на различни зависимости – от алкохола, цигарите, хазарта или дори интернет.

Интересни са пациентите с т.нар. ноогенна депресия. На пръв поглед всичко ти е наред в живота, имаш работа, семейство, добър материален и социален статус, но си дълбоко неудовлетворен от живота си. Привидно всичко е наред, но това не е животът, който желаеш. Обикновено тези хора се нуждаят от преломна промяна. Не на последно място са хора с динамични професии с високо ниво на стрес. Нервната им система е опъната на прага на издръжливостта пред точката на пречупване. Семинарите по дишане и методите на преживелищна терапия намаляват стреса и изчистват „замръзналите“ психотравми.

– Стресът или емоционални травми отключват психичното страдание?

– Различно е. Винаги има конкретен повод, който е отключил атаката, но тя има дълга предистория. Например човек е във влака и чувства, че се разтреперва, а сърцето му ще се пръсне. Моя пациентка избягваше всичко, което се движи по релси, защото идваха атаките.

Истинската причина е генерализираната тревожност, трупана години наред. Ние отказваме да се вслушаме в нея, но тя достига критичен праг и трябва да се освободи като паническата атака. „Който не познава тревожността, не познава възможността“, е казал Киркегор. Необходима е радикална промяна в живота ни, дори нашият рационален ум да не смята така. Стигаме до момента на избора – сигурност или свобода – кръстопът в живота на всеки човек.

– Хората са различни, как намираш правилния подход?

– Първият сеанс е разговор. Диагнозата и проблемите се разбират в първите минути. После е важно да опозная личността – мечтите, страховете, потиснатите желания. Всеки човек е една вселена. Виждам начина му на мислене, „филтъра“ му на световъзприятие, емоциите, които изграждат матрици на поведение. Терапията е комплексна и не се изчерпва с един подход. Може да е разговор, хипноза, техники по дишане или групова терапия, например при социална фобия.

– Кога прилагате хипноза?

– Често, хипнозата е състояние на съзнанието, което е естествено. При него се повишава значително ефективността на терапията. Това не е мистерия, а добре овладяно от психотерапевта състояние на съзнанието, при което се получава дълбока връзка между терапевт и пациент. Хипнозата е мост на доверие към пациента.

– Има ли хора, които са по-податливи на хипноза?

– Да, но не може да се каже предварително. Има хора, при които е като дарба да навлизат бързо в дълбок транс. Но истинското изкуство е психотерапията, която провеждаме по време на хипноза. Преживелищните методи тогава са най-силните.

– Как точно решавате проблемите в хипнотичен транс?

– Чрез метафори, разкази, примери дори от моя живот или практиката, която съм имал. Така се заобикаля критичният глас на логичния ум и подсъзнанието само разбира поуката от историята и я интегрира в живота ни. Това е същинският процес на изцеление не само от разстройствата, но и от неправилните модели на интерпретиране на реалността.

– Някои от пациентите имат ли усещане, че са физически болни?

– Да. Дълбокото неудовлетворение, стресът, негативното мислене, непрекъснатото оплакване, търсене на проблеми, повтарянето на едни и същи грешки може да резултира във физическо заболяване като хипертония, синузит, язва, цистит, автоимунни заболявания. Ракът може да се разглежда и като тотално отхвърляне на живота ни и бунт срещу нас самите. Ето защо хигиената на психиката ще е следващата мода у нас след като фитнесът ни завладя.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта