вестник Труд / 1 април 2005 г.

Интервю на Диана Тенчева с д-р Димитър Тенчев

Как да спрем цигарите, алкохола и сладкишите

Що е то хипноза, д-р Тенчев?

– Променено състояние на съзнанието. При него се установява т.нар. рапорт – вербална и емоционална връзка между психотерапевта и пациента. Разбира се, и повишена внушаемост от страна на подложения на хипнозата.

Само хора с психически проблеми ли се подлагат на влиянието й?

– Не, почти всички хора могат да бъдат подложени на хипноза. Статистиката е определила, че става дума за 95 % от населението.

А кои са петте процента изключения?

– И аз самият не знам. Въпросът ви е същият, както ако попитате защо едни хора се раждат със сини, а други с кафяви очи. Но досега не съм попадал на човек, който да не може да се повлияе от хипнозата. Случвало ми се е да осъществим истинската връзка след втори, трети сеанс, но винаги съм успявал да я реализирам.

За какво най-вече се използва хипнозата?

– На първо място в общата медицина за обезболяване – след операция или при хронични болки. Напоследък например работя и с пациенти, които са в терминален стадий на рак. Може да се ползва дори като анестезия особено в стоматология при пациенти, които са алергични към упойка. В психотерапията хипнозата помага за станалото напоследък модерно паническо разстройство.

Как точно се оказва благоприятният ефект?

– По няколко начина. Зависи дали хипнозата е обща или на определена част от тялото. В последния случай, както казахме, се ползва, за да се ликвидира някаква болка – например неврит.

И колко време продължава действието й?

– По няколко дни при онкоболните например. След това сеансът се повтаря и ефектът пак е налице. Но той може и да е траен, ако става дума за неорганична болка.

Какво имате предвид?

– Случаите, когато изследванията показват, че всичко е наред, но въпреки всичко болката остава. Като тази в гърба, мускулите и др. Или когато наблюдаваме т.нар. фантомна болка при ампутиран крайник. Хирурзите са го отрязали, но пациентът има чувството, че го болят пръстите. Нищо че тях вече ги няма… Вижте, ефектът от хипнозата е много добър и в случаите на мигрена, на психически заболявания като неврози, невръстении, панически синдром, натрапчиви мисли, при фобии…

Значи можете да помогнете и на хора, които ги е страх от високото или пък от тесни пространства?

– Да. Дори съм лекувал фобия от котки.

И къде открихте, че се корени проблемът?

– В съзнанието, разбира се. А чрез хипнозата съзнанието става по-податливо на внушаемост и на заучаване на нови модели на мислене и на поведение.

Кажете какво точно казвате на хората по време на сеанс? Да вземем този пациент, който се е страхувал от котки – как го излекувахте?

– Всичко зависи от хипнотерапевтичната техника. Пациентът може да бъде повлиян директивно, т.е. да му внушите, че всъщност той няма страх от котките. Другият начин, съвременният, е индирективен. Това е т.нар. ериксонианска хипноза, която е била въведена от известния американски психиатър Милтън Ериксон. Той залага на косвените внушения – чрез истории, притчи, метафори, дори приказки по време на сеанс.

Как така?

– Използва се история, която има отношение към проблема на пациента, но не се говори пряко за него. И обикновено има щастлив край, често неочаквана развръзка, гарнирана дори с доза хумор. А човекът възприема историята като своя.

Дайте пример.

– Ето един от последните ми сеанси. Клиентът беше момче на около 20 години. Той имаше огромен проблем при общуването с хора и най-вече с жени. Аз не му казах: „Вече нямаш проблем с нежния пол“, или „когато си тръгнеш оттук, ще можеш да контактуваш с хората спокойно“. А приложих индирективна хипноза. Накарах го да си представи, че сънува риба.По-точно как тя се чувства чудесно във водата, плува свободно и че когато попадне в обществото, той се усеща както рибата във вода. Ком фортно и сигурно. Още на следващия ден ми изпрати есемес, че се „чувства като риба във вода“. Хипнозата беше дала ефект още от първия сеанс. Можем да кажем, че по принцип психотерапията в съвременното общество е като хигиена за душата. Почти всеки човек ходи на фитнес и издига в култ красотата на тялото. На Запад и в САЩ хората масово имат психотерапевти. Такъв е случаят с 80% от нюйоркчани. У нас те смятат за луд, ако посещаваш психотерапевт. Затова и голяма част от клиентите ми крият, че идват при мен. А заедно редуцираме стреса, решаваме проблемите им, моделираме мисленето от негативни към позитивни измерения. Дори отказвам пациентите си от пороци като пушенето, дрогата, та и от фаталното хапване на сладкиши и шоколад, които се отразяват пагубно на линията. Понякога, макар и рядко, е достатъчен само един сеанс! За по-тежките проблеми обаче са необходими поне няколко сесии.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта