вестник Преса / 10 февруари 2012 г.

Интервю на Мина Узаничева с д-р Димитър Тенчев

Мигрената. Бичът на емоциите

Едва ли има човек, който не познава мъчителното чувство да те боли глава. В такива моменти целият свят като че погрознява. И най-приятните звуци започват да дразнят, а светлината се превръща с кошмар. Най-лесно е да вземем силно болкоуспокояващо, но то ще помогне само за няколко часа – докато пристъпът отмине. А след него ще дойде втори, вероятно още по-ужасен. Д-р Димитър Тенчев не лекува симптомите, а се е насочил към премахване на причината за главоболието. Тя най-често се крие в чувството ни за тревожност, смята лекарят. Той е завършил Медицинския Университет в София, магистър е по медицина и магистър по здравен мениджмънт. От години се занимава с трансперсоналната психотерапия, хипноза и хипнотерапия. Помогнал е на много пациенти в своя InSighting Център. Специално за „Преса“ д-р Тенчев обясни разликите между обикновеното главоболие, което се появява под въздействието на стрес, и мигренозните пристъпи и описа начините за лечение.

Симптомите

Важно е да не бъркаме мирената с тензионното (стресогенно) главоболие, при което чувствате черепа си като в менгеме. То може да се усети като обръч около главата, натиск в челото, слепоочията или тила. Болката е по-лека в сравнение с мигренозната, но засяга много повече хора. Причинява безсъние, отпадналост, липса на концентрация. Ако се случва повече от 15 пъти месечно, се счита за хронично.

Мигрената причинява изключително силна болка, придружена от световъртеж, гадене, повръщане, стомашни неразположения. Състоянието се влошава от светлината, шума, понякога и от силен мирис. Усещането е за пулсиране, което с времето става по-силно. В началото се концентрира от едната страна на главата. Може да се предшества от т.нар. мигренозна аура. При нея часове преди пристъпа засегнатият вижда тъмни петна, бляскащи точици, линии, светлини. В по-редки случаи се усеща бучене или звънене в ушите. Силата на болката се увеличава при всякакви физически усилия, затова пациентите предпочитат да останат в покой, на тъмно и тихо. Пристъпът обикновено продължава от 4 часа до 3-4 денонощия, а понякога и по цяла седмица.

Причините

В основата на тензионното главоболие е стресът. От него най-често страдат по-чувствителните. Дори и положителните емоции са в състояние да го предизвикат. Обикновено се появява към средата на деня и започва да се увеличава до вечерта.

Учените имат различни теории за причините на мигрената. 80% от случаите са свързани с наследственост. Ако единият родител има такъв проблем, рискът за детето му е 50%, ако и двамата са с оплаквания, той скача на 75%. 16 на сто от жените по света са изпитали поне един мигренозен пристъп в живота си, при мъжете това са 6%. При всеки трети това е хронично.

Според някои теории в основата на главоболието е родовата травма – когато раждането е било продължително, имало е усложнения и е била причинена болка, която в зряла възраст започва да се възпроизвежда под въздействието на определени фактори.

Факторите

И при тензионното главоболие, и при мигрената един от основните фактори, които отключват проблема, е стресът – емоционален, ментален – свързан с интензивен интелектуален труд. Най-често страдат хората с обща тревожност, склонни към депресивни състояния или подложените на постоянно напрежение в работата си, особено ако трябва да се съобразяват с кратки срокове. Болка може да се почувства и при разпра в семейството или други негативни събития, с които се сблъскваме. Мигрената се отключва и от определени лекарства или храни – особено тези с много нитрати, както и китайската кухня заради специфичните вещества (моносодиум глутамат), стари сирена, алкохол, кофеин и др. Мигрената може да се отключи и от промяна във времето, от менструаен синдром, пропускане на хранене за деня, преумора, промяна в режима на сън.

Лечението

Болкоуспокояващите и лекарствата, които потискат повръщането, въздействат само на симптомите, без да влияят на причините за проблема. Тъй като стресът е в неговата основа, най-добре е да се научим да го контролираме. Д-р Тенчев се занимава с няколко метода за стрес мениджмънт. Това е т.нар. автогенният тренинг, при която човек се научава да се справя с панически атаки и чувството за тревожност.

Другият начин са релаксациите, медитациите, хипнозата и хипнотерапията, специалната система за InSighting Интензивно дишане, благодарение на която се преодоляват емоционалните проблеми. Те могат да се практикуват самостоятелно, но и в групи. „Идеята е пациентите да променят начина, по който гледат на света, защото се счита, е проблемите настъпват, когато не сме в съгласие със себе си. Ако човек се чувства като цялостна личност и изпитва вътрешна свобода, не би трябвало да има нито мигрена, нито главоболие, нито депресия, тревожност, паническо разстройство или какъвто и да е проблем. Защото дори и да носи генетична предиспозиция, при остъствие на условия, които отключват проблема, той няма да се прояви“, твърди терапевтът.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта