Пълното интервю за в-к “Стандарт” от 28.08.2014, което е в основата на статията, посветена на д-р Димитър Тенчев и хипнотерапевтичната му практика.

 

Хипнозата като път към изцелението

Д-р Тeнчев, разкажете ни какво представлява хипнотерапията?

За хипнозата и хипнотерапията говоря и ги преподавам стотици часове на интензивните ни курсове по хипноза, които провеждаме в центъра ни и въпреки това участниците едва бегло се докосват и разбират богатството на Вселената на несъзнаваното и на енигмата, заключена в него. Ще минат години преди те наистина да започнат да осъзнават невероятните възможности за трансформация и мощния изцелителен потенциал, които крият в себе си променените състояния на съзнанието, в това число и хипнозата.
Все пак ще се опитам да отговоря кратко и доколкото е възможно изчерпателно на въпроса ви. Хипнозата е трансово състояние, за което най-важната характеристика са променените състояния на съзнанието (накратко ПСС). Това означава, че начинът, по който възприемаме себе си и реалността по време на хипноза е в по-малка или по-голяма степен различен от ежедневното ни съзнание. Още от зората на развитието на човешката цивилизация шаманите са открили, че именно трансовите състояния са дълбоко изцеляващи и фундаментално трансформиращи човешката психика и тяло. В ПСС човек може да избере и валидизира една нова реалност, в която е здрав, успешен, осовбоден от бъговете на съзнанието си, с пределна яснота за себе си и пътя в живота си. Този процес на промяна на реалността в състояние на хипноза се обозначава като хипнотерапия. И уверявам ви, тази промяна няма как да се случи с чисто интелектуални решения за промяна, волеви усилия или “позитивно” мислене.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта