сп. Hello! България, брой 12 / 02 юни 2011 г.

Как една книга променя живота на д-р Димитър Тенчев

Има житейски истини, които дълбоко в себе си знаеш, но си имал нужда някой просто да ги облече в думи.

Този мъж говори за тях така увлекателно, че не искаш да напускаш кабинета му. Овладян, внушаващ спокойствие – какъвто трябва да е всеки психотерапевт. Само че Димитър Тенчев не е като останалите. Защото не лекува с хапчета, а с… хипноза и дишане. Човешкият живот е като пъзел. Убеден съм, че всеки се ражда с определени дарби и стремежи и ако ги изрази правилно, без да ги потиска, реализира мисията, която осмисля живота му. Имаме два избора – да живеем хаотично ден за ден, в нещо като матрица, предопределена от външни фактори или да разберем, че не сме просто листа, брулени от вятъра, а звезди със свой път. Въпросът е да намериш своя и да го извървиш докрай.

Направиш ли го, се изпълваш с усещане за завършеност.

Животът ни отразява като личности, а не като фалшиви идентичности, надянали маска, само за да бъдем социално приети.

И тук идва дълбокото ми убеждение, че човек може да е личност и да извърви личния си път, ако бъде не конформист, а бунтар.Такъв бил и д-р Тенчев като дете. В 1-ви клас искал да бяга от училище и да отиде в Байконур, за да стане космонавт. Със съучениците му смятали да изместят космонавтите точно преди полета. Звездите и безграничното го привличали неудържимо. И макар че по-късно мястото им заемат духовното търсене и човешкото съзнание, промяната е само в посоката, но целта е безграничното. После идват китарата и бойните изкуства, докато се стига до една забранена книга с писмата на известния руски йога Борис Сахаров до ученика му Лунин, историята на Рамакришна и писма до тибетските мъдреци. Това отваря мирогледа на 17-годишния младеж към духовни измерения, които се отричат навремето. Навлиза в кръгове, занимаващи се с будизъм, йога и т. н. Именно това го кара малко след като го приемат да учи медицина, да избяга в Индия.” През 1990-а това беше много смела постъпка. Изтеглих всички пари, спестени от баба ми от сурвакането. В Индия престоях около месец и се върнах. През тези години не намирах точния път към себе си и това не ми даваше покой.“ Книгата, която променя живота му, е Алхимикът”. Младежът е надскочил клишето за успешен живот, според което трябва да имаш добро образование, скъпо платена работа, добра партньорка, минимум две деца, джип, куче и къща.

Алхимикът” ме освободи от духовното клише, че трябва да следвам учители, догми, готови решения и разбрах, че няма значение дали си материален или духовен, а дали си истински, имаш ли вътрешни ценности, неподлежащи на външни условия и следваш ли пътя на сърцето. Тогава ми тръгна и в материалния живот и започна истинското ми развитие. Ако трябва да кажа какво търся, то е мястото ми във вселената. Независимо от външно постигнатото, винаги съм изпитвал екзистенциално неудовлетворение, което е движеща сила. Но не неудовлетворението на средностатическия българин, който се оплаква от всичко, а на човека, който постига. След репликите Имам всичко, животът ми е супер”, винаги ми се е случвало нещо неприятно. Съдбата не ми дава възможност да лежа на стари лаври.“ За д-р Тенчев психотерапията не е просто работа. След години на професионални и лични търсения и намирания тя отразява именно него, а чрез семинарите и курсовете си помага на онези, които се лутат.

За него търсенето е вечен процес, а истинското удовлетворение е в намирането.

Но смята, че то е невъзможно, ако човек не е търсач по дух. И дори след грешки и задънени улици, от по-далечна перспектива осъзнаваме, че макар и болезнен, процесът на търсене ни е развил. Това е идеята и на човешкия живот.

Според терапевта проблемът на средностатическия човек е, че не се поучава от грешките и ги повтаря отново и отново. „Защо? Защото по никакъв начин не си се променил. Ако не се промениш, няма да се променят хората, фактите, обстоятелствата наоколо. А не си се променил, защото не осъзнаваш процесите, протичащи в теб. Тогава започваш да обвиняваш правителството, човека, когото си срещнал, шефа си. Но щом последните са виновни, защо си още с тях? Огледай се и виж кои хора са в живота ти, какво ти се случва, колко успяваш и дори колко късмет имаш. Това е огледалото, което ще разкрие вътрешния ти свят.

Нищо не може да се случи отвън, без да се е случило вътре в теб, в съзнанието ти, в несъзнаваното.

Истинската промяна се случва именно там. Неслучайно всички методи в нашия център – хипнозахипнотерапияInSighting Интензивно дишане работят чрез транса. Когато станем конформисти, основният мотивиращ фактор в живота ни е страхът. Решим ли да бъдем себе си, основният фактор е мечтата. Проблемът не е икономическата криза, а кризата на личността, фалшивите идентичности, които приемаме, водени от страх и в търсене на илюзорна сигурност.“

Мисията не е нещо, което знаеш интелектуално, тя ни се показва като път, който откриваш след всеки завой, продължава докторът. – Единственият признак дали си по пътя на мисията е чувстваш ли се добре в себе си. Усещаш ли топка в слънчевия сплит, неудовлетворение, депресия, дори да си много успешен, не си на своя път.“ За д-р Тенчев универсалната мисия на всеки е свободата и неслучайно любима му е мисълта на гроба на Яне Сандански: „Робът се бори за свобода, а свободният – за съвършенство.“ В човека е заложен стремежът към свобода и всички психотерепавтични проблеми възникват, когато тръгнем срещу себе си, когато от страх или конформизъм се примирим с невървящия си брак, с потискащата ни и изсмукваща силите ни работа, със средата, която сме надраснали, но се плашим да я напуснем и намери друга. Най-лесно е да се откажем.“

Когато преди време една астроложка видяла картата му, казала, че е твърде свободолюбив за да работи за някой друг. Затова решава сам да си е господар и преди 7 години създава център InSighting за психотерапия и личностно развитие. Той предлага дишане, групи за развитие на потенциала на личността, курсове по хипноза, търсене на нова житейска стратегия, възнамеряване как да промениш живота си чрез дълбока промяна в несъзнаваното. Терапията в InSighting Център залага на чистото преживяване – идваш, дишаш, преживяваш болката, страховете, самотата, депресията си и ги освобождаваш. Така освобождаваш и простор в съзнанието си за новото. InSighting е светоглед, представящ по-различна и пълноценна философия за живеене. Психотерапията цели не просто да отстрани симптом, а да върне истинското ни аз, да ни помогне да намерим пътя в живота си, намирайки първо пътя към себе си.

„Несъзнаваното е като океан, а съзнанието – като връхче на айсберг в него.“

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта