вестник Стандарт / март 2010

 

Революция на съзнанието

Да откажеш цигарите не е усилие, а желание, подплатено с правилен мотив – казва терапевтът доктор Тенчев

Хипнотерапия, InSighting, Интензивно дишане, психологическа астрология. Навярно всичко това ви звучи непознато и далечно като термини извадени от учебник или странни думички в диалози на завързан трилър. Но нещата нито са толкова сложни, нито толкова невъзможни, а напротив – достъпни до все повече българи и затова се превръщат в новата страст на модерния човек. Може всички тези термини да ви звучат като “тинтири-минтири”, но истината е, че са практични и приложими в ежедневието способи за подобряване на живота. Това доказва и огромният брой клиенти, които се извървяха в психотерапевтичните кабинети през последните години.

Все повече българи са склонни да спазват “хегиена на душите си”, както спазват хигиена на телата си, казва доктор Димитър Тенчев, при който час си запазват както бизнесмени и звезди, така и обикновени хора. Не е задължително да имаш проблем, за да идеш/отидеш на терапия. Може да искаш да промениш или премахнеш някой лош навик или да се отървеш от досадна фобия. “Човек няма нужда от пластична операция на съзнанието си, то да изглежда по-приемливо външно, човек има нужда от революция на съзнанието”, категоричен е специалистът, който освен със стандартна психотерапия се занимава и с хипноза от дълги години.

Завършил в Медицинския университет в София, а преди шест години започва самостоятелна психотерапевтична практика. Твърди, че интересът му към тази не толкова популярна материя у нас е от много години, “аз съм роден с тези въпроси за живота и съществуването”. На 17 започва да се интересува и чете за източни философии, но никак не му е било лесно с оглед на комунистическия режим, който забранява подобна литература. Влиза в ъндърграунд средите, където до него достига 7-8 ксерокопие от книга, преведена от някой ентусиаст. “Изтичаха ми очите”, споделя за смутните времена специалистът. През 88-а влиза в клуб по йога, но сбирките им бързо секват след намеса на милицията. Започва да прави хипноза сам в началото на 90-те. Учи се от книги и се упражнява сам. След това завършва съответни квалификационни модули по хипноза и хипнотерапия. Сега вече е едно от най-утвърдените имена в областта на трансперсоналната психология, хипнозата и преживелищната терапия.

Хипноза

Оказва се, че хипнозата няма нищо общо с онова състояние на актьорите в големите филми, което се предизвиква с размахване на часовник пред очите им, после те заспиват дълбоко, говорят, спомнят си, гърчат се, изпитват реална болка и после нищо не помнят. Нищо подобно. Трансът е абсолютно безопасен и може да се прилага дори от любители, най-малкото защото е естествено състояние на нашия мозък. В дебелите книги дори пише, че мозъкът ни изпада в подобни на хипноза състояние от 6 до 12 пъти на ден. Лесно могат да бъдат разпознати.

Ако ви се е случвало например след като се наобядвате да не ви се работи, да ви се приспи леко и да ви мързи – значи сте изпаднали в такова състояние. Хипнозата не е нищо друго освен променено състояние на съзнанието, при което терапевтът контактува с пациента и благоприятства по-бърза промяна на психиката с оглед изцеляване или постигане на някаква цел. Доктор Тенчев е категоричен, че терапиите не е задължително да са лечебни, а могат да се използват за премахване на фобии като страх от публика или вредни навици – алкохолизъм, тютюнопушене и наркомания.

“Едно от грешните схващания е, че лекаря променя подсъзнанието чисто механично. Хипнозата не е да кажеш на подсъзнанието, че него не го е страх например, или че вече не пушиш, не пиеш или няма да изпада в депресия. По скоро в хипноза даваме възможност на пациента да избере по-оптимален вариант на работа на неговото подсъзнание т.е. той прави осъзнат избор по време на хипноза, но не налаган чрез воля. Става от само себе си. Като дефрагментиране на хард диска е”, обяснява доктора/психотерапевта и твърди, че именно за това най-лесно се отказват страховете например. “Отнема различно време за всеки човек, може от 2 сеанса до 20 години, никой не знае. Хипнозата е краткосрочен метод, докато психоанализата може да продължи 10-15-20 години”, уточнява подробностите специалистът. Докато си хипнотизиран не си в безсъзнание. Може някой хора да изглеждат като спящи, но не е задължително. Също така не забравяш и не си като зомбиран. Има случай когато в дълбока хипноза някой неща може да се губят, но това е рядко. По време на хипноза върви мисловен процес, дори може човек да си мисли, че не е под хипноза. Но има признаци, по които се познава – начина, по който човек възприема времето и пространството. Всеки, който желае може да се научи и сам да предизвиква транс – автохипноза. Тук може да развенчаем още едно внушение от Холивуд и книгите за световната конспирация – не може някой злонамерен да те зомбира насилствено, защото в подсъзнанието има устойчиви вярвания и ценностна система, и съзнанието отхвърля внушението. Не приема трайно директивни внушения.

Хипнотерапия

Този непознат термин всъщност е обвързан тясно с хипнозата, но е по-обобщаващ. Това са методите, подходите и думите, които говори терапевта по време на сеанс. Защото той не казва само: “Ти ще откажеш цигарите!”, а използва мотивацията на пациента. Например при жена, която ще става майка може да повлияят фактите как точно никотина действа на плода. Ако психотерапевта прозре какви са дефицити (т.е. комплексите), които пациентът му има, терапията се насочва към запълване на тези дефицити, а не към спиране на цигарите.

Минали животи

Истина обаче е, че чрез хипноза може да се върнеш в минал живот. Факт обаче е, че това го постигат само 40% от опиталите. Най-често подобно желание е продиктувано от чисто любопитство. “В хипнозата често се пораждат фалшиви спомени. Те са като метафорична история от минал живот, която да разкрива проблем в сегашния”, предупреждава доктор Тенчев.

InSighting

Поредната сложна дума, която крие в себе си простички и много полезни неща. InSighting е набор от практики и подходи, които целят да трансформират съзнанието към по-добро, различна стратегия за живеене. Започва се с разговори, набелязване на нещата, които човек иска да промени, хипнозахипнотерапия, Интензивно дишане, след това групова терапия, семинари по дишане. Какво обаче му е странното на това да дишаш? И то интензивно. Всъщност оказва се, че чрез определени начини на дишане може да се освободи огромен психотравматичен материал и психиката да заработи по-леко. Всичко си има и научно обяснение, но не то осъществява терапията, а практикуването на съответната техника. И най-важното – InSighting е високо ефективна система за разгръщане на потенциала на личността. По време на тези упражнения може да звучи музика, а терапевтът говори до толкова доколкото да направлява учениците си. Това е преживелищен метод с много малко участие на специалиста и така той не се намесва с личните си предпочитания и философия за живота. “Логическият ум е на задната седалка и нещо по-мъдро и по-умно взима нещата в свои ръце”, разказва като приказка процеса на Интензивното дишане д-р Димитър Тенчев.

“Когато започваме психотерапия трябва да изберем страха или мечтата, защото мечтата е противоположна на сигурността. Хората често избират сигурността, затова и са нещастни, затова вегетират, а не живеят”, съветва той.

“InSighting е пътят към себе си, в който няма обикновени моменти, средството, чрез което животът на обикновения човек става необикновен.”

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта