Синята пеперуда (Morpho peleides) – символът на InSighting

Хомеопатично доказване на качествата и значението на Синята пеперуда

През лятото на 2007 г. за първи път на тениските, подарени на участниците на тогавашния Голям семинар, се появи логото на InSighting, със Синята пеперуда, естетически втъкана в едно цяло с надписа (самото лого беше създадено в края на 2006 г. от Еци – талантлив дизайнер от световна величина, който за съжаление вече не е между нас). Оттогава InSighting логото се превърна не само във флагманска емблема, лесно разпознаваема от всички Инсайтъри, но и в символ, с който те започнаха да се идентифицират. Сини пеперуди започнаха да се мяркат по шалове, блузи, брошки, да се настаняват по шапки, надписи, татуировки, както и все по-често да присъстват като акценти по торти, пликове, подаръчни хартии, мандали, пръстени, колиета, статуетки, орнаменти от интериора на офиса или дома – списъкът може да се удължи практически до безкрай.

Всеки, който по някакъв начин започваше да се отъждествява с каузата InSighting, къде на съзнавано, къде на несъзнавано ниво, неминуемо започваше да се “сближава” и с Blue Morpho – Символа, който въплъщава в себе си философията InSighting и изразява многопластовите послания, свързани с InSighting светогледа.

Като направя ретроспекция във времето мога пост фактум да кажа, че развитието на InSighting се дели на два ясно диференцирани един от друг периода – преди и след като Синята пеперуда се превърна в InSighting лого (всеки, който е дългогодишен Инсайтър е бил свидетел на Метаморфозата, за която иде реч). Трябваха ми години обаче да осъзная, че може би не само InSighting придадe смисъл, натовари със съдържание и зададе енергиен импринт на Синята пеперуда като негов символ, а че архетипното послание на Символа е текло и тече и в обратна посока, може би дори с по-голяма сила.

Оказа се, че Blue Morpho е дала на InSighting облика, характера и душата едновременно – такива, каквито ги познаваме днес. Дали аз се натъкнат на Синята пеперуда или тя избра InSighting за свой дом – това няма значение, а и едва ли можем да го разберем на концептуално-аналитично, причинно-следствено, нютоново-картезианско и всякакъв подобен shit ниво. Това, което обаче е от значение са редовете по-долу, които за пореден път ми доказаха, че символите, с техните послания и знаци, действат безусловно и неотменимо върху Несъзнаваното като мощен енергиен модел, който индуцира трайна промяна по отношение характера и съдбата на носителя му.

Срещата между Blue Morpho (наричана Синята пеперуда) и InSighting беше съдбоносна – поне за последния. Защото разбрах, че не просто Синята пеперуда е красива алюзия за катарзиса, трансформацията, освобождаването и намирането на изгубения път към Дома, а че InSighting E Синята Пеперуда!

На хомеопатично доказване, изложено в настоящата статия се натъкнах преди около 2 години, когато InSighting вече беше ясно обособен като философия за разЛичности, като доктрина за нонконформизъм, като път към Свободата и като посока към… ти-знаеш-накъде. Няма да крия – бях шокиран от прочетеното! Защото съвпадна до микрон с това, което от години говорех на лекциите на семинарите ни, както и с преживяванията на участниците в тях. Синята пеперуда е жива! И тя е тук, за да те дари с криле, или може би с нов чифт очи по пътя към Дома, истинския ти Дом.

Със специална благодарност на Катрин за този превод.

Първоначална тритурация (стриване) на Blue Morpho (Синята пеперуда) 21 – 22 ноември, Калгари, Алберта

 

Освен група от шест участника в Калгари, друга група от пет човека правят същата тритурация, по същото време във Вислох, Германия под ръководството на Санджара Омоний. Тук са комбинираните резултати от двете групи.

Ниво C1 от тритурацията отразява най-вече начина, по който всеки участник „вижда“ себе си в енергията на субстанцията, която се стрива или в нашия случай, кой аспект от същността ни се явява в резонанс с Blue Morpho. C1 е също ниво, на което като цяло се явяват най-много физически симптоми.

Най-поразителната особеност при ниво С1 на Синята пеперуда е полярността на проблемите, с които се сблъскваме. Въпреки различното им естество, конфликтът между противоположностите е присъщ на всички участници.

Някои примери за такива двойки полярности са:

Какво следвам – своята интуиция или установените норми?

Следвам ли желанието си за свобода или живея с миналото?

Следвам ли желанието си за свобода или спазвам правилата?

Следвам ли желанието си за промяна или се подчинявам на страха от промяна и несигурността, която тя носи със себе си?

Следвам ли това, което ми носи истинска радост или предпочитам сигурността на „затвора“, в който се намирам?

Оставям ли нещата да бъдат такива каквито са или се вкопчвам в изтъканото от страх желание за контрол?

Искам ли в края на живота си да се откажа от физическото си тяло или ще остана до край негов пленник?

Интересно е, че дори физическите симптоми на ниво С1 са небалансирани до степен, че всички те се проявяват от една и съща страна (болка в дясното рамо, тежест на дясната ръка, сърбеж на дясната длан, сърбеж от дясната страна на лицето). Явява се ясно изразено желание за външна промяна – в прическата или в стила на обличане. Като последствие от желанието за промяна изниква и идеята за раздяла, напускане, оставяне на нещата каквито са, както и последното отдаване – в ръцете на смъртта.

Ниво C2 обикновено отразява нашите взаимоотношения. И тъй като взаимоотношенията ни са свързани предимно с емоции, тук емоциите излизат на преден план.

Чувстваме се изключително уязвими, дори застрашени и неспособни да се защитаваме. Усещаме тревожност, притеснения за пари, страх, че сме използвани, измамени, потъпквани отново и отново, без да можем да направим нищо, за да се предпазим. След това се появява усещането, че сме атакувани, удряни, бити, премазани или дори прободени с ножове. Във всички тези ситуации се чувстваме като жертви. Кулминацията е страхът, че ще си отидем без да сме постигнали целта на живота си.

От друга страна се наблюдава явна агресия, изразена или чрез груб език и ругатни при едни, а при други с физическа агресия, изразена в желанието да строшат порцелановото хаванче с чука. Тази агресия може да бъде насочена и към самия себе „Искам да се разкъсам на парчета, да се нараня“.

По време на C3 достигаме ментално ниво. Изненадващо се явяват много физически симптоми като най-често срещаният от тях е напрежение в главата (проявено при повече от половината участници).

Неочаквано е също, че като цяло не протича много мисловна дейност по време на групите! На много от етапите преобладава усещането за празнота, скука; чувството, че очакваме нещо непознато да се случи. Не сме способни да мислим, мозъкът ни не функционира както обикновено – логическото мислене е изключено. И това сякаш е физически симптом. Някои са почти в безсъзнание и дори в състояние подобно на кома. За други мислите са объркани и хаотични. Съзнанието е разпръснато, нефокусирано, като че ли различни части от него са на различни места и дори в различно време. Чувстваме се тревожни и недоволни.

В C4 достигаме духовно ниво, където най-вече би трябвало да намерим решението на проблема, през който до този момент преминаваме.

Това е първото ниво, на което се забелязва някаква свързаност между всички участници в групата. Интересни са ни другите хора, интересно ни е да се наблюдаваме едни – други. Чак тогава забелязваме, че това е липсвало до сега, че всеки един е преминавал през процеса, като че ли е сам, въпреки че това не е предизвикало емоция или самота.

Отново силно се явява желанието за промяна и често за болезнена промяна – напускане на дома, напускане на приятели, семейство, смяна на работа. Въпреки това сме неспокойни. Домът е друга важна тема – да напуснем дома или да търсим дом. И мистериозният отговор на този въпрос е: Домът не е това, което сме си представяли че е, той се трансформира. Кулминацията на промените настъпва с образа на разруха, сценарий на глобална катастрофа. Един от участниците вижда космически кораби, които идват да отведат хората вкъщи. Отново възниква въпросът: Къде е „вкъщи“?

В края на С4 винаги стигаме до въпроса: Готови ли сме с приготовлението на лекарството – имаме ли перфектното лечебно средство, в което се съдържат не само симптомите на проблема (C1 до C3), но и енергията на неговото решение (C4 или понякога C5)? Тук трябва да отбележим, че още не сме приключили. Повечето от нас все са обзети от усещане за страдание и болка. В допълнение се появяват и нови нива от колективна важност (глобално унищожение), които сочат към ниво C5. Една от участничките е намерила решението за себе си. Тя държи преднина пред останалите и е достигнала до умиротворение на колективно ниво, до което обикновено се докосваме в С5.

Решаваме да продължим процеса до C5 (колективно ниво).

Усещането е много по-меко, нежно от предходните. Намираме „Дома“ – сигурността в постоянната промяна, мястото за почивка в постоянното движение. Тогава можем да отдъхнем, на това можем да се уповаваме. Всичко, което видяхме разрушено, разбито на парчета и разпръснато, започва да се събира отново къс по къс, но не в предишния си вид и форма, а отделните части оформят нещо абсолютно неочаквано, нещо ново. Старите „рани“ не са излекувани, но ние вече гледаме на нещата от съвсем друга перспектива. Можем да видим, че това, което изглежда като болка и страдание на по-ниските нива е всъщност част от нещо по-голямо и красиво, нещо перфектно, което не се нуждае от нищо повече, не се нуждае от оздравяване.

Излекуването в енергията на Синята пеперуда се случва на ниво различно от това, в което се намира първоначалният проблем.

Най-необичайната визия, която получаваме е, че на слепите ще бъдат дадени нови очи, което не означава, че старите им очи ще бъдат излекувани. Означава, че ще съществува нов начин на възприятие, че ще ни бъдат дадени сетива, които все още дори не можем да си представим. Сега усещаме спокойствие, сега можем да видим цялата красота и знаем, че лекарството ни е перфектно и нашия вътрешен процес е вече завършен.

Мисли за Morpho след тритурацията

В енергията на Синята пеперуда не намираме лек по начина, по който обикновено го разбираме. Не става дума за решаване на проблем, лекуване на рана, възстановяване на предишно състояние на цялостност. Всички проблеми и страдания от предишни етапи все още са тук и накрая на процеса, но в С5 вече можем да гледаме на тях от по-високо ниво и да видим истинската им прелест. Това, което изпитваме като страдание не се променя, просто се разкрива неговата хармония в една по-широка картина. По този начин Blue Morpho ни научава как да се държим, да не се предаваме, a не как да спрем разрушението и със сигурност не да се противопоставим на смъртта. Дарът на пеперудата от една страна е да ни позволи да съзрем изяществото на този процес в един по-широк контекст и от друга страна да успеем да видим как нещата се събират отново, но в друга, нова форма. Сега вече е разбираемо защо толкова много неизлечимо болни деца рисуват сини пеперуди преди да си отидатBlue Morpho им дава мир по пътя, без да го променя. Филмът “Синята пеперуда” е добър пример за това.

От хомеопатична гледна точка, това би могло да бъде едно добро лекарство за деца със сериозни нелечими физически заболявания, например мозъчни травми след раждане или ваксина, генетични проблеми и т.н. Някои от тези ситуации не могат да бъдат променени от нас, в някои случаи лечение на физическо ниво може да е невъзможно. Ето къде Синята пеперуда може да ни помогне да разберем , че това индивидуално страдание е в унисон с по-голямата красота на живота и дори не би трябвало да се променя. Урок, който е изключително трудно да приемем като възрастни. Децата често се справят доста по-добре. Това, което се яви силно пред мен по време на тритурацията e, че пеперудите като цяло могат да бъдат полезни след ваксинации. Като момче събирах всякакви гъсеници, за да наблюдавам тяхната очарователна метаморфоза в какавиди и накрая чудото да видя излизането на пеперудата. Винаги недоумявах, защо половината от гъсениците, които бях събрал сред природата никога не ставаха пеперуди (виж в C2: страхът да не достигнем до крайната цел). По-късно разбрах, че ихневмонът – малко паразитно насекомо – снася яйцата си в живата гъсеница и неговите ларви започват да я ядат постепенно отвътре. Това ми напомни много на ваксинирано дете (виж отново C2: невъзможност да предпазваме самите себе си), което трябва да се бори с чужда енергия вътре в себе си.

Финалната визия предизвикана от енергията на Morpho е, че лечението ще изглежда различно от това, което сме очаквали

Да се излекуваме чрез Синята пеперуда означава да оставим нещата да се разпаднат, живота да вземе своето, позволявайки му дори да приключи, за да изпитаме оздравяване в изникването на нещо ново, на нещо непредвидено – да се излекуваме в процеса на трансформация. Това доказва колко перфектно е името на Morpho. То означава: Промененият.

д-р Роналд Гюнтер

Някои бележки от редактора (с други думи от мен):

Изключително хомеопатично доказване, година преди да се натъкна на канадско-германското по-горе, беше направено в InSighting Център, в провеждан от мен курс по хипноза, където участваха и 8 специалисти по хомеопатия, наред с останалите участници. Интересното и авангардното беше, че всички преживявания тип „Синя пеперуда“ бяха наблюдавани по време на хипнотичен транс, който заобикаляше интерпретациите и изкривяванията на логичния ум и засилваше многократно действието и ефектите на самата субстанция. С други думи експериментът целеше чистота от интелектуално и социално обусловени проекции и проява на трансперсонални елементи в самото преживяване – нещо, което според мен и според водещата на опита, категорично се получи. За интересуващите се – доказването е изложено в блога на Екатерина Чамурлийска, както и в книгата й “Не-човешкият език на болката”.

Проведеното в InSighting Център хомеопатично доказване върху Blue Morpho и изненадващите за мен резултати пробудиха интереса ми и ме подтикнаха да се поровя за проведени подобни експерименти със Синята пеперуда на други места по света. Така се натъкнах на статията, която надявам се сте прочели с интерес. Повече от година и половина мина преди да изпратя на Катрин линк към оригиналния английски вариант за превод. Случи се нещо много интересно. След като преводът беше направен и бях решил, редактирайки го, да видя още веднъж оригинала на английски, статията беше изчезнала, а страничката на сайта даваше Error 404, т.е. тази страница не съществува в интернет пространството. За радост, преводачката беше запазила текста на английски, така че той не е изгубен. И още нещо озадачаващо – сайтът на д-р Гюнтер си е на мястото, просто Синята пеперуда от него „беше отлетяла“, може би в посока към България ;).

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта