сп. Интро, бр. 71
април 2010

Интервю на Косара Бахарова с д-р Димитър Тенчев

Хипнотизаторът

Димитър Tенчев е основател на системата InSighting. Той е психотерапевт, магистър по медицина и магистър по здравен мениджмънт. Занимава се с хипнозатрансперсонална психотерапия и хипнотерапия.

Д-р Тенчев, какво представлява хипнозата?

Спрямо дълбочината на транса тя бива повърхностна или по-дълбока, в която усещането за време и пространство отпада. Може да се получи регресия назад във времето, да се преживее нещо, случило се в миналото. Физиологично може да се обясни чрез намаляване честотата на мозъчните алфа и тета вълни.

Подложилият се на хипноза човек какво усеща, изпада ли в безсъзнание?

Не е вярно, че изпада в безсъзнание. Това е грешка, допускана в холивудските филми. Медитирала ли си? При масаж унасяш ли се? Ето това са хипноидни състояния, но в хипноза трансът се задълбочава. Ако е било в така нареченото безсъзнание, значи е спял и е хъркал.

Какво представлява InSighting терапията?

Чрез InSighting терапията се освобождават дълбоко замръзнали травми, които години наред са ни карали да се проваляме в живота. InSighting Интензивното дишане е пътят към себе си, в който разбираме, че няма обикновени мигове в живота ни.

Как протича един такъв сеанс?

Има хора, които дишат вече 5 години. За тях дишането се е превърнало като част от живота им, както за някои фитнесът или ходенето по клубове. Започва се с определен ритъм на дишане, зададен от терапевт. Да, намалява се въглеродният диоксид и до мозъка достига повече кислород, но не може да се обясни само с променен биохимизъм в организма.

Чрез хипноза или дишане може ли да се излекува физическа болест?

Да. Мигрена, продължила почти цял живот, след един сеанс изчезна. Или хроничен фарингит, цистит… Физическата болест е крайната форма на бунт в организма. Успеем ли да променим себе си, изчезва и причината, предизвикваща заболяването.
Може ли да се втълпяват определени неща на пациента чрез хипноза, примерно да краде?
Ако има внушение в разрез с ценностната система, няма как. Ти искаш ли да крадеш? Не… значи не би и могло. А и защо да го правим? Хората си мислят – хипнотизират ме и ми втълпяват нещо. Колко мислиш, че ще струва такъв сеанс? Ако това е възможно, то това е безценно. Човешкото съзнание не е харддиск, на който механично записваш команди.

Всеки ли може да стане хипнотизатор?

Да, но с провеждането на терапии се занимават лекари и психолози. Донякъде и стоматолозите. Ако си алергична към упойка, има стоматолози, които чрез хипноза анестезират и вадят зъб. Даже мога да ти покажа – правя го на обученията. Е, не вадя зъб, но забивам игли. Важно е да се подчертае, че смисълът на съвременната клинична хипнотерапия е да помага, а не да впечатлява.

А зависимост от наркотици може ли да се излекува?

Може, но има една индийска поговорка: Когато направиш 1 стъпка към бог – той прави 100 стъпки към теб. Когато терапевтът направи стъпка към теб, ти трябва да направиш своите 100. Не може нищо да не правиш. Примерно, жена му го води – алкохолик. Преди това бил на хероин. Казвам му, че не трябва да пие до края на живота си. Ок, той ще спре да пие, но въпросът е след терапията да не започва. Ма то имало алкохол в магазините, не сме били в арабския свят. ма то имало хора, които пият, но не се напивали, и аз му казах – ти не си от тези хора. Това събуди дълбоко объркване в него, което може да предопредели самия изход от терапията. Ако ти не искаш да се промениш – никой не може да те промени. Това е разликата между успелия и неуспелия човек – успелият прави каквото му харесва, защото е себе си и следва сърцето си.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта