вестник 24 часа / 25 януари 2013 г.

Интервю на Лиляна Филипова с д-р Димитър Тенчев

 

Хипноза сваля килограми и спасява от дрога

Спомняте ли си за Кашпировски – онзи, който в зората на демокрацията се появи по телевизора чрез телемост от братския Съветския съюз и с втренчен поглед изпод вежди се пробва да ни вземе акъла, баейки за тотално изцеление?! Модерната хипноза няма нищо общо с това. През последните години тя все по-категорично се освобождава от клеймото на мистиката и шарлатанията и се налага като като успешен метод за широкоспектърна терапия.

Използва се при лечение на тревожност, депресии, панически разстройства, зависимости, фобии, порочни навици

С помощта й може да премахне болка, да се стопят килограми, да се преодолеят чисто физически страдания, да се подобри общуването, социалната изява, твърдят психотерапевтите.

Хипнозата е преживелищна терапия, метод за промяна на съзнанието, при който се постига специфична форма на концентрация, умът започва да работи на по-бавни обороти, а вниманието се насочва навътре и с помощта на терапевта в подсъзнанието започват промени, които могат да подобрят качеството ни на живот и да ни излекуват, казва д-р Димитър Тенчев, психотерапевт в InSighting Център. Човек навлиза в хипнотичен транс. Хипнотичните ритми са естествени за съзнанието състояние, които в забързаното си ежедневие стопираме поне 10-15 пъти на ден. При хипнозата терапевтът ги долавя, подсилва и удължава.

Няма универсално време за въвеждане в хипноза – може да стане за 5 сек, може и за 50 минути. Има хора, които се поддават след 5-10 сеанса.Способността за навлизане в дълбок транс е дарба.

Целите на хипнотерапията леката и умерената степен на транс са достатъчни за да имаме резултат

Много малка част от хората не са податливи на хипноза, казва д-р Тенчев. Някои хора много бързо влизат в хипнотичен транс, други въобще не се поддават.
Най-популярният хипнотичен подход е с директни внушения: „Ти си силен“, „Ти си успешен“, „Ти си спокоен“. Той обаче не винаги давал добри резултати, защото често провокирал обратна реакция.
При някои хора по-лесно се работи с хипнотични визуални представи – например галиш куче, докато си в транс и така се освобождаваш от фобията си към кучета. При други хора (т.нар. кинестетици) се използват внушения за определени усещания в тялото, вкусове, ароматни възприятия.

Някои терапевти използват т.нар. индирективна хипноза с „метафоричен или символен език“, който заобикаля съпротивите на логичния ум и кара подсъзнанието да разбере на едно по-дълбоко ниво поуката на сеанса и да осъществи търсената промяна.
Под хипноза човек може да се връща към минали животи, да се изживява като друг, да приема качествата на определен архeтип (архетип се пише с е, за втори път го виждам като грешка и ще звучи непрофесионално казано от мен), да преживявава повторно връщане в утробата и освобождаване на родовата травма, да достига до източници на знание и вдъхновение, които да му дадат яснота и посока в живота, които са му се губили до момента, обяснява д-р Тенчев.
Хипнозата най-често се използва за лечение на генерализирана тревожност, депресии, панически атаки. Резултатът настъпва при всеки за различно време, като приблизително за 10-12 сеанса има ефект.

С лекота помага за преодоляване на лоши навици – гризане на нокти, чоплене на кожичките на пръстите, скубане на косите или веждите.
Дава отлични резултати при зависимости – от цигари, алкохол, наркотици. Помага при една от най-страшните зависимости – от хазарт, която за много по-бързо може да съсипе живота на човек.
С хипноза може да се отслабне, както и да се излекуват другите модерни хранителни разстройства – булимия, анорексия, орторексия (пристрастяване към здравословното хранене). Механизмът е, че човек подсъзнателно разкъсва връзката между приема на цигари, алкохол, храна, глад и илюзията за щастие от това.
Хипнозата помага при специфичните фобии – към животни, към птици, лекува клаустрофобия, агорафобия.- Ако имате страх от летене със самолети, също дава отличен ефект, казва д-р Тенчев.

Доказано е и действието й при социални фобии – лоша комуникация, страх от публични изяви, притеснение от общуването с другия пол. Макар и бавно може да помогне при натрапливи състояния и ритуални действия, т.нар. обсесивно компулсивно разстройство.
С помощта на хипнозата може да се подобрят резултатите при учене, спортните изяви, да се усъвършенства способността за говорене и презентации. Тя е изключително добро средство за мениджмънт на стреса, както и за постигане на яснота и избор на посока в живота.
Сред по-екзотичните ефекти на хипнозата е увеличението на бюста с 2-4 см, твърдят от Българската асоциацията по хипноза. Работата с подсъзнанието в случая води до директни ендокринни промени. При всички случаи обаче формата не може да бъде „програмирана“ и не може да се очаква конкуренция на пластичната хирургия, обясняват хипнотерапевтите.

Чрез хипноза за бременни в бебето може да се заложи покой, сила, щастие, да се „програмира“ умение за справяне със стреса

Дори да не се получи очаквания резултат, хипнозата не може да навреди, категорични са специалистите. Те отхвърлят и другия популярен мит, че има опасност човек да не се „събуди“.
Махалото е демоде, внушение за тежест в ръката отнася в транс

Най-популярният метод за въвеждане в хипноза – махалото, е все така безспорен, но модерните терапевти рядко го ползват. Има бавни и бързи методи за индукция, визуални или кинестетични, с формално или неформално предизвикване на транс в зависимост от индивидуалните особености на пациента. Предпочитано средство е бърза индукция с пръстите на ръката на терапевта или дори махване с ръка, предизвикване на тежест в ръката или в друга част на тялото, стимулиране усещане, че ръката олеква, сякаш левитира, казва д-р Тенчев. Друг вариант е терапевтът да говори, а пациентът да приближава постепенно дланите си една срещу друга, докато при докосването им затвори очи. Възможно е да се премине в транс чрез фиксиране на точка в пространството и постепенно непроизволно затваряне на клепачите. Макар и по-бавно хипнозата може да се постигне с повече говорене, стимулиране на визуални образи, бодежи, изтръпване и дисоциация на определени участъци от тялото. Друг вариант е просто разговор, в хода на който човек от само себе си се „отнася“, затваря очи и спира да говори.

Извеждането от транс става с броене, с щракване на пръстите или естествено от само себе си.

Д-р Димитър Тенчев обяснява, че най-често на хипноза се подлагат страдащи от тревожност, панически разстройства, депресии, фобии.

Д-р Димитър Тенчев, психотерапевт: Висшият пилотаж е при пътуването навътре в себе си да сглобиш пъзела на загубеното си „аз“

Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател, инспириращ лектор и лидер на тренинги, курсове по хипноза, трансперсонална психотерапия и развитие на потенциала на личността. Привърженик е на различния мироглед – пътят на новото световъзприятие и алтернативните стратегии на живеене, които противостоят на конвенционалните, заготовки от шаблонно мислене и фалшиви стандарти за „живеене и успялост“, присадени в мирогледа на съвременния човек от матрицата на консуматорското общество. Основател е на системата за личностно развитие InSighting.

– Д-р Тенчев, какви хора се подлагат на хипноза?

– Най-често това са страдащи от тревожност, панически разстройства, депресии, фобии, натрапчиви мисли. Идват от цяла България, а все по-често и от чужбина. Напоследък имам доста хора, които се връщат от чужбина – от Лондон например съм имал пациенти в тежки депресии почти на прага на самоубийството. Голям е и броят на тези, които изпитват трудности с комуникацията – например мъже , които се притесняват да общуват естествено с жени или хора, които имат проблем със себеизявата пред „публика“, която наброява повече от двама човека. Не са малко и пациентите с чисто физически страдания – хронични мигрени, синуити, хронични психосоматични болки и др. Идват все по-често и такива, които са в депресия, без да го съзнават.

– Защо тогава идват?

– Защото се чувстват неудовлетворени, потиснати, чувстват, че нещо не им е наред. Наскоро един мъж, много успял – с бизнес, с позиции, установи след терапия, че това не е неговият живот и не е това, което е искал. Любопитно е, че първоначално твърдеше, че това, което е, го устройва. Всъщност много често при хипноза човек установява, че живее нечий друг живот, че това, което му се случва, няма нищо общо с истинските му потребности. И си задава въпроса дали всъщност животът му до момента не е бил една хипноза, а хипнотерапията му помага да се събуди от самозаблудите и илюзиите, с които е живял.

– Има ли такива, които идват просто от любопитство, тласнати от някакво духовно търсене?

Те са по-малко от хората с проблемите, но са любимата ми група. Любопитство не е точно казано. Те идват в търсене на по-дълбок смисъл, на различна стратегия в живота, тласнати от желанието да култивират в себе си различен мироглед и да се освободят от матрицата на сивото еднообразно битие, което ги е сковало в хватката на компромисите. Тези случаи в работата ми за мен са най-голямото предизвикателство – не е лесно да промениш светогледа на човека, да разчупиш застиналите граници на възприятието им. Звучи елементарно, но е много трудно да накраш някого да напусне зоната си на психологически комфорт и да му покажеш, че всъщност това не е никакъв комфорт, а имагинерно и лъжливо усещане за сигурност. Не е лесно да го накараш да избяга от затвора на сигурността, в непознатото и да се промени. А терапевтичен ефект без промяна няма.

– Връщането към минали животи и изживяването „в кожата“ някой друг звучи доста екзотично. Как точно се излекува човек, когато в състояние на хипноза „види“ какъв е бил в предишен свой живот или като се изживее като друг?

Регресивната хипноза или миналите животи не са панацея, но могат понякога да имат терапевтичен ефект. По-често те задоволяват някакво любопитство има ли живот след живота от една страна, а от друга компенсират неудовлетворението ни от този живот ако се видим по-успели и по-знатни в някои от миналите си аз-ове. Но най-често регресивната хипноза показва, че сме били точно толкова обикновени и безинтересни, колкото сме и в настоящия си живот. Това може да ни покаже един вид повтаряемост на „бъга“ в съзнанието ни, който възпроизвежда една неудовлетворяваща ни матрична реалност отново и отново. И именно това осъзнаване може да ни накара да променим първо себе си и след това реалността си.

Трансперсоналните преживявания под хипноза са още по-интересни. Връзката с определен архетип например може да помогне на човек да се отърси от люспите, полепнали по него, от социалните маски, да му помогне да си върне качества, от които има нужда. Една жена например имаше преживявания с архетипа на Нептун при серия хипнотични сеанси. И това не идваше от знанията й – тя не беше чела кой знае колко гръцката или латинската митология. Преживяването й идваше от колективното несъзнавано – там, където е складиран целия човешки опит. Това преживяване отключи невиждани до момента качества от личността й и й даде нова посока в живота.

– В САЩ хипнозата е доста използвана за освобождаване от болка?

Това е т.нар. феномен „анестезия“, който се се случва по време на хипноза. Тя помага на пациенти, алергични към упойка, както и при такива с хронична болка – например пациенти с нелечими заболявания в терминален стадий.

– Със забраната на пушенето вероятно са се увеличили желаещите да откажат цигарите с хипноза. Гарантиран ли е успехът и как точно им въздействате?

Не, не се е увеличил броят на желаещите да се освободят от тази зависимост. Повечето пушачи у нас се борят да съборят забраната, а не да спрат цигарите. Но тези, които опитват, успяват на 50% приблизително. Методите ми са различни – може да се провокира отвращение например след 5-ата цигара и така постепенно пациентът да спре напълно. Може да стимулирам някакво вселенско преживяване, чрез което човекът да разбере, че пушенето е напълно излишно. Най-хубавото в терапията е да създадеш друг център в психиката – да помогнеш на пациента да осъзнае какво е например цигарата за него, каква дупка в психиката и в живота му запълва. Истинската терапия не е някакво неистово усилие. Целта е в хода на пътуването навътре в себе си ти да сглобиш раздробения пъзела за загубеното си „аз“. Така вече няма да имаш нужда от цигарите, защото няма да си същия човек. Разбира се, решаваща за успеха е мотивацията.

– Стандартни ли са методите, които хипнотерапевтите използват, или всеки си има индивидуален подход?

– Хипнотерапията е необятна и добрият терапевт трябва да умее да импровизира според конкретните особености на пациента си. Той е като човек на изкуствотото – трябва да е гъвкав, силно интуитивен, да има безпогрешен усет за момента и безупречно чувство за импровизация. Това не е занаят – да си научил 10 прийома и да караш механично. На курсовете по хипноза и хипнотерапия, които провеждаме в InSighting Център винаги казвам на моите ученици да не се опитват да копират начините, по които аз провеждам хипнотерапията, а разбирайки основните принципи да изградят собствен и неповторим стил на водене на терапия. Този метод на обучение много добре може да се илюстрира с афоризма на Башо, известен дзен учител от древността: „Не търси следи от стъпките на древните, търси това, което са открили те“.

д-р Димитър Тенчев

д-р Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting център
Призвание: Семинар лидер
Професия: Психотерапевт
Известен още с: Основател на InSighting, пионер в преживелищната психотерапия, неортодоксален писател
Поле на дейност: Променените състояния на съзнанието, трансперсоналните опитности, надличностните пикови преживявания
Страст: Свободата и писането
Изповядва: Философията на разЛичността
Мечта: Shido Munan (В съвършения път пречки няма)
Още за психотерапевта